Ikke bare plusser med AFP-ordningen, innrømmer Kristin Skogen Lund (t.v.) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
1.300 uheldige arbeidstakere får akkurat ikke AFP. Det taper de én million kroner hver på
Rundt 1.300 arbeidstakere faller årlig utenfor AFP-ordningen rett før de er kvalifisert, og kan tape én million kroner hver.
helge@lomedia.no
– Andelen som snubler på målstreken har gått opp. Det er svært urettferdig for de det rammer, sier Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.
Hullene i systemet rammer de som etter fylte 55 år av ulike årsaker uforskyldt faller utenfor ordningen, enten ved at bedriften de jobber for går konkurs, jobbene blir borte, de bytter til en virksomhet uten tariffavtale eller blir rammet av sykdom. Gabrielsen opplyser at det er 1.300 arbeidstakere i året som faller ut av ordningen.
– Da faller du utenfor selv om bedriften har betalt inn til ordningen, og til tross for at du har hatt et langt yrkesliv, sier Hans-Christian Gabrielsen.
LO-lederen er opptatt av å tette hullene, men svarene på hvordan finnes ikke ennå. Heller ikke prislappen.
• Erling Magne fikk feil pensjon i 20 år – nå får han endelig etterbetalt pengene
Kan ikke tallfestes
– Det er umulig å tallfeste nå. Vi trenger mer analyse av konsekvensene. Det vi har gjort nå er å peke på svakheter, så får vi se omfanget senere, svarte Gabrielsen.
NHO-direktør Kristin Skogen Lund ga et annet svar på spørsmål om det er en utfordring å tette hullene.
– Hvor mye vil det koste?
– Altfor mye, tror jeg.
Det var hennes kjappe svar på pressekonferansen.
I tillegg til å tette hullene er LO-lederen opptatt av framtidens 62-åringer.
– Om noen år vil deres inntektsnivå gitt levealdersjustering, gitt utfasing av kompensasjonstillegg, være på et nivå som jeg vil kalle ikke anstendig. Da snakker vi om et pensjonsnivå å leve av. Det er det andre elementet vi må se på.
– Rapporten viser at økonomien og bærekraften i ordningen også er viktig å se på, legger han til.
• Sliterne kan sitte igjen med kun 45 prosent av inntekten sin i pensjon. Les denne!
Evalueringsrapport
Torsdag deltok LO-lederen på en felles pressekonferanse med NHO-direktør Kristin Skogen Lund, hvor evalueringen av AFP i privat sektor ble lagt fram for offentligheten.
Rapporten ser på hvordan AFP har virket etter at ordningen ble endret fra en tidligpensjonsordning til en livslang ytelse, som betales i tillegg til ny folketrygd fra 2011.
– Ordningen har virket etter hensikten. Den har fått flere til å stå i jobb lengre samtidig som den har sikret et godt pensjonsnivå for dem som har gått av tidlig, oppsummerer Gabrielsen.
Rapporten viser at AFP er et viktig tilskudd til pensjonen for mange arbeidstakere, og at ordningen har en fleksibilitet som den enkelte verdsetter høyt og som mange benytter seg av. Over halvparten av arbeidstakerne er omfattet av AFP ved 62-års alder.
De som ønsker det, kan gå av ved 62 år med en verdig pensjon. Eller de kan fortsette å jobbe utover 62 år – uten å tape pensjon. Det gjelder både om man tar ut AFP-tillegget ved 62 år, eller velger å vente, og fortsette opptjeningen. Det gjør at flere står lengre i jobb.
Underfinansiert
Rapporten forteller også om svakheter ved ordningen. NHO-direktør Kristin Skogen Lund er bekymret for to ting. Blant annet nettopp underfinansieringen.
Allerede i dag er AFP-ordningen underfinansiert med 13 milliarder kroner. I 2040 kan dette tallet stige til mellom 40 og 60 milliarder kroner.
– Du får et større og større etterslep av forpliktelser. Hvis man fortsetter å betale inn i ordningen i takt med utbetalingene, går det greit. Da kan man holde på. Men jo flere som kommer inn i ordningen, jo mer går ut og hvis etterslepet blir så stort blir det nesten umulig å gjøre noe med det. Da blir du sittende igjen med en kjemperegning, sier Kristin Skogen Lund til LO-Aktuelt.
– Ordningen har mange tydelige svakheter som vi er enige om. Skal vi rette opp i de haster det, legger hun til.
Noe av dette skyldes levealdersjusteringen. Tidligere fikk man utbetalt 20 prosent hvert år i fem år. Nå får man utbetalinger gjennom hele livet.
For NHO de store hullene en annen bekymring enn at folk mister sin AFP. NHO opplever at flere bedrifter ikke vil melde seg inn på grunn av AFP-ordningen bla fordi den slår ulikt ut fra bransje til bransje. I industrien jobber mange ansatte frem til AFP-alder. I servicesektoren er det motsatt.
– De har mange ansatte, men svært få som blir lenge nok i bedriften til å kvalifisere for AFP. Det betyr at bedriften betaler mye penger til en ordning bedriftens ansatte ikke har noen glede av.
– Det er en veldig stor og fortvilende utfordring for oss. Vi har mange store, interessante bedrifter som veldig gjerne vil bli med i NHO og være en del av vårt fellesskap. Så sier de at de ikke tør. Noen på grunn av AFP-forpliktelsen, men vi ser også at utenlandske selskaper ikke får lov fordi det blir sett på som en riisko blant annet på grunn av AFP.
• Mer fra rapporten: Langt færre kvinner enn menn får AFP
• Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP
• Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim