Ikke sikkert Ap og SV får med seg Sp på pensjon fra første krone
Det er ikke bare KrF som må overbevises; Sp har nemlig ikke konkludert i spørsmålet om å endre tjenestepensjonen i privat sektor til opptjening fra første krone.
Senterpartiet er langt unna å konkludere i spørsmålet om pensjon fra første krone, sier Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
– Først må vi tenke gjennom hvordan vi mener dette forslaget bør angripes. Om det er riktig å behandle et så viktig spørsmål gjennom et representantforslag. Det er i alle fall veldig uvanlig, sier Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, til FriFagbevegelse.
– Så må vi vurdere om det skal gjøres som en lovendring, eller om det skal ordnes på andre måter. Det er viktige spørsmål som reises. Jeg har registrert den debatten det har avstedkommet. Så må vi se hvordan det vil slå ut både praktisk og økonomisk for de som blir berørt. Også for næringslivet og særlig for små og mellomstore bedrifter, sier Akershus-representanten.
• Tajik vil ha med KrF – tror på flertall for pensjon fra første krone
– Vi har nettopp startet arbeidet med saken, og er langt unna å konkludere. Vi har hatt møter med ulike aktører, både fagbevegelse og NHO. Vi avventer videre fredagens høring før vi starter den interne behandlingen av saken, sier Sigbjørn Gjelsvik.
– I tillegg må vi nok sende noen spørsmål til departementet før vi konkluderer, legger han til.
Ser fordelene
Gjelsvik innrømmer imidlertid at det er åpenbart gode grunner til å se på grensa på 96.883 kroner for opptjening av pensjon fra første krone.
Han mener blant annet at forslaget innebærer en forenkling som er er helt i tråd med Senterpartiets harde linje for avbyråkratisering og enkelhet for folks flest.
– Mange vil dra fordel av en slik endring. Spesielt de som tjener lite, unge og kvinner. Men i kroner og øre vil de som tjener mye i prinsippet få akkurat den samme gevinsten. Derfor vil det være kostbart, mener Sigbjørn Gjelsvik.
Han presiserer at det dessuten er viktig å få grundige vurderinger av i hvilken grad forslaget kan føre til tap av arbeidsplasser og aktivitet i utsatte sektorer, for eksempel innenfor turistnæringen og landbruket.
I tillegg er er det fra både arbeidsgiver og arbeidstakersiden gitt uttrykk for at forslaget, om det blir vedtatt, vil innebære redusert lønnsvekst de neste årene.
– Jeg er urolig for at timingen av forslaget kan være uheldig siden redusert lønnsvekst framover kan være vanskelig for mange familier som nå forbereder seg på renteoppgang, sier Gjelsvik.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Høstens store slag
Fredag går startskuddet for det Ap-leder Jonas Gahr Støre har kalt høstens største politiske sak.
– Denne kampen er det både riktig og viktig å ta. Det er en rettferdig sak. Det treffer en million lønnstakere, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse da han besøkte Utøya i sommer. Han mener tiden er inne for å gi bedre pensjonsopptjening til ungdom, lavtlønte og deltidsansatte.
Ifølge tall fra Finans Norge, manglet over en million personer pensjon fra første krone i 2017. Disse utgjør 70 prosent av alle arbeidstakere i privat sektor med tjenestepensjonsordning.
– Dette er et radikalt forslag i Norge i dag, fordi Høyre og regjeringen sier nei. Det er en urettferdighet vi må gjøre noe med, har Jonas Gahr Støre sagt til FriFagbevegelse tidligere.
• Fire endringer som kan gi én million nordmenn bedre pensjon, hvis venstresida får flertall
KrF og Sp må med
Det er fire krav som må oppfylles for at du skal ha krav på tjenestepensjon i privat sektor. Det er disse fire kravene Ap og SV vil lempe på.
• I dag må du tjene 1G før du begynner å opptjene pensjon. Beløpet er i dag på 96.883 kroner i året, eller rundt 8.000 kroner i måneden.
• Du må også ha en stillingsandel på 20 prosent,
• Et arbeidsforhold som varer i minst 12 måneder,
• Og du må være fylt 20 år.
Forslaget er allerede fremmet i Stortinget. Det betyr at forslaget skal til finanskomiteen, før sluttbehandling i Stortinget.
– Vi må sette oss ned å snakke om hvordan dette skal gjennomføres. Det blir å gi og ta. Spørsmålet blir hvordan dette skal fases inn og hvordan det skal praktiseres, sier Jonas Gahr Støre.
– Vi må ha med oss KrF og Senterpartiet. Vi skal lytte til deres vurderinger, og være resultatorienterte for å få gjennomført så mye som vi kan, legger han til.
Formelt sett er det Ap-politikerne Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Rigmor Aasrud og Lise Christoffersen som sammen med SV-leder Audun Lysbakken og Karin Andersen som står bak.
• Pensjon fra første krone: – Dette viser at Frp er direktørenes parti, mener SV-lederen
Kritiserer regjeringen
Regjeringen har sendt ut på høring forslag om å innføre en individuell pensjonskonto, samt å gi arbeidstakere med mindre enn 12 måneders arbeidsforhold rett til pensjon.
Gjelsvik synes det er god grunn til å kritisere regjeringen for å ha lagt spørsmålet om pensjon fra første krone i skuffen.
– Det er jo derfor det kommer som et representantforslag. Det hadde vært klokt av regjeringen å legge fram en helhetlig sak som viste hvordan pensjonssystemet slår ut i alle grupper, og hvordan man kan gjøre forbedringer.
Spørsmålet har sin bakgrunn fra meklingen mellom NHO og LO i 2016. Partene ble enige om å ta kontakt med statsministeren for å modernisere pensjonsordningen i privat sektor.
En arbeidsgruppe ble nedsatt. Denne arbeidsgruppen utredet spørsmålene om pensjon fra første krone.
Regjeringen har igjen sendt på høring forslag om en individuell pensjonskonto, men ikke forslaget om pensjon fra første krone. Høringen begrenser seg til forslaget om å gi arbeidstakere med mindre enn 12 måneders arbeidsforhold rett til pensjon.
Derfor har Arbeiderpartiet og SV levert inn et såkalt representantforslag for å få saken opp i Stortinget.
• KrF-topp utelukker å sitte i regjering med Frp
• Frp-topp vil ikke gi pensjon fra første krone – med mindre NHO sier ja
• Regjeringen taus om pensjon fra første krone