Fylkestopp vil gjøre LO mer uavhengig av Ap
Else Randi Kolby, nestleder i Fagforbundet i Oppland, frykter koblingen til Arbeiderpartiet svekker troverdigheten til LO.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen måtte svare på hvorfor han skal sitte i sentralstyre til Arbeiderpartiet. Else Randi Kolby stilte spørsmålet.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Skal vi oppfattes som troverdige og kritiske aktører, bør da våre fremste tillitsvalgte sitte som faste medlemmer i sentralstyret til Arbeiderpartiet? spurte Else Randi Kolby etter innledningen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på landsmøtet i Fagforbundet.
Til stor applaus fra landsmøtedelegatene
– LO er en kamporganisasjon. Vi skal ta kampene uavhengig av hvor vi står politisk. Er nåværende fagligpolitiske samarbeidsform den beste for partene? spurte Else Randi Kolby.
Hun har selv bakgrunn som Arbeiderparti-representant i kommunestyret, og sitter i styret i Gran Arbeiderparti.
• 17 historier om ulikhet i Norge
Tre i ledelsen
Det er tradisjonelt tette bånd mellom LO og Arbeiderpartiet gjennom et faglig-politisk samarbeid.
Hver mandag morgen møtes LO-ledelsen og Ap-ledelsen i den såkalte samarbeidskomiteen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Fagforbundets leder Mette Nord, og leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er alle landsmøtevalgt som sentralstyremedlemmer i Arbeiderpartiet.
Fagforbundet er det desidert største forbundet i LO, mens Fellesforbundet er det ledende forbund i privat sektor.
– Alle i denne salen kjenner historien og vet at samarbeidet mellom LO og Ap har vært viktig for at Norge er den velferdsstaten den er i dag. Selvsagt må vi fortsette samarbeidet med våre politiske venner, mener Kolby.
– Vi blir møtt med påstander om at Ap og LO er en og samme organisasjon. Jeg mener samarbeidet slik det er i dag må tas opp til vurdering, legger hun til.
• Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene
Kan rykke opp
Tirsdag blir hun konstituert som leder i Opplands fylkeslag i Fagforbundet. Dagens valgte leder, Svend Morten Voldsrud er valgt inn i den nye sentrale ledelsen.
Kolby har 15 år bak seg som hovedtillitsvalgt i Gran kommune, og vært nestleder i fylkeslaget det siste halve året.
Hun mener Fagforbundet og LO må fornye seg og følge med på det som skjer og det som blir sagt av medlemmene.
– Det kan være vanskelig å møte kritikere som ikke vil være medlemmer hos oss på grunn av koblingen til Arbeiderpartiet, mener Else Randi.
Hun mener tiden er inne til å reise debatten ute i organisasjonen.
– Vi må stille spørsmål om samarbeidet bærer slike frukter at det kan fortsette slik det er i dag. Vi må stille krav, også til våre politiske venner. Skal norsk fagbevegelse fremstå blant de sterkeste i verden, også om fire år, er vi nødt til å organisere dette samarbeidet på en annen måte. Slik det er nå er vi nærmest bundet til masta hos Arbeiderpartiet, hevder Kolby.
– Vi kan raskt bli bondefanget i en situasjon der forholdet til et bestemt politisk parti overskygger våre interesser, hevder hun.
– Taper innflytelse
Hun får verken støtte fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen eller partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng.
Hans-Christian Gabrielsen viser til utviklingen i andre land når han avviser Kolbys innspill.
– Det er ingen god ide å svekke båndene i det faglig-politiske arbeidet. Der var LO-kongressen klar på at de vil forsterke det faglig-politiske samarbeidet. Det er mange land hvor dette er prøvd. Resultatet har vært at begge parter taper på det. Fagbevegelsen taper innflytelse, mens de brede folkepartiene taper oppslutning, sier Gabrielsen til LO-Aktuelt.
Han minner om at Corbyn i Storbritannia nettopp tar til orde for et tettere samarbeid mellom det sosialdemokratiske partiet og fagbevegelsen.
– Han ser kraften i det faglig-politiske samarbeidet. Det er ingen suksess å skille lag. Mindre innflytelse og mindre politisk makt er resultatet hvis det skjer, poengterer Gabrielsen.
Kjersti Stenseng er partisekretær i Arbeiderpartiet er enig med Gabrielsen.
– For det første har vi et historisk og tradisjonelt godt formelt samarbeid mellom Ap og LO. Det har gitt gode politiske resultater for LOs medlemmer. Og det gir politisk innflytelse og tyngde. For oss er det samarbeidet grunnleggende viktig at arbeidstakere fremmer politiske krav på venstresiden av norsk politikk. Jeg mener tvert imot skal gå motsatt retning. Det har gitt veldig gode resultater. Det har gitt LO god innflytelse over innholdet i partiprogrammet som landsmøtet vedtok. Det er også en styrke for LOs medlemmer å ha innflytelse, mener Stenseng.
Fagforbundets landsmøte
• Undersøkelse knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering
• Mohammed er en av ytterst få med innvandrerbakgrunn på Fagforbundets landsmøte
• Disse sakene kan få opp temperaturen på Fagforbundets landsmøte