JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte i forsvaret vil løfte den nasjonale debatten om neste langtidsplan. Nå starter arbeidet

Med flertallsregjering må de som er interessert i kommende langtidsplan for Forsvaret komme på banen enda tidligere. NTL, NOF og UTSYN er klare til å sette i gang diskusjonene.
FORSVARSDEBATT: Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret (t.v.), daglig leder Hedda Langemyr i UTSYN og forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF vil komme tidlig på banen i arbeidet med Forsvarets neste langtidsplan.

FORSVARSDEBATT: Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret (t.v.), daglig leder Hedda Langemyr i UTSYN og forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF vil komme tidlig på banen i arbeidet med Forsvarets neste langtidsplan.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

NTL Forsvaret, Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) har gått sammen med organisasjonen UTSYN – forum for utenriks- og sikkerhetspolitikk for å starte debatten om Forsvarets neste langtidsplan allerede nå.

Nåværende langtidsplan medførte politiske kompromisser i siste liten, store protester fra lokalmiljøer og bekymringer for innsparingskrav og outsourcing.

De ansattes organisasjoner har vært bekymret for underfinansiering av planen, og har hele tiden vært i mot nedlegginga av Andøya flystasjon og størrelsen på hæren, for å nevne noe.

Debatt: «Pengemangel gir falsk trygghet i Forsvaret»

Kunnskapsbasert debatt

Det er ventet at neste langtidsplan legges fram for Stortinget våren 2020. Forskjellen fra forrige gang er at Norge nå har en flertallsregjering, og NOF, NTL Forsvaret og UTSYN ønsker derfor å komme i gang med debattene og få fram det nødvendige kunnskapsgrunnlaget før regjeringspartiene blir enige seg i mellom.

De vektlegger at de ikke nødvendigvis er enige om de politiske sakene, men at samarbeidet springer ut i fra et felles ønske om en kunnskapsbasert og bedre nasjonal debatt.

– Om vi ønsker å påvirke kommende langtidsplan, er det viktigere å være i forkant nå. Når den kommer til Stortinget tror jeg ikke det kommer til å skje store endringer, sier forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF.

Ett av grepene er å gå sammen med UTSYN, som er en uavhengig nasjonal plattform for kunnskapsutvikling og utveksling av perspektiver og informasjon om sikkerhetspolitiske spørsmål.

– Vi ønsker en felles situasjonsforståelse av utfordringer og muligheter, som vil kunne gi en både mer informert og løsningsorientert debatt, sier daglig leder Hedda Langemyr i UTSYN.

Fagnotater og debattmøter er noe av det som skal komme ut av samarbeidet.

– Vi vil bidra til debatten om neste langtidsplan, og ligge i forkant. Det har vi gjort før, og det skal vi gjøre nå, sier leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret.

Offiserene har advart mot at dyktige ansatte kan forsvinne. Nå er det likevel klart for økning av husleia for forsvarsboligene

En endret verden

De tre konstaterer at verden ser annerledes ut enn når dagens langtidsplan ble vedtatt.

– Det har vært en god del sikkerhetspolitiske endringer i Norge og Europa siden sist, og det er mye usikkerhet om hva som venter. Derfor er det desto viktigere å bidra med kunnskap og informasjon om det som skjer og hva som skal til for å redusere noe av avstanden mellom folk og forsvar, sier Langemyr.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa i januar at forsvaret er for lite, og at det over tid ikke vil klare å oppfylle sine forpliktelser nasjonalt og internasjonalt.

Bongo og Klemetsen er enige, og mener dette illustrerer behovet for en overordnet debatt om forsvaret vårt.

– Forsvarsevne består av kapasitet og forsvarsvilje. Vi ønsker en debatt som ikke går om om vi skal ha en ny fregatt eller ei, men løfte den delen av debatten som skaper en forståelse for at samfunnet må bruke penger på det som skaper sikkerhet, sier Bongo.

De økonomiske rammene la et veldig viktig premiss for debatten rundt nåværende langtidsplan. Det er de tre forberedt på vil være situasjonen denne gangen også. Men de ønsker debatt rundt det også:

– Hvor mye penger skal samfunnet bruke på Forsvaret? Vi må skape en forståelse for hvorfor vi skal bruke penger på Forsvaret, men også hvordan pengene brukes, sier Klemetsen.

UTSYN har nedsatt et uavhengig fagutvalg med personer med stor innsikt i sikkerhets-, forsvar- og utenrikspolitikk, som Kim Traavik, Tormod Heier, Trine Holo, Gjert Lage Dyndal, Kristian Berg Harpviken, Eldar Berli og Gunhild Hoogensen Gjørv. De skal sammen med sekretariatet i UTSYN utarbeide kunnskapsgrunnlag og fagnotater som skal sette rammer for debattmøtene fremover.

– Dette tror vi vil reise sentrale og overordna problemstillinger som neste langtidsplan må ta høyde for, sier Langemyr.

Forsvaret truer med privatisering av egne verksted. Ansatte forbederer seg på «priskrig»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse