JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere dør i arbeidsulykker

Antallet dødsulykker i arbeidslivet er nær tredoblet så langt i år, sammenlignet med første halvår i fjor.

Om lag hver tredje omkomne er utenlandsk statsborger. – Generelt sett kan det synes som om utenlandske arbeidstakere lettere fanges opp av useriøse aktører og blir satt til å utføre mer risikofylt arbeid enn norske ansatte, sier avdelingsleder Erik Beck i Arbeidstilsynet til Dagsavisen.

18 flere døde

I løpet av første halvår i fjor omkom 11 personer i arbeidsulykker her til lands. I år har allerede 29 personer omkommet i slike ulykker, ifølge Direktoratet for arbeidstilsynet. De fleste dødsfallene har skjedd i jord- og skogbruket (7), i industrien (5) og innen transport og kommunikasjon (5). Det er også to bygningsarbeidere blant de døde. I hele fjor omkom 38 personer i arbeidsulykker. Så mye som 27 av dem mistet livet i løpet av andre halvår. Hvis det blir en tilsvarende økning i andre halvår skjer i år, kan det samlede antallet døde bli skremmende høyt, og i tråd med situasjonen på 1990-tallet. Helt siden midten på 1980-tallet har trenden vært en nedgang i dødstallene, fra om lag 90 omkomne i året, til under 40 de siste årene.

Større risiko

Åtte av de 29 omkomne så langt i år, er utenlandske statsborgere, ifølge Arbeidstilsynets oversikt. Dette betyr at utlendingene er kraftig overrepresentert på dødsstatistikken, etter som de anslagsvis ikke utgjør mer enn 4-5 prosent av dem som er ansatt på norske arbeidsplasser. I likhet med Beck i Arbeidstilsynet, har også Kjell Skjærvø i Oslo bygningsarbeiderforening, erfart at andre regler gjelder for utenlandske arbeidstakere enn for norske. – Byggeplassene lever to liv. Klokka 15.30 går de norske arbeiderne og folkene på anleggskontoret hjem. Da blir de utenlandske arbeiderne alene igjen uten tilsyn til klokka blir både sju, åtte og ni på kvelden, forteller Skjervø.

Annonse
Annonse