Får nøkkelrolle i innspurten
Danmarks statsminister har valgt ut Jens Stoltenberg til sin supergruppe med utvalgte regjeringssjefer som skal berge en klimaavtale i København.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) får et spesielt ansvar for å sikre at klimatoppmøtet i København ikke ender med sammenbrudd fredag. I opptakten til toppmøtet har den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen alliert seg med et knippe utvalgte stats- og regjeringssjefer, som har fått ansvar for hver sine områder av forhandlingene.
Blant Rasmussens utvalgte er blant annet Gordon Brown, Angela Merkel og Nicolas Sarkozy. Forhandlingene er nemlig så omfattende og komplekse at det danske formannskapet ikke selv kan ta hånd om alle de fortrolige samtalene mellom land med svært ulike interesser.
Jens Stoltenberg er har fått et særskilt ansvar for finansiering av klimatiltak i utviklingsland. Dette er et av de absolutt viktigste temaene i forhandlingene. Uten enighet på dette området, blir det ingen klimaavtale.
Prosess
Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor bekrefter ovenfor Dagsavisen at Jens Stoltenberg har vært tett involvert i forberedelsene til toppmøtet, og at dette arbeidet har pågått i flere uker.
– Det stemmer at det har vært en prosess i forkant av klimaforhandlingene som Stoltenberg har deltatt i, og han jobber spesielt i forhold til finansiering, sier Giæver Eriksen til Dagsavisen.
Stoltenberg kommer til København i dag, og skal bli her til toppmøtet etter planen avsluttes fredag. Så langt er det kunngjort at han skal ha bilaterale samtaler med Storbritannias statsminister Gordon Brown, Australias statsminister Kevin Rudd, Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono og den meksikanske presidenten Felipe Caldern.
– Verden holder pusten
Høynivådelen av toppmøtet ble innledet i går kveld av det danske vertskapet og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. De forsøkte å øke presset så mye som mulig på de 192 landene som forhandler i København.
– Verden ser på. Verden holder bokstavelig talt pusten. Vi har bare til slutten av denne uken, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Danske Connie Hedegaard, som leder forhandlingene, fulgte opp:
– Suksess er fortsatt innen rekkevidde, men vi kan mislykkes. Ikke fordi vi ønsker det, men fordi vi bruker for mye tid på å repetere våre posisjoner. Små skritt må nå følges av store lange skritt. Vi kan velge mellom berømmelse eller skam. La oss få det gjort, sa hun. (ANB)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten. Krever ny «sliterpensjon»
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB