JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obligatorisk helsekontroll for barn:

Kari Kjønaas Kjos (Frp) omfavnet et bortgjemt og glemt barn. Syv år senere blir hjertesaken hennes kronet med politisk seier

Angelica var rusmisbruker med en tragisk barndomstid i Norge før Kari Kjønaas Kjos tok affære.
Angelica Kjos (t.h.) hadde aldri opplevd morskjærlighet før hun traff Kari Kjønaas Kjos. Hun har tatt etternavnet til Frp-politikeren.

Angelica Kjos (t.h.) hadde aldri opplevd morskjærlighet før hun traff Kari Kjønaas Kjos. Hun har tatt etternavnet til Frp-politikeren.

Privat

aslak@lomedia.no

Angelica er 21 år når stortingspolitikeren Kari Kjønaas Kjos treffer henne for første gang. Det er syv år siden. Historien jenta bærer på er rystende. Hun er neddopet og sløv og har vokst opp under grov omsorgssvikt, seksuelle overgrep og kjønnslemlestelse.

Alt har skjedd etter at jenta kom til Norge som en fireårig asylsøker fra Irak. Familien hennes har unnlatt å møte opp på helsekontroll på den lokale helsestasjonen.

Forpliktet til å hjelpe

Angelica er rusmisbruker og får ingen hjelp. Det gjør et voldsomt inntrykk på Frps Kari Kjønaas Kjos. Hun føler seg forpliktet til å hjelpe. Det gjør hun også. Til gangs.

Syv år senere blir hjertesaken hennes – en obligatorisk helsekontroll for alle barn – med i regjeringens Granavolden-erklæring. I dag er denne kontrollen på helsestasjonene et frivillig tilbud. Foreldrene kan unnlate å møte opp.

ph

– Et av målene den gang var at ingen barn skulle oppleve det samme som Angelica. Nå har vi klart det. Det skal ikke være sånn at ingen bryr seg hvis foreldrene lar være å ta med barnet sitt til kontroll på helsestasjonen. Angelica var et gjemt og glemt barn, sier Kjønaas Kjos til FriFagbevegelse.

Gjennomslaget i Granavolden-plattformen betyr at retningslinjene for helsestasjonene vil bli endret fra «bør» følge opp de barna som ikke møter til «skal».

– Jeg ringte Angelica med en gang det ble vedtatt. Gleden tok helt overhånd, medgir Kari, som sammen med Angelica er med i TV2s dokumentarserie «Vårt lille land» til høsten. TV-kanalen skal fortelle hele historien fra de to møtte hverandre for første gang og fram til i dag.

Gå sammen til mål

I dag heter Angelica Kjos til etternavn. Hun er en del av familien til Frps stortingspolitiker og kaller Kari for sin «englemamma».

Nå er Angelica foredragsholder og jobber 50 prosent i barnevernet. Etter å ha levd et liv i 16 barnevernsinstitusjoner og hjem i ungdomstiden, ble hun for tre år siden den første i Norge med en stilling som erfaringskonsulent i barnevernet. Men veien dit var lang.

– Foreldrene mine skulle aldri i livet hatt barn. Vold og omsorgssvikt må forebygges fra svangerskapet av, og fagfolk må tørre å stå i det ubehagelige det er å varsle, sa hun til Fontene for halvannet år siden.

– Hun ene i barnevernet ville gi meg tyggegummi, men jeg tok ikke imot. Jeg trodde det var gift

– Angelica hadde brune og nydelige øyne, men triste og helt uten håp, forteller Kari i dag.

– Hun orket ikke å leve lenger og hadde ingen til å hjelpe seg. Det var da jeg bestemte meg for å gå sammen med henne helt til mål hvis hun var villig til å gi livet en mulighet. Svaret jeg fikk, var at hun trengte betenkningstid. To dager senere kom meldingen jeg hadde håpet på, sier Frp-politikeren.

Ofte er det for sent

Det kommer en nasjonal regel om en obligatorisk helsekontroll for alle barn, men Kari har ingen tid å miste. Derfor har hun tatt kontakt med fem kvinnelige ordførerkandidater i partiet i ulike landsdeler.

Både Aina Stenersen (Oslo), Lene D. Langemyr (Grimstad), Anette C. Elseth (Skedsmo), Kassandra Eleni B. Petsa (Fauske) og Elin Marie Andreassen (Trondheim) tar utfordringen på strak arm.

– Målet er å skape en bølge av engasjement i forbindelse med høstens lokalvalg, sier hun før Frps tre dager lange landsmøte som begynner på Gardermoen fredag. Der møtes også alle partitoppene.

ph

– Disse ordførerkandidatene skal jobbe for at kommunen de tilhører skal kontakte alle barn som ikke møter. Av erfaring i de kommunene som gjør dette frivillig, er det mange som kommer etter å ha blitt ringt opp. Hjemmebesøk skal foretas hos de som ikke responderer på telefon, forklarer Kjønaas Kjos.

Hun minner om at en obligatorisk helsekontroll har flere fordeler enn å avdekke vold og omsorgssvik. Foreldrenes oppmøte med barnet kan øke vaksinasjonsgraden og avdekke utfordringer små barn har med nedsatt hørsel eller nedsatt syn.

Saken fortsetter under bildet.

I sin jobb i politiet har Anette C. Elseth, Frps ordførerkandidat i Lillestrøm kommune, kommet over saker der barn er involvert i vold eller annen omsorgssvikt.

I sin jobb i politiet har Anette C. Elseth, Frps ordførerkandidat i Lillestrøm kommune, kommet over saker der barn er involvert i vold eller annen omsorgssvikt.

Privat

Tommel opp fra politiet

Anette C. Elseth, som er Frps ordførerkandidat for nye sammenslåtte Lillestrøm kommune i Akershus, vet fra sin jobb i politiet at det ofte er altfor sent før saker med omsorgssvikt og vold mot barn blir avdekket.

– Barnets erfaringer de første leveårene påvirker hjernens utvikling. Det er også av den grunn spesielt viktig at små barn som lever i familier med vold, blir oppdaget og får hjelp så tidlig som mulig, sier Elseth til FriFagbevegelse.

– Forebyggende tiltak er viktig, og i den forbindelse spiller kommunene via helsestasjonene og skolehelsetjenesten en avgjørende rolle. Det må bli enda flere muligheter for å avdekke vold og omsorgssvikt så tidlig som mulig. Det er for barnets beste, understreker hun.

Annonse
Annonse