JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF velger side til høsten – utelukker ingen alternativ

Høsten avgjør hvilken side KrF velger – eller om de vil fortsette i midten av norsk politikk.
KrF-leder Knut Arild Hareide velger side til høsten.

KrF-leder Knut Arild Hareide velger side til høsten.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

De tre siste stortingsvalgene har KrF ønsket en regjering utgått fra Høyre og sentrum. I 2009, 2013 og 2017 er det ikke blitt en realitet. Høyre har valgt Fremskrittspartiet i stedet for KrF.

– Vi kan neppe gå til valg på dette igjen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under tirsdagens store partilederdebatt.

Ap slår kraftig tilbake mot Erna Solbergs advarsel om 43-timers arbeidsuke

Skjebnevalg

Nå står KrF foran en høst som kan ende med at partiet går inn i regjering, velger venstresiden eller blir stående der de er i dag – som et parti som velger venstresiden i noen saker og høyresiden i andre saker.

– Vi kommer til å gjøre en avklaring i høst. Da må vi vurdere hva som gir oss størst politisk gjennomslag, sa Hareide.

Han utelukker ingen alternativer: Å gå inn i dagens regjering, stå fristilt som i dag, eller endog gå inn i en eventuell rødgrønn regjering – med SV.

– Det som samler KrFs medlemmer, og er viktigere enn om vi sitter i regjering eller ikke, er å skape et varmere samfunn og et samfunn med menneskeverd. Og som løfter de kristne verdiene, mener Hareide.

Forfattere foreslår fire tiltak mot løsarbeidersamfunnet. Dette svarer politikerne

Støre: Intern diskusjon

Som et uavhengig parti har KrF blant annet påført statsminister Erna Solberg sitt største nederlag i sin fem år lange regjeringstid, gjennom innstrammingene i innleieregler i arbeidsmiljøloven.

– Vi ønsker ikke et løsarbeidersamfunn. Det har aldri vært KrFs politikk. Derfor har vi samarbeidet med SV og Arbeiderpartiet for å sikre fast ansettelse som hovedregel. Noen ganger får vi gjennomslag med høyresiden, noen ganger med venstresiden, mener Hareide og poengterer partiets store innflytelse uten å ha valgt side.

Slik tolker Jonas Gahr Støre Hareides vurdering:

– Dette er ikke stedet for å fintolke det. Det er en bekreftelse på at KrF er i en prosess mot et valg som de skal ta i høst. Det spørsmålet er åpent. De skal ta diskusjonen internt. Jeg har alltid ment at slike interne diskusjoner må de få ta internt. Jeg har ikke tenkt å blande meg inn i det, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.no etter debatten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen ikke gjør nok for økt organisasjonsgrad.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen ikke gjør nok for økt organisasjonsgrad.

Leif Martin Kirknes

SV varsler mistillitsforslag

Per Sandberg og terrorsikring var blant temaene som åpnet tirsdagens partilederdebatt. Innvandring ble også et sentralt tema.

Debatten fikk en spesiell oppvarming med Per Sandbergs katt og mus-lek med pressen, og med harde skyts mot pressen på et arrangement i forkant av debatten og rett rundt hjørnet i Arendal.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen måtte tåle sterk kritikk fra opposisjonen som kan vise til en knusende rapport fra riksrevisor Per Kristian Foss om terrorsikring.

Ap, SV og Senterpartiet gikk til knallharde angrep på Solberg-regjeringen. De mener at terrorsikringen er for dårlig. Om to uker blir det høring i Stortinget. SV-leder Audun Lysbakken varsler mistillitsforslag.

– Hvis ikke vi møter en regjering med gode forklaringer, så ender det med at vi fremmer mistillit, sa SV-leder Audun Lysbakken i debatten.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes fulgte opp med å si at han har sans for mistillit, og spesielt mistillit mot denne regjeringen.

Byggenæringen er positiv til ny lov som skal gjøre innleie vanskeligere

Taus om fagforeningsfradrag

Debatten var viktig på mange måter. For Jonas Gahr Støre fordi den kommer etter en opptur på målingene. For Høyre-leder Erna Solberg og FrP-leder Siv Jensen fordi Per Sandbergs fratreden, og bråket i forkant, har gitt fall på målingene.

Erna Solberg kommenterte ikke Ap-leder Jonas Gahr Støres, SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes sine påstander om regjeringens svekkelse av fagforeningsfradraget – en arbeidslivspolitikk de mener ikke er med på å skape tryggere arbeidsplasser.

– Jeg registrerer at ikke bare hun, men også Trine Skei Grande og Siv Jensen elegant hoppet over det to ganger. Det sier litt om alvoret i situasjonen. Etter Jeløy-erklæringen sa Erna Solberg at høy organisasjonsgrad er et konkurransefortrinn. Når du skriver en regjeringserklæring som anerkjenner det uorganiserte arbeidsliv, er det et annet signal, sier Jonas Gahr Støre og fortsetter:

– Det har ikke kommet mye annet som er med på å styrke det organiserte arbeidslivet. Nå legger også NHO fram scenarioer for norsk økonomi som vektlegger betydningen for et organisert arbeidsliv. Så det overrasker meg at de tar lett på det, sier Støre.

Fire av ti uorganiserte kan tenke seg å bli medlem av en fagorganisasjon, viser undersøkelse

Lysbakken: Regjeringen skremmer

Audun Lysbakken (SV) var nok en gang en av vinnerne i debatten hos de såkalte ekspertene, blant annet med et par fulltreffere.

Han tok blant annet opp Erna Solbergs advarsel fra tidligere på dagen om mulig scenario med 43 timers arbeidsuke.

– Jeg frykter at regjeringen er ute etter å skremme folk slik at det skal bli lettere for folket å akseptere velferdskutt, sier Audun Lysbakken.

– Pengefesten er over og regjeringen har brukt pengene på ting som ikke hjelper, legger han til.

SV-leder Audun Lysbakken etter partilderdebatten.

SV-leder Audun Lysbakken etter partilderdebatten.

Leif Martin Kirknes

Annonse

Flere saker

Annonse