– KrF vil velge Erna og vrake Jonas, mener tidligere Vårt Land-redaktør
SV og Rødt er blitt for sterke til at KrF vil alliere seg med Ap, mener Helge Simonnes.
KrF-leder Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal (arkivfoto)
– Det som nå skjer i KrF trekker partiet mot en regjeringsdeltakelse med den sittende regjeringen. Jeg tror ikke leder Knut Arild Hareide lenger kan holde på en strategi som innebærer å sitte musestille i båten. Det er for sterke krefter i partiet som vil ha bevegelse, sier tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
• KrF kan sikre mer tog-privatisering. Lysbakken har en advarsel
Rød klut for KrF
Simonnes tror ikke at KrF faller ned på rødgrønn side når partiet i høst skal offentliggjøre hvilken blokk det skal høre hjemme i. Det skyldes at partiene til venstre for Ap, altså SV og Rødt, er blitt sterkere.
– For mange i KrF har Ap vært, og er fremdeles, en rød klut, men kuløren kan ikke sammenlignes med partiene som befinner seg ytterst til venstre. Et ja til Støre vil også måtte hvile på Rødt og SV. I så fall dras KrF inn i et landskap som er vanskelig for partiets kjernetropper. Den største andelen av disse befinner seg på Vestlandet, og de er klart borgerlig innstilt, sier han.
Historisk sett har KrF vært et borgerlig orientert parti, men det har skjedd en utvikling, og partiet har tiltrukket seg mer akademisk orienterte medlemmer og tillitsmenn, mener Simonnes.
– Det store flertallet av velgerne er borgerlig innstilt, men i tillitsmannsapparatet er det langt mer blandede oppfatninger. De synes den borgerlige politikken er for lettvint, og de er skremt av hva som skjedde med KrF forrige gang partiet satt i regjering med Høyre, sier han.
• KrF velger side til høsten – utelukker ingen alternativ
Uttrykk for dypere uro
Simonnes sier at oppmerksomheten om vigselssaken der KrFs familiepolitiske talsperson og prest, Geir Jørgen Bekkevold, viet kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige samboer, er et uttrykk for en dypere uro i partiet.
– Denne saken får enda mer sprengkraft i seg på grunn av den uavklarte situasjonen som KrFs står i. 100 partimedlemmer har meldt seg ut i protest. Den misnøyen leser jeg inn i et større frustrasjonsbilde, mener han.
At KrFs posisjon på vippen etter stortingsvalget i fjor høst ikke har gitt noen gevinst på partiets kjernesaker, forsterker også behovet for at Knut Arild Hareide må foreta seg noe.
– Partiet har avgjort mange saker, men bortsett fra lærernormen har ikke disse sakene vært så viktige for partiet. Og det har heller ikke utløst noen bevegelse på gallupene og gitt en tilbakebetaling i form av økt oppslutning, påpeker Simonnes.
• Tajik vil ha med KrF – tror på flertall for pensjon fra første krone
Vanskelig valg
Den tidligere redaktøren i Vårt Land har en oppfatning om at Hareides posisjon i KrF er sterk. Han sier at partilederen ikke har til hensikt å bli husket for unnfallenhet, det å kjøre skuta på land og ikke foreta et veivalg for partiet.
– En kommentator uttalte at Hareide akkurat nå innehar den mest krevende lederstillingen i Norge. Det er ikke langt fra sannheten. Han må tvile seg fram til et valg av retning, poengterer han.
– De dårlige erfaringene som KrF har med å sitte i regjering med Høyre, gjør det imidlertid vanskelig for ham. Det er sterke krefter i KrF som ikke vil inn i en borgerlig orientert regjering der Frp er hovedfienden, påpeker Simonnes.
KrF-velgerne har imidlertid en klar preferanse på hvem de ønsker som statsminister, ifølge VGs statsministermåling. 60 prosent av velgerne foretrekker Erna Solberg, mens kun 22 prosent vil ha Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Det overrasker meg ikke. Hareide må gjøre noe radikalt for å bli kvitt den opplevelsen mange har av partiet hans nå, sier Simonnes. (ANB)