JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå slipper Dasash å jobbe på søppeldynga

Før samlet de rester på søppeldynga for å overleve. Nå tjener mødrene på Etiopias første leketøysfabrikk nesten dobbelt så mye som offentlig ansatte.
Dasash Aklok er glad for å ha en fast jobb.

Dasash Aklok er glad for å ha en fast jobb.

Tsion Haileselassie

oystein.helmikstol@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

Dasash Aklok (40) har jobbet på leketøysfabrikken Five Dots i et år når Fontene treffer henne.

– Jeg lager stoler for barn i barnehager, smiler hun.

Akkurat det er unikt og historisk: Five Dots er den eneste lokale bedriften som produserer barneleker og læringsmateriell i et større omfang i Etiopia, ifølge sosialarbeider Birikit Terefe Tiruneh og organisasjonen Partnership for Change, som hun jobber for.

Birikit (i Etiopia bruker man gjerne fornavn) har støttet fabrikken helt siden det bare var to ansatte her for et par år siden. I tillegg til masteren i sosialt arbeid har Birikit mastere i både landsbygdutvikling og internasjonal utvikling og sikkerhet.

Dasash Aklok (f.v.), Welela Kebede og Genet Mulata jobber skift på leketøysfabrikken.

Dasash Aklok (f.v.), Welela Kebede og Genet Mulata jobber skift på leketøysfabrikken.

Tsion Haileselassie

Tidligere ble det meste av leketøy i Etiopia importert fra Kina. Det har ikke vært godt verken for lommeboka eller miljøet. Nå jobber det 15 kvinner og en mann her, i et etiopisk selskap som kan tilby høy kvalitet på leker.

Og de tjener penger på det. Bedriften går så det suser.

Farvel søppeldynge

Birikit står inne på verkstedet og ser utover området fabrikken ligger i. Her er mange rammet av lepra, forteller hun. Og dette er også stedet der det aller meste av søppelet i Addis blir dumpet.

Nabolagets mødre jobber 12-timersdager med å plukke biter av plast eller metall, som de selger videre. Er de heldige, får de nok penger til mat til seg og sine.

Sosialarbeider Birikit Terefe Tiruneh (t.v.), her sammen med Zelalem (Zola) Baychekin.

Sosialarbeider Birikit Terefe Tiruneh (t.v.), her sammen med Zelalem (Zola) Baychekin.

Nina Hanssen

Søppeldynga er blitt et gigantisk berg, som er livsfarlig å tråkke på. En del av den største åssiden ved Koshe-deponiet kollapset i 2017 og begravde en slum som var bygget der.

140 personer døde. De fleste var kvinner.

Ett av kriteriene for å få jobb i leketøysfabrikken er nettopp at du kommer fra området rundt dette søppelberget.

Dasash Aklok er med på et aldri så lite innovasjonseventyr i Etiopia. I 2016 bestemte parlamentet i Etiopia at alle kvinnelige offentlig ansatte har rett på barnehageplass. Det var bare ett problem: Det fantes ikke en eneste offentlig barnehage i landet.

Det ville myndighetene gjøre noe med, og den lille norske ideelle organisasjonen Partnership for Change ble koblet på fra start.

De har vært med på å starte 30 barnehager i Addis Abeba. Da oppsto det nye problemer: Hvor får man tak i leker og læringsmateriell til barnehagene? Kun fra Kina?

Tsion Haileselassie

Barnehageboom

Og det er akkurat nå Sinedu Abera (38) kommer hjem til Etiopia etter ti år i New York.

Hun lette etter leketøy til barna sine, men fant bare noen få, og de var dyre. Da bestemte hun seg for å lage det selv: Solide leketøy og læringsmateriell, billige nok slik at alle barn i Etiopia kan få glede av det.

– Og lage det på en måte som hjelper fattige kvinner i Koshe-området av Addis, forteller hun.

Five Dots, Partnership for Change og Sinedu Abera fant hverandre, og er også koblet til en stiftelse de ansatte hos rådgivningsselskapet Formue i Norge har. Denne ansatte-stiftelsen ga pengestøtte til maskiner som gjorde at Five Dots kunne vokse. Fabrikksjef Sinedu kunne kjøre på.

– Neste mål er å ansette ti kvinner til om kort tid. Det er en barnehage-boom i Etiopia, og alle trenger utstyr, sier Sinedu.

Samarbeid med fagforeninger

Kvinnene på Five Dots jobber skift. De har en grunnlønn på 2.000 etiopiske birr i måneden, i underkant av 400 norske kroner. I tillegg får ekstra betalt for hvert produkt de gjør ferdig. Minstelønn for offentlig ansatte i landet er rundt 300 kroner i måneden. I praksis tjener kvinnene på leketøysfabrikken Five Dots dobbelt så mye som offentlig ansatte.

Planen er å utvide til andre byer. Og her kommer sosialarbeider Birikits nettverk til nytte: I 2011 stiftet hun Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE), en søsterorganisasjon til Sanitetskvinnene i Norge.

Etiopia har 15 industriparker. Nå bygger Partnership for Change flere barnehager i disse parkene, slik at unge kvinner skal kunne fortsette og jobbe når de får barn.

Organisasjonen jobber tett sammen med Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, og velger parker der det finnes relativt godt etablerte fagorganisasjoner.

Tsion Haileselassie

– Takk til Herren

Veksten i barnehagesektoren vil komme arbeider Welela Kebede (35) og de andre kvinnene på Five Dots til gode. Framtida er lys.

Kebede forteller at det arbeidslivet hun hadde før, ikke kan sammenlignes med det hun har nå. Hun takker Gud for muligheten til en anstendig jobb.

– Takk til Herren, livet er bra. Jeg sier ikke dette for å være høflig og for at sjefen står i nærheten eller at du er journalist. Jeg lyver ikke, forsikrer Welela.

Det er ettermiddag, og Dasash Aklok skal hjem til sin familie.

– I morgen våkner jeg og vet at jeg har fast arbeid å gå til, noe jeg tenker på hver morgen. Og at jeg tjener nok til å ta vare på familien min.

Hun legger til:

– Vi er de første mødrene i Etiopia som jobber med akkurat dette, det er meningsfullt.

Tsion Haileselassie

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse