Nytt om navn
Rian tar gjenvalg i et voksende LO-forbund
Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian (54), tar gjenvalg og blir dermed en av de lengst sittende forbundslederne i LO. Han ble første gang valgt som leder i 2013.
Hans Ole Rian tar gjenvalg som leder i Creo.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Hans Ole Rian er i ferd med å bli en veteran i LO-sammenheng. Første gang han ble valgt inn i forbundsstyret i daværende Creo (MFO) var i 2006. På landsmøtet i 2013 ble han valgt som forbundsleder. Nå leder han et av LOs mest voksende forbund.
Samlet seg i 2001
Forbundet Creo er en moderne sammenslutning av opprinnelig tre små kunstnerorganisasjoner, som samlet seg i 2001.
– Siden den gang har vi nesten doblet antall medlemmer, nesten doblet antall ansatte, og gått fra å være en organisasjon med lite struktur og lav profesjonalisering til å bli en virksomhet med en organisering tilpasset framtida og ytterligere vekst. Med moderne verktøy og systemer, og med en kultur på kontoret der fellesskapet og medlemmene står enda mer i fokus, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.
Et navnebytte på landsmøtet i 2018, fra MFO til Creo – forbundet for kunst og kultur, tror han har vært medvirkende til at forbundet har fått rundt 2000 flere medlemmer denne landsmøteperioden. Medlemstallet anno oktober 2022 ligger på rundt 10 500.
Identitet og merkevare
Navnebyttet gjorde det enklere å få inn medlemmer som ikke nødvendigvis bare er musikere, men kulturarbeidere over et bredt spekter. Det tror han er en av hovedårsakene til at forbundet har vokst.
– Det ga oss en identitet og en merkevare som reflekterte vår posisjon som Norges største og viktigste kunstnerorganisasjon. Vi ville ikke fått så mye gjennomslag, synlighet eller gode resultater for våre medlemmer under denne pandemien om vi hadde fortsatt som «MFO – forbundet for utøvende kunstnere og pedagoger», mener Rian.
Han viser til at det er blitt mer naturlig for andre enn musikere å bli medlem.
– I tillegg har vi bygd opp en bra stab i administrasjonen. Og har nye gode tilbud til våre medlemmer. Og ikke minst var vi synlige under pandemien. Måten vi håndterte den på er blitt lagt merke til. Vi har en ambisjon om å være Norges største og viktigste fagorganisasjon for kunst- og kulturarbeidere. Jeg mener vi leverer godt på den målsettingen, sier forbundslederen.
Forbundet er blitt et bredt forbund med medlemmer blant musikere, pedagoger, scenearbeidere, sufflører og så videre. Selv er Rian utdannet musikkviter, men har arbeidet mest som kulturskolelærer.
Bred politisk debatt
Landsmøtet i Creo arrangeres i Trondheim 9. til 11. november. Denne gang legges det opp til en bred politisk debatt på landsmøtet, med flere forslag til uttalelser som fundament for debattene. Og spennende for forbundet er det at kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har meldt sin ankomst.
Det forrige landsmøtet, i Drammen i 2018, vedtok at det skulle settes ned et utvalg som skulle se på hvilken hovedsammenslutning forbundet skulle være en del av. Utvalget som har sett på dette spørsmålet har enstemmig innstilt på at Creo fortsatt skal være et LO-forbund.
– En helhetsvurdering viser at vi hører hjemme i LO. Vi har fått mye hjelp og støtte fra moderskipet, mener Rian.
Hovind gir seg
Anders Hovind har bestemt seg for å bli pensjonist og stiller ikke til gjenvalg som nestleder. Han er opprinnelig kirkemusiker.
Det ligger an til at Rian får med seg to kvinner som nestledere. Christine Thomassen, opprinnelig ballettdanser, er innstilt til gjenvalg som nestleder. Cathrine Nyheim, slagverker i Forsvarets stabsmusikkorps – er innstilt som ny nestleder. Hun har også sittet i forbundsstyret tidligere og har mange tunge verv i norsk kulturliv.
Men at Hovind gir seg, er med en liten bismak, framhever Rian.
– Kirken står overfor store utfordringer de neste årene, med ny arbeidsgiverorganisering. Det vil være avgjørende både for våre medlemmer der, men også for kirkens rolle som kulturinstitusjon at det finnes styremedlemmer i neste forbundsstyre som kan bidra i dette arbeidet, mener Rian.
– Det er særdeles tilfredsstillende å se at den jobben Creo gjør har avgjørende betydning for utviklingen av kulturlivet i Norge. At vi gradvis og metodisk får stadig større innflytelse tariffmessig, politisk og i samfunnet ellers, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.
Vil jobbe bredt
– Vi har jobbet hardt og målbevisst i flere år for å få gjennomslag for vår politikk gjennom å knytte kontakter med politikere, partier og andre organisasjoner. Det får vi nå betalt for. Selv om vi fikk gjennomslag for noen saker også i forrige regjeringsperiode, har vi allerede nå fått startet store og viktige satsinger for våre medlemmer, mener Rian.
– Politisk arbeid er også kunnskap og håndverk, og vi i Creo har etter hvert opparbeidet oss kompetanse på dette. Det blir viktig ikke bare å utnytte vår posisjon, men også å gjøre hele organisasjonen bedre til å bruke de politiske kanalene og de mulighetene som ligger der, poengterer han.