JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2020:

Fengslene får penger til å redde bygningsmasse og tekniske anlegg. Men det viktigste uteblir, mener NFF

– Enhetene ute er ikke bedre i stand til å ansette folk med dette budsjettet, sier forbundsleder i NFF Asle Aase.
Ila fengsel og forvaringsanstalt får sårt tiltrengte penger til vedlikehold i neste års statsbudsjett.

Ila fengsel og forvaringsanstalt får sårt tiltrengte penger til vedlikehold i neste års statsbudsjett.

Yngvil Mortensen

edv@lomedia.no

Kriminalomsorgen gikk på et kraftig budsjettkutt i 2019, men for neste år plusser regjeringen på budsjettet for fengsel og friomsorg med 322 millioner kroner. Det foreslås et budsjett på totalt 5,4 milliarder kroner.

Vedlikehold av fengsler med høysikkerhet prioriteres. Ila fengsel og forvaringsanstalt, der etterslepet i vedlikehold anses som kritisk, får en ekstraordinær pott på 22 millioner kroner for å starte opp med rehabilitering av bygningsmasse og tekniske anlegg. Det er også satt av 17,5 millioner til forprosjektering inkludert tomtevalg for et nytt Oslo fengsel.

Men det viktigste uteblir, advarer Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund: Bemanning. Ifølge forbundet trengs over 600 nye ansatte i kampen for å fjerne norske fengslers største utfordring, bruken av isolasjon.

For få på jobb betyr mer innelåsing

– Dette er nok et budsjett uten faglige ambisjoner. Vi ser ingen styrking av bemanningen i fengsel eller friomsorgen, sier NFF-leder Asle Aase.

Saken fortsetter under bildet.

Regjeringens arbeid med å redusere statlig administrasjon, kjent som avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen rammer kriminalomsorgen med 25 millioner kroner.

– Vi reagerer sterkt på at de kutter driftsbudsjettet for noe som ikke er en reform, men kun en måte å redusere offentlig sektor på, sier Aase.

NFF-lederen reagerer på at regjeringen ikke tar inn over seg kritikken fra Sivilombudsmannen, som påpeker at lav bemanning tvinger ansatte til å isolere psykisk syke innsatte.

Sivilombudsmannen: For få ansatte øker isolasjonen i norske fengsler

Hver fjerde innsatt var innelåst 16 timer eller mer på egen celle på hverdagene i fjor.

– Dette med bygningsmassen ved Ila og Oslo fengsel er bra, sier Asle Aase, – men vi ser ingen tegn til at vi skal få mer tid til aktivitet eller til å ta innsatte ut av isolasjon. Vi sliter veldig mye med de 300 millionene vi reelt sett har mistet siden 2015. Vi sliter med udekkede vakter, oppsigelser, manglende bemanning.

Fra statsbudsjettet 2020

Investeringer i sikringsutstyr og vedlikehold er veldig bra, mener forbundslederen

– Men denne regjeringen er bedre på bygg enn på innhold og tilbakeføring.

Statsbygg overtok fengslenes bygningsmasse for ti år siden. Siden da har de utført vedlikehold på anstaltene for 1,7 milliarder kroner. Ved å legge ned enheter med stort etterslep på vedlikeholdet, og bygge nytt reduseres etterslepet, heter det i budsjettet. Stjerne-eksemplet er nye Agder fengsel som prøver ut nye avdelinger fra 2020.

Høysikkerhet først

Nedbyggingen fortsetter for anstalter med lavere sikkerhet. Til årets nedleggelser tilføyes i 2020 Arendal fengsel avdeling Kleivgrend i Fyresdal.

Saken fortsetter under bildet.

Nedleggelsen av Kleivgrend rammer 16 årsverk, og de ansatte havner i omstilling.

– Det jobbes ganske hardt opp mor Fyresdal kommune, som heller ikke ønsker at avdelingen i Kleivgrend legges ned, sier leder Sindre Nilsen i Agder fengselsforening (NFF).

Det bør sikres fortsatte soningstilbud på lavsikkerhet, mener Nilsen, siden høysikkerhet blir for strengt for en del innsatte. Også noen av dem dømt for vold og sedelighet.

– Vi mener Kleivgrend har vært ei god avdeling med skole og kursing i anleggsmaskiner. De kommer vekk fra storbyen og ut i naturen. Betjentene har god tid til innsatte, sier Nilsen.

Saken fortsetter under bildet.

Nye Agder fengsel bygges opp med flere plasser på høysikkerhet. Her er det satt av til sammen 115 millioner kroner neste år til å drifte nye avdelinger på Froland og i Mandal. Disse skal overta plasser og ansatte fra avdelingene i Arendal og Kristiansand.

– De ansatte ved Kleivgrend er ikke er blitt med i omstillingen til Agder fengsel siden man håpet i det lengste at Kleivgrend skulle bestå, sier Nilsen.

Han forteller at ansatte som har ønsket å delta på forskjellige grupper i forbindelse med omstilling og planlegging av Agder fengsel har hatt muligheten til det.

Saken fortsetter under bildet.

KOMMER: Nye Agder fengsel avdeling Mandal åpner i våren 2020. Byggekostnad 726 millioner kroner.

KOMMER: Nye Agder fengsel avdeling Mandal åpner i våren 2020. Byggekostnad 726 millioner kroner.

Statsbygg

Skyvningen av budsjettpenger bort fra lavsikkerhet skyldes økt bruk av fotlenkesoning og soning i samfunnet, slik at behovet synker for slike fengselsplasser. Samtidig øker seksuallovbrudd og annen alvorlig kriminalitet som tilsier utbygging av lukkede anstalter som de nye i Agder.

Brutalt for velferdsstaten, sier LO Stat-lederen om statsbudsjettet. Så stort blir kuttet for statsansatte

Sikkerheten i fengslene skal styrkes gjennom å kjøpe inn digitalt utstyr og kropps-skannere for 19,9 millioner kroner. Nye Agder fengsel skal digitaliseres for 11,4 millioner kroner.

Fengselsskolen mister 55 millioner

KRUS, kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter, får 55 millioner kroner mindre enn i år.

KRUS og Kriminalomsorgsdirektoratet, Lillestrøm

KRUS og Kriminalomsorgsdirektoratet, Lillestrøm

Eirik Dahl Viggen

KRUS ligger altså an til å miste mer enn en femtedel av budsjettet sitt sammenliknet med i år. Kuttet forklares med at det utvida opptaket i 2017 på tre midlertidige klasser til å bemanne det nye fengselet i Agder, nå er ferdigutdannet. Dessuten med nedgang i fengselsplasser.

– Men en reduksjon på 55 millioner kroner er nok større enn vi hadde forventet. Jeg tror ikke det er justert for lønns- og kostnadsutviklingen. Inntrykket mitt er at vi får noen utfordrende år framover, sier Trond Martinsen, styremedlem for de NFF-organiserte ved KRUS.

p

Sammenslåingen som planlegges mellom KRUS og Politihøgskolen nevnes også i et eget avsnitt.

– Dette skjer for kjapt, og organisasjoner har ikke deltatt i arbeidsgruppene.

Martinsen undrer seg over at regjeringen planlegger sammenslåing midt under effektiviseringsreform og kostnadskutt, og mens det er uavklart hva som skjer med regionene i kriminalomsorgen.

NFF-leder Asle Aase ser positivt på at KRUS skal ha 175 plasser til opptak, men fortviler over at det ikke opprettes stillinger til å ansette de som utdannes.

– Enhetene ute er ikke bedre i stand til å ansette folk med dette budsjettet, sier Aase.

Innholdet i straffen skal likevel styrkes, lover regjeringen.

Mer til rehabilitering

Andelen innsatte som er aktivisert i form av arbeid, skole, programvirksomhet og fritidsaktiviteter har gått opp, ifølge regjeringen. Regjeringen vil styrke psykiatrien i fengslene, og som en del av dette redusere bruken av isolasjon og eksklusjon fra fellesskapet. Ved nye avdelinger i Romerike fengsel (Ullersmo), Indre Østfold fengsel (Eidsberg) og nye Agder fengsel skal fengselsbyggene være bedre egnet for felles aktiviteter. 38 millioner kroner er foreslått for å etablere et landsomfattende behandlingsopplegg for seksuallovbrytere.

Budsjettet tilgodeser frivillige organisasjoner som driver tilbakeføring til samfunnet, som Wayback, Kirkens bymisjon og For Fangers Pårørende, med et samlet økt tilskudd opp fra 24 millioner kroner i år til 30,2 millioner kroner neste år.

Annonse
Annonse