JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Sosialarbeidere krever et godt lønnsoppgjør: – Kjenner på renteøkninger og dyrere mat

I fjor vår jublet FO for økt kjøpekraft for flertallet av sine medlemmer. Men prisene steg mer enn forventet – og ga reallønnsnedgang.
Marianne Solberg mener det vil bli det vanskeligste lønnsoppgjøret på lang tid.

Marianne Solberg mener det vil bli det vanskeligste lønnsoppgjøret på lang tid.

Skjalg Bøhmer Vold

simen@lomedia.no

Prisene økte mer enn lønningene i fjor. Det merker folk. Kjøpekraften har gått ned. Samtidig har renta økt – igjen og igjen.

– Det er ingen tvil om at våre medlemmer merker prisveksten. Vi er nødt til å få et godt oppgjør for våre medlemmer. De er vanlige arbeidsfolk som kjenner på renteøkninger, økt husleie og dyrere matvarer, sier Marianne Solberg.

Hun er leder i FO, som organiserer 35.000 sosialarbeidere.

Dyrtid: – Flere venter med å få barn fordi det er så dyrt

– Skuffende

Da partene i kommuneoppgjøret ble enige i fjor vår, jublet FO for økt kjøpekraft for flertallet av sine medlemmer.

Den økonomiske rammen på oppgjøret var på 5,4 prosent, som var høyere enn industrien.

Nå viser tall fra Statistisk sentralbyrå altså en reallønnsnedgang.

Prisene i fjor steg nemlig med 5,5 prosent.

– Det er selvfølgelig skuffende. Vi tenkte at vi hadde fått til et resultat som ville gi medlemmene våre økt kjøpekraft, men så har prisene dessverre steget mer enn forventet.

Solberg skylder blant annet på importert inflasjon og kriger og uroligheter i verden. Det er mange faktorer man ikke har kontroll på.

Vil prioritere penger

Det vil også prege årets hovedoppgjør.

– Vi lever i veldig utfordrende tider. Det er lenge siden det har vært så vanskelig å gå inn i et lønnsoppgjør som i år, mener FO-lederen. 

Hun er ikke i tvil om at FOs medlemmer må få mer å rutte med.

I år er det hovedoppgjør. Det vil si at også andre elementer enn lønn i tariffavtalen kan forhandles om, for eksempel arbeidstid og pensjon.

Men det vil ikke bli prioritert.

– I år handler det om kroner og øre. Det er veldig tydelig at våre medlemmer og tillitsvalgte er aller mest opptatt av å få utbetalt mer på lønnsslippen, sier Solberg. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse