Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen sa at endringene i utstasjoneringsdirektivet i hovedsak er positive for arbeidstakerne da han møtte APs arbeidslivsutvalg.
Torgny Hasås
Hvilken virkning har EØS-avtalen på norsk arbeidsliv? Nå tar Arbeiderpartiet diskusjonen
Arbeiderpartiet har opprettet et eget utvalg som skal gi råd og anbefalinger til partiet i arbeidslivsspørsmål. Nå har de satt EØS på dagsorden.
torgny@lomedia.no
Stortingsrepresentant Arild Grande leder utvalget. Utvalget har allerede levert to anbefalinger som går på heltid-, deltid og seriøsitetsregisteret.
På sitt andre møte hadde utvalget satt EØS på dagsorden. Advokat Per Andreas Bjørgan prøvde å besvare spørsmålet om hvilket handlingsrom som finnes innenfor EØS-avtalen til å regulere norsk arbeidsliv. Og hvilke begrensninger som reelt finnes og hva som er myter. Bjørgan har selv arbeidet i Eftas overvåkingsorgan (ESA) og har sett hvordan ting fungerer fra det perspektivet. Han kom med et viktig råd for norsk fagbevegelse og myndighetene; se til andre land. Hvis et annet land har en praksis som er lik den vi ønsker å innføre, kommer ikke ESA til å reise sak hvis EU-kommisjonen har godkjent praksis i andre land.
Line Eldring fra Fellesforbundet snakket om sosial dumping utfra fagbevegelsens perspektiv, og syntes det var foruroligende at diskusjonen om hva som er sosial dumping har stilnet. Naturlig nok brukte hun mye av tida til å snakke om verftssaken og problemene knyttet til allmenngjøring av bestemmelsene om reise, kost og losji i tariffavtalene.
• Dette er lønna i over 300 yrker
Sosial pilar
Svein Roald Hansen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og leder av Stortingets parlamentarikerdelegasjon til Efta, gikk gjennom aktuelle saker i EU på arbeidslivsfeltet. EU har vedtatt at det skal opprettes en sosial pilar. Å fylle denne med innhold blir en av de viktigste oppgavene for den sosialdemokratiske gruppa i europaparlamentet framover.
Utstasjoneringsdirektivet er under revisjon. Dette direktivet regulerer arbeidsforholdene for arbeidstakere som blir sendt til utlandet for å jobbe. Spørsmålet er om hjemlandets vilkår eller vertslandets vilkår skal gjelde. Det har vært gjennom en omfattende prosess i EU, og er nå inne i det som kalles trilogi-forhandlinger. Slike forhandlinger er en snarvei i EU-systemet der EU-parlamentet, rådet og kommisjonen setter seg ned i fellesskap og finner felles formuleringer. Det er ventet at disse forhandlingene er ferdige i løpet av våren.
Hansen mente at endringene i utstasjoneringsdirektivet vil være positive for arbeidstakerne.
Nytt forslag til EU-direktiv vil gjøre det enklere for tilkallingsvikarer å si nei til vakter
Ikke doble ytelser
EU-kommisjonen fremmet forslag til opplysningsdirektiv som vil tydeliggjøre arbeidstakerbegrepet. LOs sekretariat behandlet en høringsuttalelse om dette direktivet mandag.
EU har på trappene en ny trygdeforordning som blant annet skal sikre at arbeidstakere som flytter mellom to land får de trygdeytelsene de har krav på, men ikke doble ytelser.
En veitransportpakke er til behandling i EU som skal stramme inn på kabotasjeregelverket, mente Hansen.
Det er også planer om å opprette et europeisk arbeidstilsyn, som skal samarbeide med de nasjonale arbeidstilsynene for å sikre helse, miljø og sikkerhet.
Valg i 2019
Han tok også opp en gjennomgående konfliktlinje i EU om hvordan det ulike lønnsnivået mellom øst og vest skapte konflikter. Hansen refererte til en bulgarsk parlamentariker som mente at de vestlige EU-landene tok fra de østligste et viktig konkurransefortrinn, de lave lønningene, når ble anklaget for sosial dumping.
Hansen mente at trenden i EU var at det ble mer og mer gjennomslag for vertslandets lønnsnivå.
Om et år, våren 2019, er det valg til EU-parlamentet. Han regnet med at det kom til å føre til at det ble mye større tempo på å gjennomføre saker slik at de ble ferdigbehandlet før valget.
• Reisetid er arbeidstid, bekrefter EFTA-domstolen
Dette er utvalget:
Arild Grande, Nord-Trøndelag (leder)
Jonas Bals, LO
Anne Cathrine Berger, NITO
Robert Steen, finansbyråd Oslo kommune
Gunn Karin Gjul, Fagforbundet
Ida Pinnerød, ordfører Bodø
Kari Nessa Nordtun, gruppeleder Stavanger
Endre Sjøvold, NTNU
Hilde Elgesem Andersen, Fellesforbundet/Horten
Ina Libak, AUF
Sekretærer: Ståle Grøtte og Lars Raaum
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned. Over 200 ansatte er berørt: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli