Zeeshan Muhammad er blant renholderne som sørger for at din trikkereise blir komfortabel og trygg.
Werner Juvik
Zeeshan vasker trikker mens andre sover. Nå er han kåret til årets renholder
26 år gamle Zeeshan visste ingenting da han gikk på jobb i Oslo sporveiers trikkestall i natt. Der ventet kolleger, Fagforbundsleder, fagforeninga, sjefene, konserndirektør og fotografer.
ola.tommeras@fagbladet.no
Årets renholder i Norge 2022 heter Zeeshan Muhammad.
Han er en av de mest usynlige blant renholdere, nemlig dem som gjennom hektiske netter gjør trikkene klare til du skal på jobb.
Du ser dem ikke. De jobber alltid på natta mens du sover. Resultatet av deres innsats tar de fleste for gitt, selv om de ville savnet den sterkt om den uteble. Da ville trikketuren neste morgen blitt både ubehagelig og uhygienisk, trolig avlyst etter kort tid.
Nettopp det er en av begrunnelsene for at Zeeshan ble valgt ut blant innsendte bidrag fra hver by og bygd i hele landet i år. Zeeshan har nemlig snudd på den anonyme tilværelsen til Sporveiens nattarbeidere.
Han har gjort dem synlige for dagarbeidene kolleger, engasjert seg i fagforeningsarbeid selv om det skjer på tider da nattarbeidere sover, og ikke minst gjort en sterk innsats for kompetanseutvikling og fagbrev blant trikkevaskerne.
– Så stolt av dere
Det har blitt lagt merke til. Og i kveld er det Zeeshans kveld i trikkestallen på Storo, der gjester og kolleger er samlet i møterommet midt mellom et titalls trikker på rengjøring og vedlikehold.
Klokka er 20.00, og det nærmer seg start på arbeidsnatta for Zeeshan og laget hans.
– Dette er en dag som alle 4.000 ansatte i Sporveien er kjempestolte av Zeeshan og kollegene, sier konserndirektør Cato Hellesjø.
Zeeshan Muhammad i midten, flankert av fagforeningsrepresentanter, Fagforbundet på den ene siden og konsernledelse på den andre. I går kveld, da renholdernes dag gikk mot slutten, gikk Zeeshan på jobb. Der ventet en overraskelse.
Werner Juvik
Leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen, har akkurat gitt diplom, blomster pengegave og rosende ord til hovedpersonen. Selv sitter han måpende i møterommet.
Kommentar: «Få renholderne ut av bøttekottene og inn i fellesskapet»
Tid for fagbrev
– Jeg hadde aldri trodd dette her, sier Zeeshan. Arbeidsnatten startet på langt annet vis enn han hadde tenkt seg tidligere på kvelden.
Han har jobbet forskjellige steder i Sporveien siden 2016, men hovedsakelig i trikkestallen på Storo. Underveis har han lagt merke til hvor skjevt fordelt det er mellom fagbrev og formalisering av kompetanse de forskjellige stedene.
Etter å ha fått fast hel stilling tok han på seg verv som tillitsvalgt. Han mobiliserte straks kollegene til fagbrev. Selv har han nettopp avlagt teorieksamen og skal ta praktisk prøve i januar.
– Det er bare én hos oss som har fagbrev, og han slutter om tre uker. Nå er vi to som er på vei til å fullføre, og mange flere som er interessert straks vi kan få et fysisk kurs. Mange flere ble med i starten, men taklet ikke videokurs, forklarer Zeeshan.
Zeeshan Muhammad og Ingunn Reistad Jacobsen, leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.
Werner Juvik
Stolt av nye trikker
Ved siden av oss glir nyvaska, blankpolerte og splitter nye trikker forbi. De første CAF-trikkene er levert og satt i trafikk. De skinner slik nytt materiell gjør.
– De nye trikkene er en av grunnen, sier Zeeshan med stolthet, når vi spør om hvorfor han engasjerer seg.
– Nytt materiell krever kompetanse. Vi må bruke riktige kjemikalier og riktige teknikker. Eller så slites de fort.
– Men, er det egentlig renholdernes problem? spør vi og blir møtt av en mild latter fra Zeeshan.
– Jeg vil jo gjerne kunne se at vognene er like pene om ti år og si: Disse har vi vedlikeholdt.
En spesiell innsats
– Tenk om alle hadde vært like ivrige som deg, sa Ingunn Reistad Jacobsen i sin tale til vinneren.
Prisen «Årets renholder» deles ut av Fagforbundet. Alle i Norge kan sende inn forslag, og forslagene kommer inn fra alle kanter av landet. Faggruppa renhold gjennomgår nominasjonene og innstiller på et utvalg som seksjonsstyret tar stilling til.
– Vi ser etter en som har gjort en spesiell innsats for faget, som er samfunnsengasjert og deltar i fagforeningsarbeid, sa Jacobsen. Seksjonsstyret var ikke i tvil om hvem som utmerket seg i år.
Zeeshan ble gratulert av mange i natt.
Werner Juvik
– En viktig jobb
– Et av Sporveiens viktigste mål er at vi skal ha fornøyde reisende, enten de reiser i en ny eller en av de gamle trikkene. Denne viktige jobben gjør dere for de reisende, sa konserndirektør Cato Hellesjø.
– Nå har vi vært gjennom en pandemi. Vi gjorde en samfunnskritisk jobb, vi skulle sikre at samfunnet gikk videre. Da var det spesielt viktig at renholdet fungerte. Den oppmerksomheten renholderne fikk gjennom pandemien var så fortjent, sier Hellesjø.
I natt er Zeeshan på oppstillingskontroll. I dag kjører du trikk sjekket av "Årets renholder 2022".
Werner Juvik
Avdekker feil
Etter kake og taler bar det rakt ut til innkommende trikker. Tidsskjemaet på Storo kan ikke brytes. Her skal trikker inn og ut på minuttet. Etter en lang natt skal de skinne igjen med rene seter og interiør når søvndrukne pendlere entrer dørene.
I natt har Zeeshan oppstillingskontroll.
– Vi rullerer på oppgavene, forklarer han. Neste natt er han på en annen stasjon.
På oppstillingskontrollen skinner allerede trikkene. De er vasket innvendig av Zeeshans kolleger. Nå kommer de rett ut av vaskemaskinen til kontrollplassen. Her sjekkes skinnebremsen, at sandstrøingen virker, plombene til nødutgangene, lampene på dashbordet, vindusviskere, spylevæske og speil.
Zeeshan skriver raskt og rutinert rapport til verkstedet på hver vogn. Renholderne avdekker stadig småfeil. En gang reagerte Zeeshan på ujevnheter i gulvet, og skrev rapport. Det viste seg at treplatene var råtne. Gulvet kunne kollapset.
Laget kjører, tester, vasker og leverer natten igjennom.
Når du setter deg på trikken i dag, så er den klargjort av et lag med «Årets renholder 2022» på oppstillingskontrollen.
Mye lest: De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen