JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fordømmer atomprøvesprengning

Norge fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning.

Nord-Korea gjennomførte mandag morgen en atomprøvesprengning.

– Norge fordømmer prøvesprengningen. Dette er et negativt signal i strid med FNs sikkerhetsråds vedtak og også et signal som bryter med det som må være løsningen på den nordkoreanske utfordringen - nemlig forhandlinger om økonomiske forbindelser og forhandlinger mellom Nord-Korea, nabolandene og USA, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Vil bli hørt

Han mener sprengningen er et forsøk på å bli hørt. Den siste tiden har landet opplevd å ha blitt skjøvet lengre ned på prioriteringslisten til stormakter som USA. Gjennom den siste sprengningen mener Støre at Nord-Korea forsøker å komme høyre opp på denne listen.

– Tolkningen er at det er på denne måten Nord-Korea sier fra om at de eksisterer politisk. De har store økonomiske problemer og klarer ikke brødfø sin befolkning og mangler veldig mye. De er helt åpenbart engasjert i et kynisk spill der de bruker teknologien på kjernesiden til å få innrømmelser på økonomisk støtte og energistøtte.

Nord-Korea har i flere uker truet med å gjennomføre en atomprøvesprengning i protest mot at FNs sikkerhetsråd nylig skjerpet sanksjonene mot landet, men Støre tror ikke dette er hovedgrunnen til at landet nå har gjennomført en ny prøvesprengning.

Sikkerhetsrådet

– Det er nok et element, men jeg tror det er mer at de vil komme høyere opp på lista og vil bli hørt. Andre stater har bredere politiske virkemidler og bruker dem, men Nord-Korea, som er verdens mest lukkede regime, har denne kommunikasjonsformen som jo er mildest talt oppsiktsvekkende, sier Støre.

Han mener sikkerhetsrådet nå må komme på banen og si klart fra om hva det mener, men også at land som Kina, Russland og USA er tydelige og engasjerer seg.

– Jeg tror også at amerikanerne må bruke tid med dem, og sitte ned med dem for å finne politiske løsninger på en del av de problemene de har inne i landet, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse