JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire av ti uorganiserte kan tenke seg å bli medlem av en fagorganisasjon, viser undersøkelse

YS’ arbeidslivsbarometer viser at det er stor oppslutning om fagbevegelsen, også blant de som ikke er medlemmer i dag.
Forsker Arild Steen ved AFI på Oslo Met, presenterer YS' arbeidslivsbarometer på Arendalsuka.

Forsker Arild Steen ved AFI på Oslo Met, presenterer YS' arbeidslivsbarometer på Arendalsuka.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Fire av ti som ikke er fagorganisert i dag, svarer ja på spørsmålet om de kan tenke seg å bli medlem av en fagorganisasjon. Ti prosent svarer «Ja, absolutt», viser YS’ arbeidslivsbarometer.

Arbeidslivsbarometeret blir publisert årlig. Det er Arbeidsforskningsinstituttet på Oslo Met (AFI) som står for undersøkelsen.

Interessen for fagforeningsmedlemskap fra uorganiserte, har holdt seg ganske jevn i de ti årene undersøkelsen har vært utført.

Erna Solberg sier nei til kutt i sykelønna

Gratispassasjerer

Den viktigste grunnen folk oppgir for ikke å organisere seg, er at de oppnår de samme lønns- og arbeidsvilkår, uavhengig om de er fagorganiserte. De er med andre ord gratispassasjerer.

Dette har vært den viktigste grunnen for ikke å være fagorganisert i alle de ti årene barometeret har eksistert.

En av tre mener at fagbevegelsen ikke ivaretar deres interesser, mens det er bare 19 prosent som oppgir at de er prinsipielle motstandere av fagbevegelsen.

Blant alle spurte, oppgir nesten 80 prosent at fagbevegelsen er viktig for å oppnå en god lønnsutvikling, og nesten like mange, 72 prosent, mener at fagforeninger er viktig for folks jobbsikkerhet.

Et vanlig argument mot å fagorganisere seg, spesielt i LO, er at fagbevegelsen er for tett knyttet til politiske partier. 36 prosent er enige i den påstanden.

Her er LO-forbundene som mister flest medlemmer og som øker mest

Flere på individuell lønn

Forskerne har målt en nedgang i hvor mange som får sin lønn fastsatt gjennom tariffavtaler, og de kan også se at det er flere som får lønna fastsatt individuelt med en privat avtale eller kontrakt.

Dette har vært en tendens som kan sees gjennom alle de ti årene baromteret har blitt publisert.

Ingen vil ha større lønnsforskjeller

Et annet resultat er at det er flere som ønsker seg mindre lønnsforskjeller i arbeidslivet.

På spørsmålet om det det bør bli større eller mindre inntektsforskjeller i samfunnet, eller om det bør være som nå, svarer 57 prosent at det bør bli mindre forskjeller, mens 33 prosent er fornøyd med situasjonen slik den er i dag.

Bare fem prosent mener at det er behov for større forskjeller.

Dette er et spørsmål som de aller fleste har klare meninger om. Vet ikke-andelen er på beskjedne fem prosent.

Det er forskerne Arild Steen, Dag Ellingsen og Marit O. Nygaard som har stått for utarbeidelsen av barometeret. Barometeret ble presentert på et arrangement på Arendalsuka tirsdag.

Ap slår kraftig tilbake mot Erna Solbergs advarsel om 43-timers arbeidsuke

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse