JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg får internasjonal kritikk for skattekutt: – Norge må gå tilbake til slik det var og få de rike til å betale mer

Statsminister Erna Solberg bør lede an i kampen for å sikre fattige land skatteinntekter, mener Oxfam, som samtidig kritiserer henne for skattekutt hjemme.
Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

C BY-NC-SA 2.0 Verdens økonomiske forum

Det må bli en slutt på at selskaper unngår å betale skatt, enten ved å unndra skatt eller utnytte smutthull i systemet, mener den internasjonale hjelpeorganisasjonens direktør Winnie Byanyima.

Fredag møter hun statsminister Erna Solberg (H) for å oppfordre henne til å lede an i den internasjonale kampen for et bedre skattesystem.

– Oxfam har bedt FN om å sørge for en global skattereform. Mange rike land vil ikke være med på det, men Norges statsminister kan arbeide for å fremme saken, sier Byanyima til NTB.

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista

Hun roser den norske statsministeren for innsatsen hun gjør for bærekraftmålene – ikke minst for skolegang for jenter.

Byanyima håper at Solberg også vil lede den viktige kampen for å sikre utviklingsland skatteinntekter som gjør at de kan bygge skoler, sykehus og veier selv.

Oxfam-sjefen viser til at OECD-landene har gjort en jobb for å tette hull i skattesystemene. Men prosessen inkluderer ikke utviklingsland.

– Utviklingsland taper fordi det blir en skadelig skattekonkurranse. Internasjonale selskaper presser landene til å senke skattene og de er ikke i stand til å si nei, fordi de konkurrerer med hverandre, sier Byanyima til NTB.

• Debatt: «Regjeringens 24 milliarder kroner i skattekutt har ikke skapt de arbeidsplassene vi egentlig trenger»

Norge på femteplass

Oxfam har i samarbeid med selskapet Development Finance International laget en rapport som rangerer 157 land ut fra hvor gode de er på å minske forskjellene. Norge havner på femteplass totalt sett og rangeres som best i verden når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Men Norge får kritikk for å ha kuttet i selskapsskatten.

– Norge må gå tilbake til slik det var og få de rike til å betale mer, sier Byanyima.

Hun avviser regjeringens argument om at selskapene vil bruke pengene de sparer på å investere og skape nye arbeidsplasser.

– Vi finner ikke noen sterke bevis for at man skaper flere jobber når man kutter i skatten. Mange selskaper vil i stedet betale eierne mer i utbytte heller enn å investere, sier Byanyima.

Byanyima understreker at det norske skattesystemet alt i alt er bra, men at landet kunne gjøre det bedre – om regjeringen altså reverserer skattekuttene.

– Politisk bredt forankret

Statsminister Erna Solberg (H) peker på at reduksjonen i selskapsskatten de senere årene har vært godt begrunnet og bredt politisk forankret.

– Både internasjonale studier og Skatteutvalget peker på at lavere skattesats på selskaper kan ha store positive virkninger. Disse skattelettelsene har også vært i tråd med linjen i tidligere skattereformer i Norge. Men jeg er enig i med Oxfam i at det ikke er ønskelig med en internasjonal skattekonkurranse om lavest mulig skatter, og at Norge ikke skal lede an i en slik utvikling, sier Solberg til NTB.

Hun mener samtidig at Norge er blant de landene som ivrer mest for å øke utviklingslands skatteinntekter.

– Økte skatteinntekter er avgjørende for at utviklingsland skal bekjempe fattigdom og finansiere egen utvikling. Dette er et budskap jeg ofte fremmer, både i møter internasjonalt og i min rolle som medleder av FNs generalsekretærs pådrivergruppe for bærekraftmål, sier hun.

• Debatt: «Visst virker skattekutt. Det gjør at de som har mest får beholde mer penger etter skatt»

– Et politisk valg

– Rike land som Norge må passe på at man ikke glipper på indikatorene på indeksen. Å bekjempe ulikhet er et veldig viktig politisk valg, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Lisa Sivertsen

Også hun deltar på møtet med Solberg fredag og legger på bordet tre krav:

• Å støtte lokale organisasjoner rundt om i verden som jobber mot korrupsjon og skattesnusk.

• At Norge skal være tøffere med globale selskaper som Facebook og Google og bidra til at de må betale skatt i landene hvor de opererer.

• At Norge skal alliere seg med andre land og arbeide for et mer rettferdig globalt skattesystem.

– FNs beregninger viser at 425 milliarder kroner forsvinner ut av afrikanske land på grunn av korrupsjon og skattesnusk. Det tilsvarer ti norske bistandsbudsjett, sier Sivertsen til NTB.

Warning
Annonse
Annonse