Hun har brent for barna i alle åra som politiker. Nå har Inga Marte Thorkildsen byttet beite, men engasjementet handler om det samme.
Hanna Skotheim
«Barndommen varer i generasjoner»
Tidligere barneminister klar med podkast: – Jeg blir opprørt over at de samme feilene begås
Inga Marte Thorkildsen lager podkast om hvor viktig barndommen er og hvor lite som har skjedd siden 70-tallet: – Jeg merker jeg blir krigersk.
hanna@lomedia.no
– Jeg har lenge tenkt at Kari Killén burde hatt en biografi: Dama som har jobbet i 70 år med en tematikk andre ikke orker å tenke på i mer enn 70 sekunder. Men det ble litt for ambisiøst. Dessuten følte jeg på dårlig tid. Når du er 88 år kan hva som helst skje. Da tenkte jeg heller at en podkast kunne være overkommelig, sier Inga Marte Thorkildsen.
Den tidligere barneministeren og byråden for kunnskap og oppvekst i Oslo er straks klar med podkasten «Barndommen varer i generasjoner». Den røde tråden er dama som flere ser på som en pioner innenfor sosialt arbeid, nemlig Kari Killén.
– Jeg brenner for mye av det Kari Killén snakker om, og jeg er enig i mye av det hun står for. Det hun har gjort for at samfunnet skal forstå hvor viktig det er å komme tidlig inn for å forebygge, er kunnskap jeg er opptatt av å få fram, sier Thorkildsen.
Vil formidle historier
Thorkildsen gikk av som byråd i Oslo for oppvekst og kunnskap med umiddelbar virkning i fjor høst. Men engasjementet for barn og deres oppvekstkår har ikke forsvunnet av den grunn. Det kommer bare ut i en annen form, som hun sier. Både i bøkene hun skriver og nå også i den ferske podkasten.
– Jeg kommer alltid til å ha lyst til å påvirke, men jeg synes det er deilig å være ute av partipolitikken. Nå har jeg tid til å gå mer i dybden av ting, gjøre det jeg synes er aller viktigst.
Thorkildsen synes også det er deilig å være den som intervjuer for en gangs skyld. For da hun var politiker tenkte hun ofte på det, at hun kunne ønske andre folk hørte det hun hørte da hun var ute og traff folk.
– Å få tilgang til andre menneskers innsikt og kunnskap er jo et av de viktigste privilegiene du har som politiker. Det vil du kanskje ikke tro fordi vi snakker så mye. Apropos det jeg holder på med nå, sier hun, trekker pusten og fortsetter:
– Som politiker får du tilgang på alle menneskene der ute. Jeg har i hvert fall aldri fått et nei av noen jeg vil møte. De vet jo at du har makt til å påvirke og vil at du skal bli opplyst. Jeg er veldig takknemlig for at noen av de samme menneskene stiller opp nå i podkasten selv om jeg er ute av politikken.
Med mikrofonen kan Thorkildsen nå få fortalt historiene og formidle dem videre i stedet for at hun må si alt selv.
– Det er en befrielse.
Hanna Skotheim
De ansatte er viktigst
I 2015 skrev Thorkildsen boka «Du ser det ikke før du tror det» om tabukulturen som gjennomsyrer systemene i møte med overgrepsutsatte barn. Podkasten hun nå har laget tar tematikken videre.
For til tross for all den kunnskapen vi har om barndom, foreldreskap og hvordan traumer kan overføres fra generasjon til generasjon, begås de samme feilene igjen og igjen, mener hun.
– De feilene Kari Killén fant på 70-tallet, fant vi igjen i Svikt og svik-rapporten nesten 50 år senere. Jeg syns ikke vi har tatt innover oss hva som skal til for å hjelpe tidlig og beskytte barn bedre. I tillegg tror jeg vi har forsterka mange av problemene gjennom silobaserte systemer som ikke snakker sammen, sier Thorkildsen.
– Vi skyver familiene rundt, og de som trenger mest hjelp får faktisk dårligst hjelp i dagens velferdsstat. Årene går og problemene blir bare større. Barndommen er så fundamental at problemene som oppstår da kan følge dem resten av livet, fortsetter hun.
– Det at barnevernet kan svikte og at tidlig innsats er viktig, er velkjent. Hva mener du podkasten kan bidra med utover det vi allerede vet?
– Den tar opp diskusjoner mange ansatte kjenner på og er opptatt av. I flere systemer, ikke bare i barnevernet, men i helsestasjonene, barnehagene og på Nav. Det er de som jobber med dette, som er det viktigste verktøyet, som Killén sier. Det er ikke evidensbaserte metoder som kommer til å løse problemstillingene de står i. Det er at de får muligheten til å jobbe med den kompetansen de har, at de har tiden til det.
– Selv om ansatte kan kjenne seg igjen i podkasten, kan vel ikke det føre til en endring?
– Jo, og Kari sier også det: Det er bare et spørsmål om hvor lang tid det tar før fagfolk blir så sterke at de kan få gjennomslag. Jeg tror, og det er min erfaring som politiker også, at mye endring skapes nedenifra. Det hjelper når folk sier ifra, går sammen og organiserer seg eller sier ifra på en arbeidsplass at «dette går ikke, vi hjelper ikke folk».
– Det har vært stille blant offentlig ansatte i lang tid fordi du blir ikke populær av å heve stemmen din. Men nå har pendelen gått så langt mot den ene grøfta at nå kommer det snart til å skje noe. Jo mer kunnskap fagfolk får om hvor viktig barndommen er, jo mer tror jeg at fagfolk kommer til å yte motstand, sier Thorkildsen.
Opprørt
Det kan virke som podkasten tar for seg alt det som ikke fungerer i barnevernet, men de siste episodene tar for seg hva som må til for å bedre helsestasjonene, barnehagene og barnevernet.
– Jeg ser også på hva som må endres med utdanningene slik at fagfolk rustes til å stå i den smerten over så mange år. Slik at de kan bli den nye Killén, sier hun.
Thorkildsen sier vi vet hva som trengs for å være gode barnevernsarbeidere: Relasjonskompetanse og helhetsforståelse.
– Hvis fagfolk skal kunne bruke seg selv som det viktigste verktøyet, må vi investere i utdanningene deres og tilby veiledning fra folk som vet hva det går i, og som selv har stått i det. Også må de få mer støtte fra lederne sine, hele veien opp. Dette er tungt følelsesmessig arbeid.
Den tidligere barneministeren blir opprørt av at de samme feilene fortsatt begås.
– Det er ille, og det gjør meg opprørt. Jeg merker jeg blir krigersk. Vi går ofte fra grøft til grøft, men jeg tror det hadde vært mulig å unngå det hvis vi involverte innbyggerne og de ansatte på en mer systematisk måte i stedet for at de toppstyres.
– Vi må lytte mer til de med skoa på. Og så er det en stor fordel hvis vi klarer å vri ressursbruken og være der da det ikke skjedde, litt som natteravnene. Da ville vi ha spart mye lidelse og penger.
Les også: De rikeste tjener mest på strømstøtta
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox