RENOVASJON-SEIER: De ansatte på mottaksstasjonen i Grue får renovatørene som kolleger om et år. Tillitsvalgte har lykkes med å få et enstemmig vedtak om å gjøre renovasjon med egne ansatte når midlertidige kontrakter går ut.
Ola Tømmerås
Søppelkaos med privatisering:
87 norske kommuner dropper privatisering og vil kjøre søpla selv etter stor-konkurs
– Driver vi selv, får vi mer fleksibilitet og muligheten til å omstille når vi har behov for det. Ikke bare når anbudet utarbeides, sier renovasjonsdirektør i Solør.
ola.tommeras@fagbladet.no
Sist uke gjorde politikerne i Våler, Åsnes og Grue et historisk vedtak. De skrotet framtidige anbud på renovasjon, etter at virksomheten har vært konkurranseutsatt til private aktører i flere år.
Med dette vedtaket vil alle kommuner i Hedmark hente avfall fra husstandene selv, med faste ansatte.
87 kommuner dropper anbud
Konkursen til gigantselskapet RenoNorden og skandalene i kjølvannet av Veirenos innkjøringsperiode i Oslo og Vestfold har satt dype spor.
I fjor høst ble mer enn 140 kommuner stående uten søppelkjøring. Det ble en lærepenge for mange.
13 måneder etter konkursen har 87 kommuner skrinlagt framtidige anbud på renovasjon. De har bestemt seg for å ta tilbake tjenesten i kommunal regi og hente søpla selv. 39 kommuner har ikke bestemt seg ennå, men kjører renovasjon midlertidig i egenregi.
Dette viser en oversikt som Fagforbundet utarbeider kontinuerlig etter fjorårets skandaler innen renovasjon. Sist oppdatering er fra 14. november 2018.
Alle sier nei
Noe overraskende er kanskje at de fleste av vedtakene er enstemmige. Lokalpolitikere fra alle politiske partier går inn for å la egne interkommunale foretak overta kontrollen, ansette renovatører og gjøre jobben selv.
Dette skjedde også da representantskapet til Solør renovasjon interkommunale selskap (IKS) tok sitt valg i slutten av november.
I representantskapet sitter politikere fra kommunestyrene i Våler, Åsnes og Grue. I Solør er det borgerlig flertall blant representantene. Men ingen ønsket nye anbud. Heller ikke politikere fra partier som normalt hilser privatisering og konkurranseutsetting velkommen.
Tidligere i høst gjorde det interkommunale renovasjonsselskapet i Ringsaker, Hamar, Stange og Løten, Sirkula IKS, et tilsvarende vedtak.
Vedtakene vil gjelde mer enn 100.000 innbyggere.
Slik ble Trondheim blant landets billigste på renovasjon
Tillitsvalgte feirer med kake
Solør renovasjon hadde avtale med RenoNorden da selskapet gikk konkurs i fjor høst. Men i motsetning til nabokommunene, opplevde ikke innbyggerne i de tre Solør-kommunene store innkjøringsproblemer.
Likevel hadde politikerne fått nok av framtidige anbud på renovasjon.
Skandalene i nabokommunene og i Oslo har blitt lagt merke til, konkluderer tillitsvalgte fra de tre kommunene som møter Fagbladet etter at vedtak om å skrote anbudet er gjort. De markerer seieren med kake sammen med tillitsvalgte i Sirkula IKS.
FEIRING: Vedtak er i boks for siste område i Hedmark. Fra venstre: Rådgiver Bendik Flomstad og Kristen Dalby i Fagforbundet, Marte Kravdal fra Fagforbundet Åsnes, Anders Dæhlin fra Fagforbundet Hedmark, Wenche Vålbekken fra Fagforbundet Åsnes, Johnny Solvang fra Fagforbundet Grue, Else Karin Jakobsen og Oliv Lundeby-Furulund fra Fagforbundet Våler.
Ola Tømmerås
Jobbet politisk
Det er mye politisk påvirkningsarbeid som ligger bak det historiske vedtaket i Solør.
Tillitsvalgte har jobbet aktivt overfor lokalpolitikere og informert om alternativene til nye anbud.
– Dette har ikke kommet av seg selv. Vi kunne like gjerne tapt om det ikke hadde blitt lagt ned masse jobb med brev og møter med lokalpolitikerne, sier Anders Kollmann-Dæhlin, leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet Hedmark.
Fagbladet treffer han, Marte Kravdal og Wenche Vålbekken fra Fagforbundet Åsnes, Oliv Lundeby-Furulund og Else Karin Jakobsen fra Fagforbundet Våler og Johnny Solvang fra Fagforbundet Grue. De markerer suksessen sammen med Kristen Dalby fra Omstillingsenheten i Fagforbundet og rådgiver Bendik Flomstad.
Faste stillinger og trygg jobb
De lokale tillitsvalgte er ikke i tvil om at fordelene er større enn ulempene når kommunene sørger for renovasjon selv.
– Alle ansatte får hele og faste stillinger. Vi får faste renovatører som bosetter seg i området framfor å leie inn utenlandsk arbeidskraft som bare jobber masse en periode, legge opp penger for så å reise hjem, Anders Kollmann-Dæhlin, og fortsetter:
– De som gjør jobben, får et stabilt arbeidsforhold. Når tjenesten er på anbud, er man bare sikret jobb de årene anbudet varer. Renovasjon er i dag en kompleks tjeneste. Vi må sikre at kompetansen ikke forsvinner i anbudsrunder.
Nå kjører kommunene søpla selv – og innbyggerne får 14 prosent lavere renovasjonsgebyr
Renovasjonsdirektør: – Gir oss fleksibilitet
Administrerende direktør for Solør renovasjon, Inga Sørensen, var overbevist om at tiden var inne for å skrinlegge anbud og gjøre tjenesten selv. Ikke fordi de private ikke gjør jobben godt nok i dag, men for å bedre fleksibiliteten, ifølge direktøren.
– Driver vi selv, får vi muligheten til driftsomstillinger når vi har behov for det, og ikke bare når anbudet utarbeides. Når tjenesten er på anbud, kan det være tre, fire år før vi kan gjøre nødvendige endringer, påpeker hun.
Og nettopp det blir stadig mer viktig i bransjen.
– Det skjer ting veldig fort innen renovasjon, med stadig nye måter å gjøre oppgavene, sier hun.
Omtrent samme pris
Både på Hedmarken og i Solør har politikerne forlangt grundige regnestykker for hva det vil koste å drive renovasjon i kommunal regi. Selv om ansatte får bedre tariff, bedre lønn og pensjonsavtaler, så ender det opp med samme pris eller penger spart.
– Det er lagt ned en grundig jobb med å regne ut framtidig kostnader når vi skal gjøre tjenesten selv. Det kommer overhodet ikke dårligere ut. Profitt koster, og det er abonnentene (red.anm. husstandene som betaler renovasjonsgebyr) som dekker ekstra kostnader til profitt for private tilbydere, påpeker Inga Sørensen.
Status etter konkurser
Mer enn 160 kommuner måtte velge midlertidige løsninger etter konkursene i RenoNorden og Veireno.
Status for disse kommunene per 14. november 2018:
87 har valgt å overta tjenesten permanent i egenregi.
39 kommuner driver midlertidig i egenregi, men har ikke bestemt seg for framtidig løsning.
31 kommuner har valgt å sette tjenesten ut på nytt anbud.
Kilde: Omstillingsenheten, Fagforbundet
Status etter konkurser
Mer enn 160 kommuner måtte velge midlertidige løsninger etter konkursene i RenoNorden og Veireno.
Status for disse kommunene per 14. november 2018:
87 har valgt å overta tjenesten permanent i egenregi.
39 kommuner driver midlertidig i egenregi, men har ikke bestemt seg for framtidig løsning.
31 kommuner har valgt å sette tjenesten ut på nytt anbud.
Kilde: Omstillingsenheten, Fagforbundet
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox