JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forkaster HMS-begrepet – Ja til verneombud

– Vi forkaster hele HMS-begrepet. Det er et ledelsesverktøy som ikke inkluderer de ansatte, sa Ebba Wergeland og Paul Norberg da de lanserte boka «Verneombudet» i dag.

– HMS-begrepet er importert fra USA, og er et dokumentasjonssystem som er egnet for en rettssak, men ikke for vernearbeid. Den er lite gjennomtenkt og bidrar ikke til egen aktivitet. Det er utelukkende et ledelsesverktøy, sa Wergeland.

Wergeland er en veteran når det gjelder arbeidsmiljøspørsmål. I 1975 var første gang hun ga ut en håndbok for verneombud. Den ble revidert i 1990 sammen med Paul Norberg som også er medforfatter på denne tredje utgaven. Wergeland er forsker, overlege og spesialist i arbeidsmedisin, Norberg er direktør ved Arbeidsmiljøsenteret.

– HMS-begrepet er basert på en tayloristisk ledelsesmodell der tenkingen skal foregå sentralt, mens produksjonen skal foregå perifert, sa Wergeland.

I boka gjennomgår de hvordan forskriften om internkontroll ble gjort om til HMS-forskriften. Den bygger på en bedriftskultur der det er økonomien som styrer forebyggingen. Det som ikke lønner seg blir heller ikke gjort.

Dette er ifølge Wergeland og Norberg det motsatte av den norske tradisjonen med verneombud og arbeidsmiljøutvalg.

Men først og fremst har de to laget et oppslagsverk for verneombudene. Først kommer en gjennomgang som beskriver verneombudets rolle og oppgaver. I siste kapitel har historieprofessor Inger Bjørnhaug skrevet om verneombudets historie. Resten av boka er et oppslagsverk som verneombudene kan ha i hylla å ta ut når hvert enkelt problem oppstår.

Et tema som ikke fantes i Wergelands første bok fra 1975 er spørsmålet om mobbing. Forfatterne ønsker ikke å bruke det psyksosiale arbeidsmiljøet, men benytter begrepet mellommenneskelige forhold.

– Det som har skjedd i arbeidslivet er at tjenesteytende sektor har økt. Det har blitt mange flere kontorarbeidsplasser. Det har vært med på å sette et sterkere fokus på mobbing, hersketeknikker og mellommenneskelige forhold på arbeidsplassene, mente Norberg.

Begge to var enige om det er en mye bedre investering for arbeidsgivere å ha et oppegående verneombud, enn å betale dyre konsulenter for å stikke innom.

– Det hjelper ikke med fine HMS-system på data, den dagen ulykken er ute, avslutter Norberg.

Annonse
Annonse