Plassering av Oslo fengsel
Risikerer en hovedstad uten fengsel
Bredtvet-tomta kan bli siste mulighet for å beholde Oslo fengsel i Oslo. Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund frykter for arbeidsplasser og tilbakeføringsarbeid.
FORBIGÅS? Det gamle guttehjemmet bygget i 1918 på Bredtvet, nå et fengsel for kvinner, kan bli Kriminalomsorgens eneste anstalt i Oslo.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Oslo fengsel har per i dag 243 plasser på høyt sikkerhetsnivå. Fengselet risikerer å måtte plasseres utenfor bygrensa og bytte navn, hvis ikke bystyret går med på Statsbyggs siste forslag.
Statsbygg, som eier fengslene, anbefalte i februar å bygge nytt fengsel på Bredtvet, et nabolag i Groruddalen øst i Oslo. I mars presenterte justis- og beredskapsministeren en nedskalert skisse, i et forsøk på å få bystyret på glid. Med kun 170 varetektsplasser for menn, ved siden av kvinnefengselet, ville det bety at soningsplassene må flyttes et annet sted. Ullersmo avdeling klargjøres allerede, en times kjøring unna dagens fengsel.
Statsbyggs forslag innebærer også en oppgradering av dagens Bredtveit fengsel, som har to avdelinger for 64 kvinner fordelt på høyere og lavere sikkerhetsnivå.
– Hvis det er det som skal til for å beholde Oslo fengsel innenfor bygrensa, så får det bli sånn, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.
Får NFFs støtte
Aase mener nytt fengsel på Bredtvet, selv i lightversjon, vil bidra til å løse utfordringene med kvinners soningsforhold. Man vil ifølge forbundslederen beholde arbeidsplasser og kompetanse i Oslo, og ivareta nærheten til pårørende og samarbeidspartnere innen den viktige tilbakeføringa til livet etter soning.
Oslo fengsel på Grønland i Oslo sentrum er gjenstand for heftig lokaliseringsdebatt.
Eirik Dahl Viggen
Av 51 vurderte forslag, beskriver Statsbygg Bredtvet som det beste tomtealternativet. De mener det innenfor planen er mulig å ta viktige hensyn til nærmiljøet og ivareta store deler av friområdet på tomta.
Politiets ressursbruk til transport vil trolig påvirkes betydelig dersom fengselet legges utenom Oslo, for eksempel til Asker eller Lier, advarer Statsbygg.
Ap holder muligheten åpen
NFF-leder Aase håper bystyret tar disse hensynene innover seg, og godtar de begrensede naturinngrepene med å bygge på Bredtvet. Selv om det kan bli siste aktuelle løsning for å beholde fengselet i Oslo, får forslaget motstand fra de fleste partiene i bystyret.
Oslo Arbeiderparti vedtok på sitt årsmøte i 2021 å beholde fengselet i Oslo, samtidig som de ikke ønsker å beholde dagens fengsel. De vedtok samtidig å ikke gå inn for et fengsel som tar av Bredtvet-jordene. Det vedtaket ligger fast, ifølge leder i Oslo Ap og stortingsrepresentant Frode Jacobsen.
Arbeiderpartiets byrådspartnere SV og Miljøpartiet De Grønne har på sin side vedtatt kategorisk motstand mot å bygge på Bredtvet.
– Nå må vi finne ut om de reviderte planene gjør det mulig å realisere Oslo Aps vedtak, skriver Jacobsen i en sms.
Bekymret fra Stortinget
– Det er mye vi skal holde fokus på når det gjelder nytt Oslo fengsel. Det bekymrer meg at vi nå kan miste muligheten til å oppgradere Bredtveit i denne runden, hvis forslaget avvises. Frivilligheten som er bygget opp rundt Oslo fengsel, knyttet til tilbakeføring, må også ivaretas dersom fengslet flytter ut av byen. Så må vi selvsagt ta hensyn til arbeidsplassene med mange kompetente folk, sier justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, Maria Aasen-Svensrud.