Gratulerer med renholderens dag – vi er evig takknemlig for den viktige jobben dere gjør, skriver Oscar Aaslund Hovin. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
Debatt
«Få renholderne ut av bøttekottene og inn i fellesskapet»
De kan faktisk ende opp med å redde livet ditt.
Det måtte en pandemi til før samfunnet klarte å se en av våre viktigste yrkesgrupper.
Bevæpnet med høy kompetanse og engasjement for faget, sørger de for å stoppe smitte og at vi ferdes i rene miljø.
Gratulerer med renholderens dag!
Uten dem, hadde langt flere dødd
Sannsynligheten er stor for at du kjenner en renholder. Kanskje har du en venn eller kanskje har du et eller flere familiemedlemmer som arbeider med renhold.
Jeg husker godt da jeg fikk være med mormor på jobb da hun vasket. Jeg var imponert over den jobben hun gjorde for at barna og de ansatte på barnehagen og på barneskolen skulle ha det rent rundt seg.
Renholderen Elise får ofte spørsmål om hun ikke vil begynne på en «ordentlig utdannelse», fortalte hun til Fagbladet i starten av koronapandemien. Renholdere har ofte opplevd å bli sett ned på.
Selv om renholdsyrket har gjennomgått en renessanse gjennom koronapandemien, tror jeg fortsatt ikke at vi som samfunn har tatt innover oss viktigheten av jobben de gjør. De både har vært og er en stor og viktig del av frontlinjen mot smittespredning.
Uten dyktige renholdere med kompetanse og stolthet for faget, hadde vi hatt langt flere dødsfall i dette landet.
Mye delt: Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt
Renholdstjenester tilbake i egenregi
I Askøy, utenfor Bergen, ville kommunen legge ut kommunens renholdstjenester på anbud. Før jul i 2020, ni måneder inn i koronapandemien, fikk 75 kommunalt ansatte renholdere beskjed om at kommunen ville foreslå å konkurranseutsette jobbene deres for å spare penger.
Det var ikke første gang det skjedde, heller ikke andre gang. Det var tredje gangen det skjedde. Etter ett drøyt halvår med kamp, snudde kommunestyret. Renholderne ble i kommunen. Du kødder ikke med en renholder.
Mange renholdere har opplevd lignende situasjoner. Når budsjettet kniper, er det en lett løsning for mange virksomheter å vurdere om renholdstjenestene skal settes ut på anbud.
I snart seks år har Forsvaret leid inn private firma for å sørge for renhold på de mange lokalisasjonene som ligger under den militære delen av vår statsmakt. Kort tid etter at de private firmaene tok over renholdet, fortalte flere renholdere til NRK om uholdbare arbeidsforhold.
Etter mange års kamp, skal nå renholdstjenestene i Forsvaret igjen tilbake i egenregi, i tråd med Hurdalsplattformen. Også Bergen har tatt tilbake renholdstjenestene i egenregi. Dette har betydd mye for renholderne i landets nest største by.
Debatt: «Hvor ofte sier du egentlig noe fint eller takk til en renholder?»
Fortsatt en vei å gå
Det er ikke bare konkurranseutsetting som er mange renholdere sin bekymring.
Tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, viser at mange renholdere er utsatt for skader gjennom sin jobb. Muskel- og skjelettskader, belastningsskader og astma er bare noe av det som norske renholdere opplever, ifølge undersøkelsen fra 2019.
Nærmere halvparten av de spurte renholderne som hadde hatt fravær, oppga at deres fravær skyldtes helseproblemer som helt eller delvis var forårsaket av jobben.
Det er liten tvil om at vonde rygger, nakker, skuldre og armer fører at mange renholdere må legge karrieren på hylla. Vi har fortsatt en vei å gå for at renholdere skal få et arbeidsmiljø som er helsefremmende.
Ut av bøttekottene!
Visste du at mange renholdere er forvist til bøttekott når de skal ha pause?
I sommer fikk Fagbladets lesere se bøttekottet til renholder og tillitsvalgt Siw Støle.
Etter 27 år i bransjen, har hun vært innom flere arbeidsplasser, og fortalte at det daværende bøttekottet var en av de beste hun har hatt.
Det er bare noen uker siden jeg hørte de første bøttekotthistoriene. Jeg kunne ikke tro mine egne ører da jeg ble fortalt om renholdere som ble forvist til bøttekott da de skulle spise lunsjen sin. Vi må ha såpass skamvett at vi ikke tillater at folk blir forvist til bøttekott når de skal spise mat.
Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan bruke vanlig folkeskikk. Hilse, smile og ønske folk rundt oss en god dag. Ikke se ned på folk, men møte folk med den respekten som du selv ønsker.
De kan faktisk ende opp med å redde livet ditt.
Få renholderne ut av bøttekottene og inn i fellesskapet! Gratulerer med renholderens dag – vi er evig takknemlig for den viktige jobben dere gjør!
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie