JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

Utdanning i arbeidslivet:

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

Trygve Ingstad og Eirik Leverås er ufaglærte miljøarbeidere og jobber i hjemmetjenesten i Levanger. Lederen deres kjemper for at de skal få mulighet til å utdanne seg.10.06.2021
09:15
10.06.2021 09:22

anne@lomedia.no

– Det er dumt at det er studiepoeng og karakterer som skal avgjøre studieplass og ikke det vi har opparbeidet oss etter så mange år i relevant jobb, sier Ingstad.

I åtte og ti år har de jobbet som ufaglærte assistenter i en omsorgsbolig. Avdelingsleder for hjemmetjenesten, vernepleier Rolf Inge Elvbakken har oppfordret dem til å utdanne seg, men ser at det trengs mer tilpasning enn det deltidsstudier i dag legger opp til.

– Jeg har mange dyktige medarbeidere som ønsker å ta vernepleie. Nå må det skreddersys mer, så vi kan få gjort noe med vernepleiermangelen, sier han.

Han har akkurat lyst ut tre stillinger i et botiltak i Levanger.

– Det mangler vernepleiere. Nå må vi tenke mer kreativt, sier han.

Aktuelt: Endrer pandemien synet på sosialarbeidere? Dette svarer Nav-sjefen

Nettbasert og over flere år

Han ønsker seg en større kvote som er forbeholdt søkere med realkompetanse og der det kan lempes på kravene for å få studieplass. Han mener det også bør være mulig å tilby mer nettbasert undervisning og at et deltidsstudium kan tas over fem i stedet for fire år. All praksis bør også være mulig å ta der man jobber.

– Koronapandemien har vist at digital undervisning er mulig. Derfor bør det nå benyttes for å utdanne miljøarbeidere som er i jobb. Selvsagt burde det også være mulig for medarbeiderne mine å ta praksis i jobben de har, sier Elvbakken.

– Vi etterspør mer nettbaserte løsninger. Det er et behov i kommune at de står i jobb samtidig som de utdanner seg. Vi trenger folk og kompetanse, sier Rolf Inge Elvbakken i Levanger.

– Vi etterspør mer nettbaserte løsninger. Det er et behov i kommune at de står i jobb samtidig som de utdanner seg. Vi trenger folk og kompetanse, sier Rolf Inge Elvbakken i Levanger.

David Engmo

Deltidsstudier gjennomføres i dag med krav til samlinger og oppmøter.

– Det er rigid og ikke så lett å få til om du bor et stykke unna og er i jobb, sier Elvbakken.

Vil ikke ha nettstudier

Høgskolen i Molde, studiested Kristiansund, er en av ni skoler i Norge som tilbyr vernepleie på deltid. Studieleder Hans Petter Iversen avviser at det blir aktuelt å erstatte samlinger med nettbasert undervisning for deltidsstudenter.

– Vi har 22 samlingsuker i løpet av fire år, altså fem til seks samlinger i året. Det er allerede på et minimumsnivå, sier han og utdyper:

– Studentene må møtes i real life, øve på kommunikasjon og få ferdighetstrening. Nettbasert undervisning blir ikke fullgodt, det har vi erfart i år, og studentene får ikke den tilknytningen til studiestedet som de bør ha.

– Hva med praksis, er dere åpne for at det tas der studenten er i jobb?

– Det er fire praksisperioder i studiet, og de skal tas i en oppvekstinstitusjon, i pleie- og omsorg, i tiltak for utviklingshemmede og i fordypning. Vår fagplan samsvarer med nasjonale retningslinjer, sier han.

Høgskolen har innvilget praksis på arbeidsstedet der en student jobber fra før, men hovedregelen er at studenten skal få erfaring fra nytt sted, påpeker han.

– Hvorfor vil dere holde fast på det?

– Vi mener det sikrer læreutbyttekravene i praksisperioden. Er man i sin faste jobb er det lettere å bli bundet opp i rollen man har. Jeg sier ikke at det er umulig å få til, men vi vil ikke legge opp til dette som en hovedregel, sier han.

Mye lest: Martin, Siri Hanna og Ebrahim ble permittert da koronaen kom. Slik har det gått

Stor søkning til deltid

Høgskolen i Molde har 50 studieplasser for deltid i år. 166 søkere hadde dette som første prioritet i år, 710 søkte totalt.

– Kommuner mangler vernepleiere. Hva mener du bør gjøres?

– Det må opprettes flere studieplasser, spesielt deltid. Vi må også samarbeide med kommuner for å få flere praksisplasser. Totalt har vi 300 studenter på vernepleie både deltid og heltid som skal ut i praksis kommende studieår. Det strever vi med å få til. Her må vi jobbe enda mer systematisk. Det er et langsiktig løp å sikre nok vernepleiere, sier Iversen.

– Ser du at det er behov for mer skreddersøm i studieløpet?

– Halvparten av studiemassen på vernepleie er deltidsplasser. Vi har valgt slik, for vi må også gjøre det mulig for unge å utdanne seg. Men når det er mange søkere, blir det kamp om plassene og krav til karakterer, sier han.

Forskrift regulerer opptak

Seniorrådgiver Øystein Nerland leder opptakskontoret ved Høgskolen i Molde. Han viser til forskriften som styrer hvem som kan tilbys studieplass. For opptak til desentralisert utdanning og/eller deltidsutdanning kan institusjonene i tillegg fastsette egne opptakskrav. Til deltidsstudiet krever Høgskolen i Molde ett års relevant yrkeserfaring og at studentene står i minimum 20 prosent jobb.

– Ser du behov for å gjøre endringer i opptakskravene?

– Mitt inntrykk er at kravene fungerer ganske fint. De er ikke ment for å hindre studenter fra å ta utdanning, men for at de skal være i stand til å gjennomføre studiet på en god måte, sier Nerland.

Lest denne? Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Fint med mer teori

I hjemmetjenesten i Levanger har det vært vanskelig å rekruttere vernepleiere. Eirik Leverås og Trygve Ingstad er blant dem som har jobbet lengst i botiltaket, i tjenesten til en mann med utviklingshemming – men er altså ufaglærte.

– Vi har lært mye, blant annet fra habiliteringstjenesten, men det hadde vært fint å lære mer teori som vi kan hekte på jobben vi gjør, sier de.

Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad er miljøarbeidere for en mann med utviklingshemming.

Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad er miljøarbeidere for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De har realkompetanse for å kunne søke opptak til deltidsstudium, men kunne hatt nytte av en kvote forbeholdt dem med lang og relevant yrkeserfaring.

– Vi er personlig egnet som det heter, men det hadde vært artig å få utdanning i vernepleie likevel, sier de to miljøarbeiderne i Levanger kommune.

Det viktigste er likevel at studiet tilpasses turnusen, påpeker de.

– Vi er mange her som kan tenke oss utdanning. Men hele arbeidslaget til brukeren bør ikke forsvinne i en uke for å studere, da blir det tøft, sier Leverås.

Hør ukas podkast: Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

Håper korona kan hjelpe

Avdelingsleder Rolf Inge Elvbakken begynte for tre år siden å undersøke mulighetene for å få utdannet sine ansatte. Han kontaktet departementet, utdanningsdirektoratet og flere høgskoler.

– Alt for å få til et tilpasset løp. Foreløpig har det ikke nådd fram, sier han.

Miljøarbeiderne hans jobber i en avvikende arbeidstidsordning der de har lange arbeidsdager og friuker. Ideelt sett kunne deltidsstudiet blitt tilpasset turnusen.

– De burde få praksisen her også. Før korona var ikke det aktuelt, men jeg håper man ser annerledes på det nå. Det viktigste må jo være at vi klarer å heve kompetansen til de som jobber i tjenester til utviklingshemmede, sier Elvbakken.

Her kan du ta vernepleie på deltid:

Høgskolen i Molde, studiested Kristiansund.

Høgskulen på Vestlandet, studiested Sogndal og Haugesund.

VID høgskole, studiested Bergen, Sandnes, Sandvika.

Nord universitet, studiested Bodø.

UiT Norges arktiske universitet, studiested Tromsø.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.06.2021
09:15
10.06.2021 09:22Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Dagligvarekjedene presser ut Ringnes-sjåførene: – Dette er sosial dumping satt i system

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget


Flere saker