FORSVARSDEBATT: Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret (t.v.), daglig leder Hedda Langemyr i UTSYN og forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF vil komme tidlig på banen i arbeidet med Forsvarets neste langtidsplan.
Anders Hauge-Eltvik
Ansatte i forsvaret vil løfte den nasjonale debatten om neste langtidsplan. Nå starter arbeidet
Med flertallsregjering må de som er interessert i kommende langtidsplan for Forsvaret komme på banen enda tidligere. NTL, NOF og UTSYN er klare til å sette i gang diskusjonene.
anders@lomedia.no
NTL Forsvaret, Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) har gått sammen med organisasjonen UTSYN – forum for utenriks- og sikkerhetspolitikk for å starte debatten om Forsvarets neste langtidsplan allerede nå.
Nåværende langtidsplan medførte politiske kompromisser i siste liten, store protester fra lokalmiljøer og bekymringer for innsparingskrav og outsourcing.
De ansattes organisasjoner har vært bekymret for underfinansiering av planen, og har hele tiden vært i mot nedlegginga av Andøya flystasjon og størrelsen på hæren, for å nevne noe.
• Debatt: «Pengemangel gir falsk trygghet i Forsvaret»
Kunnskapsbasert debatt
Det er ventet at neste langtidsplan legges fram for Stortinget våren 2020. Forskjellen fra forrige gang er at Norge nå har en flertallsregjering, og NOF, NTL Forsvaret og UTSYN ønsker derfor å komme i gang med debattene og få fram det nødvendige kunnskapsgrunnlaget før regjeringspartiene blir enige seg i mellom.
De vektlegger at de ikke nødvendigvis er enige om de politiske sakene, men at samarbeidet springer ut i fra et felles ønske om en kunnskapsbasert og bedre nasjonal debatt.
– Om vi ønsker å påvirke kommende langtidsplan, er det viktigere å være i forkant nå. Når den kommer til Stortinget tror jeg ikke det kommer til å skje store endringer, sier forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF.
Ett av grepene er å gå sammen med UTSYN, som er en uavhengig nasjonal plattform for kunnskapsutvikling og utveksling av perspektiver og informasjon om sikkerhetspolitiske spørsmål.
– Vi ønsker en felles situasjonsforståelse av utfordringer og muligheter, som vil kunne gi en både mer informert og løsningsorientert debatt, sier daglig leder Hedda Langemyr i UTSYN.
Fagnotater og debattmøter er noe av det som skal komme ut av samarbeidet.
– Vi vil bidra til debatten om neste langtidsplan, og ligge i forkant. Det har vi gjort før, og det skal vi gjøre nå, sier leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret.
En endret verden
De tre konstaterer at verden ser annerledes ut enn når dagens langtidsplan ble vedtatt.
– Det har vært en god del sikkerhetspolitiske endringer i Norge og Europa siden sist, og det er mye usikkerhet om hva som venter. Derfor er det desto viktigere å bidra med kunnskap og informasjon om det som skjer og hva som skal til for å redusere noe av avstanden mellom folk og forsvar, sier Langemyr.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa i januar at forsvaret er for lite, og at det over tid ikke vil klare å oppfylle sine forpliktelser nasjonalt og internasjonalt.
Bongo og Klemetsen er enige, og mener dette illustrerer behovet for en overordnet debatt om forsvaret vårt.
– Forsvarsevne består av kapasitet og forsvarsvilje. Vi ønsker en debatt som ikke går om om vi skal ha en ny fregatt eller ei, men løfte den delen av debatten som skaper en forståelse for at samfunnet må bruke penger på det som skaper sikkerhet, sier Bongo.
De økonomiske rammene la et veldig viktig premiss for debatten rundt nåværende langtidsplan. Det er de tre forberedt på vil være situasjonen denne gangen også. Men de ønsker debatt rundt det også:
– Hvor mye penger skal samfunnet bruke på Forsvaret? Vi må skape en forståelse for hvorfor vi skal bruke penger på Forsvaret, men også hvordan pengene brukes, sier Klemetsen.
UTSYN har nedsatt et uavhengig fagutvalg med personer med stor innsikt i sikkerhets-, forsvar- og utenrikspolitikk, som Kim Traavik, Tormod Heier, Trine Holo, Gjert Lage Dyndal, Kristian Berg Harpviken, Eldar Berli og Gunhild Hoogensen Gjørv. De skal sammen med sekretariatet i UTSYN utarbeide kunnskapsgrunnlag og fagnotater som skal sette rammer for debattmøtene fremover.
– Dette tror vi vil reise sentrale og overordna problemstillinger som neste langtidsplan må ta høyde for, sier Langemyr.
• Forsvaret truer med privatisering av egne verksted. Ansatte forbederer seg på «priskrig»
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse