Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Hva gjør jeg om jeg blir syk i ferien? Her får du svar
Med sykemelding kan du kreve feriedagene tilbake.
frifagbevegelse@lomedia.no
Alle har rett på 25 feriedager hvert år og fem ekstra feriedager om man har tariffavtale. Men hva gjør du om du blir syk i ferien? Feriedagene er ikke nødvendigvis tapt.
Om du skaffer en legeattest på at du har vært 100 prosent sykemeldt og såkalt arbeidsufør, har du rett til ny ferie, etter paragraf 9-1 i ferieloven.
Du kan kreve at et tilsvarende antall feriedager utsettes og gis som ny ferie senere samme år. Men du må huske å legge fram kravet og legeerklæringen med en gang du er tilbake på jobb.
Om du er bortreist eller kanskje utenlands? Da kan det være lurt å oppsøke en lege der du er, for å få en legeerklæring mens du fortsatt er syk.
Har du hørt at du må være syk i seks dager for å ha rett til ny ferie? Det stemmer ikke lenger. For fire år siden ble ferieloven endret, og nå har du rett til ferie fra første sykedag.
Hva gjør jeg hvis jeg ble syk før ferien?
Hvis du har blitt sykemeldt før ferien, kan du også kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret.
I dette tilfellet er du også avhengig av en legeerklæring på at du er helt arbeidsufør, som du må levere til arbeidsgiveren senest siste arbeidsdag før du skulle hatt ferie.
• 15 spørsmål og svar om sommerferien
Hvilke rettigheter og plikter har jeg?
Du har en rekke rettigheter og plikter i forbindelse med ferieavvikling. Her er noe av det du bør vite:
• Du har krav på 25 feriedager hvert år, ifølge ferieloven. 18 av virkedagene har du rett på å ta ut innenfor hovedferieperioden, mellom 1. juni og 30. september. Du kan også å kreve å ta ut de resterende sju dagene sammenhengende samme år.
• Du tjener opp feriepengene året før, men du har også krav på ferie om du ikke har tjent opp feriepenger. Dette gjelder imidlertid ikke om du har begynt i jobben etter 15. august samme år.
• Har du tariffavtale, får du fem ekstra feriedager. Fyller du 60 år i løpet av året, får du en ekstraferie på seks virkedager. Ferien kan du ta samlet, som én eller flere dager om gangen.
• Virkedager er dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- og høytidsdager. Det vil si at lørdag er en virkedag. 30 tariffestede feriedager blir dermed fem uker ferie.
• Deltidsansatte har krav på samme antall feriedager, men kan ikke kreve å dele opp ferien i enkeltdager. Om du tar ferien sammenhengende, regnes dagene du normalt har fri som feriedager. Arbeidsgiver skal likevel bare trekke feriepenger tilsvarende dagene du normalt jobber.
• Du har rett og plikt til å avvikle full ferie, noe arbeidsgiver har ansvar for. Om du ikke har opparbeidet nok feriepenger til å kompensere for bortfallet av lønn, kan du nekte å avvikle den delen av ferien som ikke kompenseres for. Hvis arbeidsgiver avvikler fellesferie, må du likevel godta ferie, selv om du ikke får feriepenger.
• Derfor får du trekk i feriepengene dine
• Arbeidsgiver har rett til å bestemme når du skal ta ferie, men har samtidig plikt til å diskutere dette med deg i god tid før ferien og varsle deg som hovedregel to måneder i forkant. Du kan likevel kreve å avvikle tre uker ferie i løpet av hovedferieperioden 1. juni til 30. september. Arbeidstakere over 60 år bestemmer selv når den ekstra ferieuken skal avvikles.
• Du kan inngå en skriftlig avtale med arbeidsgiveren din om å overføre inntil to uker ferie til neste ferieår. De tariffestede feriedagene kan overføres til neste år.
• Arbeidsgiver kan endre tida for ferien på grunn av uforutsette hendelser. Endringen kan bare gjennomføres når avvikling av den fastsatte ferien vil medføre vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes vikar.
• Hvis arbeidsgiver ønsker å flytte ferien din, skal dette drøftes, og du har krav på å få med deg en tillitsvalgt. Påfører flyttingen deg dokumenterte merutgifter, kan du kreve utgiftene erstattet av arbeidsgiver.
Dette sier loven
Paragraf 9. Ferieavvikling under sykdom, permisjon, arbeidskamp mv
(1) (Ferieavvikling under sykdomsfravær mv)
Arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien.
Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.
Kilde: Lovdata
Dette sier loven
Paragraf 9. Ferieavvikling under sykdom, permisjon, arbeidskamp mv
(1) (Ferieavvikling under sykdomsfravær mv)
Arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien.
Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.
Kilde: Lovdata
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB