JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet for deltidsansatte

Over 100 000 av Fagforbundets medlemmer jobber deltid - og de vil ikke øke arbeidstida. 38 000 medlemmer jobber enten heltid eller deltid - og vil jobbe mindre.

Tallene er hentet fra Fafo-rapporten ”Ønsket og uønsket deltid – konsekvenser for arbeidstaker, arbeidsgiver og tjenestetilbud”. Dette er den femte del-rapporten om fremtidig arbeidsliv, bestilt av Fagforbundet, som er det forbundet som har flest medlemmer som arbeider deltid.

Bedre arbeidsmiljø

Rapporten presenteres samtidig med forslaget om at deltidsansatte skal ha overtidsbetaling når de jobber ut over stillingsbrøken, altså for merarbeidet. Dette valgkamputspillet fra SVs nestleder Audun Lysbakken, fikk en lunken mottakelse i Fagforbundet. Kjellfrid Blakstad, lederen av Seksjon Helse og Sosial (SHS), vil redusere antall deltidsstillinger og bedre arbeidsforholdene slik at en større del av de ansatte i omsorgssektoren makter hel stilling. Les intervjuet her

83 prosent er kvinner

LOs største forbund er størst også når det gjelder kvinner. De utgjør hele 83 prosent av forbundets 305 000 medlemmer. Ansatte innen helse- og sosialtjenesten utgjør nesten halvparten av medlemmene. Blant omsorgsarbeidere og hjelpepleiere arbeider 86 prosent i turnus. For sykepleiernes vedkommende gjelder dette 70 prosent. Dette betyr at en stor del av forbundets medlemmer arbeider på en tid av døgnet, der andre deltar i sosiale aktiviteter.

50 000 vil jobbe mer

Stadig flere medlemmer mener at de er undersysselsatt, at de ønsker høyere stillingsprosent. I overkant av 50 000 medlemmer mente at de var undersysselsatt i 2008, en økning siden 1993. Såkalte ”små” stillinger finner vi innen pleie og omsorg, men også i skolefritidsordningen (SFO). Brøken er enda lavere i renhold.

Holdes utenfor

Hjelpepleiere og omsorgsarbeidere er den største utdanningsgruppa med mange undersysselsatte, faktisk hele 24 prosent. De fleste er under 35 år. Et interessant trekk med disse er at mange ønsker å bli mye mer integrert i arbeidsgruppa og delta i den faglige utviklingen internt. Ansatte med svært kort arbeidstid mener at de har minst innflytelse på oppgaver og arbeidstid og som i minst grad får del i intern opplæring. Disse får også mindre informasjon.

Lav bemanning

Pleie- og omsorgssektoren er preget av lav bemanning og stort arbeidspress, der svært få klarer å stå i heltidsarbeid over mange år, fremgår det av rapporten. En av fire oppgir at de kan være villige til å jobbe mer eller la være å jobbe mindre med bedre tilrettelegging. Overtidsbetaling for merarbeid for deltidsansatte er ikke et tema som berøres i rapporten.

Lavere pensjon

Derimot påpeker rapporten at selv om halvparten av de deltidsansatte er fornøyd med situasjonen, har de ikke en lønn som er tilstrekkelig for å være økonomisk uavhengige. Dessuten ender deltidsansatte opp med reduserte pensjonsrettigheter.

KS vil øke til 60 prosent

I rammeplanen for bedre eldreomsorg som KS, kommune-Norges arbeidsgiverorganisasjon, har vedtatt, heter det at det må arbeides for å redusere andelen ansatte på uønsket deltid. Målet er at den gjennomsnittlige stillingsstørrelsen i sektoren øker til ca 60 prosent. Dette var et mål som ble satt for fjoråret. KS ønsker et kompetanseløft for de ansatte.

KS mener at det er behov for minst 60 000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger de neste 20 åra og like mange ansatte i sektoren.

Annonse

Flere saker

Annonse