Følte seg dolket i ryggen
Tidligere LO-formann Tor Aspengren var forbannet på sin etterfølger Tor Halvorsen.
kjell.werner@anb.no
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Lite kameratslig, hevdet den en gang så mektige LO-formannen Tor Aspengren i et hittil hemmeligholdt intervju fra 1996.
Her kommer det fram at han følte seg dolket i ryggen da hans etterfølger skulle pekes på. Han er svært bitter på Tor Halvorsen, som skulle bli mangeårig LO-formann etter ham.
Kongressperioden fra 1973 til 1977 var Aspengrens siste på toppen i LO, og det skulle derfor velges ny LO-formann.
– Jeg for min del så ingen hast med å lansere noen kandidat. Odd Højdahl som nestformann hadde gjort en god jobb, og det falt meg derfor helt naturlig å tenke at når tiden var inne, ville formannsspørsmålet løse seg enkelt. Det var enda mer naturlig i 1977 at nestformannen hadde rykket opp, enn det var da Nordahl gikk. Højdahl var på alle måter en utmerket mann, sier Aspengren i intervjuet som Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har fått tilgang til.
Tok feil
Men Aspengren tok fullstendig feil i sine antagelser om at dette skulle gå greit.
– I et sekretariatsmøte i god tid før kongressen ba jeg om forståelse for at Odd Højdahl, som jeg regnet med skulle overta etter meg, fikk anledning til å lede møtene i sekretariatet og andre møter hvor han kunne få lett kjennskap til arbeidsformene. Det var ingen som hadde innvendinger mot dette, og Odd Højdahl ledet en rekke slike møter. Men da vi skulle begynne å forberede innstillinger på kongressens tillitsmenn og funksjonærer, fikk vi omsider vite at det hadde vært en fraksjon i sekretariatet ledet av Otto Totland, forbundsformann i Handel og Kontor, som ville ha Tor Halvorsen som LO-formann, sier Aspengren.
Taktiker
Aspengren mente Totland hadde arbeidet bak ryggen på LOs administrasjon, som hadde den innstillende myndighet til sekretariatet.
– Totland regnet muligens med at han som hadde lengst ansiennitet i LOs sekretariat, skulle bli satt til å lede valget. Men hvorfor sa han ikke ifra i sekretariatet, da jeg ba om at Højdahl skulle få lede møtene for meg den siste tiden før kongressen, når han ville ha en annen som min etterfølger? Totland kunne også ha sagt ifra på et senere tidspunkt, men i god tid før kongressen. Det gjorde han ikke. Han visste også hvem han tok kontakt med i sekretariatet om saken. Han snakket ikke med alle der, for da hadde jo også jeg blitt informert. Totland var en taktiker av en annen verden, konstaterer Aspengren.
– Dette var en lite kameratslig holdning av Otto Totland, og det var enda dårligere opptreden av Tor Halvorsen. Fra Totlands side hadde jeg nok fra tid til annen møtt dårlige holdninger, men ikke tidligere hos Tor Halvorsen, konkluderer den tidligere LO-formannen.
Kritisk Lahlum
Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum, som står bak en rekke kritikerroste utgivelser om norsk arbeiderbevegelse, mener det er grunn til å være kritisk til Aspengrens framstilling av denne prosessen.
– Odd Højdahl var nok av en rekke ulike årsaker ganske kontroversiell både innenfor LO og Arbeiderpartiet, sier Lahlum til ANB. Her spilte fløykampene i LO inn, og ikke minst Højdahls kraftige engasjement på ja-siden under opptakten til folkeavstemningen, noe som provoserte mange.
Højdahl spilte også en sentral rolle da Reidar Hirsti ble sparket som redaktør i Arbeiderbladet etter påtrykk fra LO.
– Dette er et godt eksempel på Tor Aspengrens politiske rolle. Her har han på vegne av LO, med Højdahl som sekundant eller pådriver, presset Trygve Bratteli til å sparke Hirsti, som var landsmøtevalgt redaktør, sier Lahlum.
Han er enig i at det fant sted en aksjon for å få Tor Halvorsen som ny LO-formann, men mener dette også delvis var en aksjon mot Højdahl. (ANB)
Intervjuet med Tor Aspengren ble gjort i 1996 av tidligere redaktør Kolbjørn Aune i Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, som nå er en del av Fellesforbundet. Materialet ble deponert i Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek, og omfatter både båndopptak og et journalistisk bearbeidet manuskript. Aspengren, Aune, arkivet og LO inngikk en avtale om at innholdet var stengt for innsyn i 15 år.
Tor Aspengren (1917-2004) var en av sin tids mektigste nordmenn. Han var LO-formann fra 1969 til 1977, og før det var han formann i Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund fra 1958 til 1966, og nestformann i LO fra 1965. Han var sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 1959 og helt fram til 1981. (ANB)
Tor Aspengren (1917-2004) var en av sin tids mektigste nordmenn. Han var LO-formann fra 1969 til 1977, og før det var han formann i Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund fra 1958 til 1966, og nestformann i LO fra 1965. Han var sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 1959 og helt fram til 1981. (ANB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen