JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosialarbeiderdagen

Mener krigen viser hvor viktig sosialt arbeid er: – Filosofien er å gi mennesker håp

Før fantes det nesten ikke sosiale tjenester i Ukraina. Det endret seg etter den russiske invasjonen.
Ana Rădulescu vil helst klemme alle sosialarbeidere over hele verden og takke dem for alle støtte under krigen.

Ana Rădulescu vil helst klemme alle sosialarbeidere over hele verden og takke dem for alle støtte under krigen.

Hanna Skotheim

hanna@lomedia.no

I byen Kamjanets-Podilskyj sørvest i Ukraina ligger det et såkalt «sosialt kjøpesenter».

Her kan ukrainere få tak i det de trenger i hverdagen uten å ha penger. I stedet opparbeider de seg poeng og får utdelt kuponger de kan kjøpe varer for.

Poengene får de ved å gjøre nytte for seg i lokalsamfunnet.

En som jobbet som lærer før den russiske invasjonen kan undervise en gruppe med barn. En yogalærer kan organisere gruppetimer, en skredder kan lage de klærne som trengs.

– Senteret er et sted hvor mennesker kan gi hverandre gjensidig omsorg, sier Ana Rădulescu til Fontene.

Vil hjelpe traumatiserte barn

Hun er president i den internasjonale organisasjonen for sosialarbeidere IFSW (The International Federation of Social Workers) i Europa og besøkte Fellesorganisasjonen i Oslo, noen dager før årets internasjonale sosialarbeiderdag.

Sammen med generalsekretæren for IFSW, Rory Truell, snakket hun om hva føderasjonen har gjort den siste tida. Særlig i forbindelse med krigen i Ukraina.

Etableringen av det sosiale kjøpesenteret er ett eksempel. Det er også utviklingen av sosiale tjenester for traumatiserte barn og unge mennesker som står i fare for å havne i kriminelle miljøer.

– Tjenester for unge mennesker er godt utviklet i andre land, men ikke hos oss, sier Rădulescu.

Her sitter Ana Rădulescu sammen med generalsekretæren i IFSW, Rory Truell.

Her sitter Ana Rădulescu sammen med generalsekretæren i IFSW, Rory Truell.

Hanna Skotheim

Sosialt arbeid mer utbredt

Før Russlands invasjon av Ukraina, var ikke sosialt arbeid særlig utbredt i landet. Nå opplever Ana Rădulescu at flere har fått øynene opp for den viktige jobben sosialarbeidere kan gjøre.

Håpet er at modellen de har laget med dette sosiale kjøpesenteret skal utvides og etableres flere steder i landet. Men for å få til det, trengs det mer ressurser.

Rădulescu håper derfor at de som er til stede i FOs lokaler, kan bidra.

– Hvis dere vet om sosialarbeidere som kan være veiledere for sosialarbeidere i Ukraina, må dere gjerne si ifra, er beskjeden fra presidenten til de som sitter i den nordiske sosionomforbunds samarbeidskomité.

Komiteen består av medlemmer fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Åland, Grønland og Færøyene.

Da generalsekretæren Rory Truell kom på besøk til FO, var også medlemmene fra NSSK (nordiske sosionomforbunds samarbeidskomite) der. Den består av Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Åland, Grønland og Færøyene.

Da generalsekretæren Rory Truell kom på besøk til FO, var også medlemmene fra NSSK (nordiske sosionomforbunds samarbeidskomite) der. Den består av Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Åland, Grønland og Færøyene.

Hanna Skotheim

– For at vi skal kunne bygge opp det sosiale arbeidet i Ukraina, trenger innbyggerne mer kompetanse og da trenger vi frivillige sosialarbeidere som kan veilede dem, sier Rădulescu, som selv er fra Romania.

Hun snakker om frivillighet da de i dag ikke har nok penger til å lønne internasjonale sosialarbeidere.

Selv om føderasjonen er takknemlig for donasjonene de allerede har fått til å ansette flere sosialarbeidere i Ukraina, trengs det mer penger.

For å få flere med på laget, må det skje en kulturell endring, ifølge generalsekretær Rory Truell. Han sikter til at FNs typiske fremgangsmåte i kriser er å gi bistand i stedet for å se etter de styrker som allerede finnes lokalt.

– Vi skal være trygge

Ana Rădulescu har vært involvert hjelpearbeidet siden invasjonen i februar i fjor.

I et intervju med Fontene bare noen uker etter invasjonen, sa Rădulescu at det var et desperat behov for sosialarbeidere i grensebyene og flyktningleirene. Og det var også der hun jobbet, ved grensene. Men på et tidspunkt ble hun bedt om å hjelpe folk inne i Ukraina.

Det første Rădulescu da gjorde var å forsikre seg om at det var sikkert.

– Det er vår første prioritet. Vi skal være trygge. Men vi er også bevisste på at vi er i et land i krig, så vi er alltid forberedt hvis noe skulle skje, sier presidenten.

Etter hvert kom også generalsekretær Rory Truell til Ukraina. Det som særlig gjorde inntrykk på ham var møtene med sosialarbeiderne som hadde sine nærmeste ved fronten. Noen av dem hadde blitt drept.

Sosialt arbeid må også være en del av pakken når Ukraina skal bygges opp igjen, mener generalsekretær Rory Truell og president Ana Rădulescu i IFSW.

Sosialt arbeid må også være en del av pakken når Ukraina skal bygges opp igjen, mener generalsekretær Rory Truell og president Ana Rădulescu i IFSW.

Hanna Skotheim

Truell husker godt en sosialarbeider han så i forbindelse med at det sosiale kjøpesenteret skulle åpnes. Samme morgen hadde kvinnen fått en melding fra mannen sin ved fronten om at det var omringet av russisk militæret og at han i løpet av den dagen enten ville bli fengslet eller drept.

Likevel dro kvinnen på jobb den dagen. Der ble hun omfavnet av kollegaer.

– Du trenger andre mennesker rundt deg når slike ting skjer. Og det å jobbe kan være positivt. En viktig del av å jobbe med traumene sine, er å føle at man kan spille en viktig rolle. Og det er også filosofien til det sosiale kjøpesenteret. Det skal gi mennesker håp, relasjoner og en fremtid, sier Truell.

Sterkere ut av krisen

Generalsekretæren ser for seg at Ukraina vil få økonomisk hjelp til å bygge opp landet igjen etter krigen.

Men når internasjonale ledere snakker om finansiering, opplever Truell at de kun konsentrerer seg om å bygge opp bygninger, veier og fabrikker. Den sosiale infrastrukturen er glemt.

Nå som flere er blitt bevisst verdien av sosialt arbeid og det er blitt flere sosialarbeidere i landet, tror og håper generalsekretæren at de sammen vil klare å få fram budskapet: Sosialt arbeid må også være en del av pakken når Ukraina skal bygges opp igjen.

– Det kan komme noe godt ut av hver krise. Andre verdenskrig var fryktelig, men den førte også folk sammen og FN ble etablert, sier Truell.

– Vi kan ikke hindre slike katastrofer, men vi kan komme sterke ut av det og det er det som skjer i Ukraina nå. Folk er blitt mer bevisste på at sosialt arbeid vil få oss sterke ut av denne krisen, legger Rădulescu til.

Les mer: Da krigen brøt ut, jobbet Ana Rădulescu 20 timer i døgnet med å hjelpe flyktninger

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse