JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbereder ny EU-kamp

Lørdag er det 15 år siden Norge sa nei til EU-medlemsskap. Både ja- og nei-siden forbereder seg nå på en ny EU-strid.

Nei til EU holder landsmøte til helga, og lørdagen er satt av til fest og hyllest av organisasjonens helter fra folkeavstemningen 28. november 1994. Mens nei-folkene feirer seg selv, planlegger ja-siden hvordan de skal få EU-saken opp på nytt.

– Vi må tørre å ta EU-debatten i Norge nå før vi får den tredd ned over hodet fordi Island sier ja til EU-medlemskap, Sverige innfører euroen eller norsk økonomi opplever et nytt krakk, sier Pål Frisvold, leder i Europabevegelsen, til Dagsavisen.

Bygger organisasjon

Han vil ikke akseptere at norske politikere skal diktere når det passer dem å ta en ny EU-debatt.

– La politikerne sitte i mørket og tvinne tommeltotter, så skal vi gå ut og få folk forstå hvor viktig EU-saken er. I dag er det over 40 prosent nordmenn som er helt klart for EU, til tross for ikke er en eneste nasjonal debatt om EU på TV. Europabevegelsen har gått på sparebluss, men nå begynner ja-siden å organisere seg. Vi har fått en sterk generalsekretær som skal bygge organisasjon og vi skal bli en sterk og synlig stemme, varsler Frisvold.

Han vil bruke tida framover på å presse EU-vennlige politikere til å reise EU-fanen.

– Vi har ja-statsråder som ikke er ærlige om hva det betyr å stå utenfor norsk EU fordi det er ubehagelig med en ny EU-strid. Jeg vil være tøffere mot utenriksminister Jonas Gahr Støre for å få ham til å innrømme hvordan det er å gjøre hans oppgaver utenfor EU, sier Frisvold.

Nei til EU vokser

I går møttes lederen av Europabevegelsen og lederen av Nei til EU, Heming Olaussen, til debatt under pressekonferansen der EU-boka «Makta midt imot» ble lansert. Olaussen i Nei til EU lar seg ikke skremme av Europabevegelsens hissing til ny EU-strid.

– Hvis det kommer en ny EU-kamp er vi klare og mer enn det. Vi er i ferd med å passere 30.000 medlemmer. Det er mer enn vi har hatt noen gang siden 1994, sier Olaussen.

Til sammenligning har Europabevegelsen rundt 5.000 medlemmer, omtrent en femtedel av det organisasjonen hadde i 1994.

Olaussen mener stortingsvalget i 2013 vil bli avgjørende for om vi får en ny EU-avstemning i Norge.

Hallvard Bakke, som var leder av Sosialdemokrater mot EU (SME) under EU-kampen i 1994, mener det ryddigste ville være om man allerede nå bestemte et tidspunkt for en ny folkeavstemning om EU, for eksempel samtidig som 200-årsjubileet for den norske grunnloven i 1814. Begrunnelsen for dette er at en ny debatt om norsk EU-medlemskap uansett vil tvinge seg fram. (ANB)

Annonse
Annonse