Får større ansvar for helsa
Kommunene vil få større ansvar for helsetjenestene når samhandlingsreformen begynner å virke fra 1. januar 2012.
Mandag forsikret både statsministeren, kommunalministeren og helse- og omsorgsministeren at dette vil være til fordel både for kommuner og pasienter, samtidig som de lovet at det vil komme penger.
Forsikringen kom på en pressekonferanse i forbindelse med at regjeringen sender tre viktige helsedokumenter på høring. Det dreier seg om to nye lover samt grunnlaget for ny nasjonal helse- og omsorgsplanen.
Alle som vil kan si sin mening og delta i høringen ved å logge seg inn via regjeringens nettside.
– Vi vil forebygge og begrense
Vi vil forebygge og begrense sykdom, og gi bedre helsetjenester der folk bor, sa statsminister Jens Stoltenberg.
Han trakk fram flere viktige tiltak som regjeringen nå ber om synspunkter på. Blant annet foreslås det at kommunene skal få penger til å betale for pasienter som er ferdig behandlet på sykehus, slik at de kan komme hjem til kommunen i stedet for å ta opp plasser på sykehuset.
Regjeringen foreslår også at kommunene får penger til å betale en andel av kostnadene for enkelte pasientgrupper som legges inn på sykehus. Dermed vil kommunene kunne forebygge eller gi tilbud i kommunehelsetjenesten fremfor at pasienter legges inn på sykehus.
Medfinansiering
Sentralt i forslagene står det som kalles medfinansiering. Dette betyr enkelt sagt at kommunene kan velge mellom å betale 20 prosent av hva det koster å ha en pasient på sykehus, eller å bruke pengene til å skaffe et tilbud i hjemkommunen eller i regionen. På denne måten tjener kommunene penger på å hente pasienter hjem samtidig som det blir mer ledig kapasitet ved sykehusene.
Helse- og omsorgsdepartementet har ikke bestemt seg for hvilke grupper med somatiske lidelser ordningen skal gjelde for, men diskuterer om den skal gjelde for pasienter over 80 år eller pasienter med bestemte sykdommer.
Lokaltilbud skal lønne seg
– Det skal lønne seg for kommuner og helseforetak å bygge opp tilbud nærmere der pasientene bor. En samlet pakke for en helhetlig finansiering vil legge til rette for at kommunene bygger opp tilbud som kan gis før sykehusinnleggelse, i stedet for sykehusinnleggelse og etter sykehusinnleggelse, poengterer helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).
Hun sier ellers at kommunene i 2012 vil få overført midler fra regionale helseforetak i forbindelse med medfinansieringsordningen og ansvar for utskrivningsklare pasienter.
Strøm-Erichsen lover også at tilbud og tjenester i spesialhelsetjenesten ikke skal bygges ned før tilbudet i kommunene er like godt eller bedre.
– Sammenslåingsdebatt er avsporing
Kommunalministeren slår fast at en debatt om sammenslåing av kommuner i kjølvannet av forslagene etter hennes mening vil være en avsporing av debatten om helsereformen. Regjeringen mener at reformen lar seg gjennomføre med dagens kommunestruktur.
– Det er ingen tvil om at kommunene kan klare dette, enten hver for seg, eller i samarbeid med hverandre. Det er ikke gitt at alle kommuner kan ha alle tilbudene, men ved regionalt samarbeid bør de være godt rustet til å ta de oppgavene som kommer, sier hun.
Statsråden slår fast at en diskusjon om kommunestruktur bare vil være en avsporing av en viktig debatt.
– Hvis man ønsker å motarbeide en viktig samfunnsreform og spore av en viktig debatt, kan man gjerne starte en debatt om kommunestruktur, men det er å starte i feil ende, sier Navarsete. (ANB-NTB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin