JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

RenoNorden-konkursen

Konkursrammede renovasjonsarbeidere jubler – får beholde lønns- og arbeidsvilkårene i ny virksomhet

Bystyret i Kristiansand sa ja til virksomhetsoverdragelse i renovasjonssektoren.
- Dette er resultatet av hard jobbing både politisk og fagligpolitisk, sier Glenn Rinden, tidligere tillitsvalgt i RenoNorden, nå Norsk Gjenvinning i Kristiansand.

- Dette er resultatet av hard jobbing både politisk og fagligpolitisk, sier Glenn Rinden, tidligere tillitsvalgt i RenoNorden, nå Norsk Gjenvinning i Kristiansand.

Privat

res@lomedia.no

Kristiansand var en av langt over 100 kommuner som ble rammet da renovasjonsgiganten RenoNorden gikk konkurs tidligere i høst. De rammede kommunene har valgt ulike løsninger etter konkursen 18. september. I noen kommuner har andre private selskaper overtatt, mens i andre har løsningen vært kommunale- eller interkommunale selskaper.

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

46 mot seks stemmer

Onsdag i forrige uke skulle bystyret i Kristiansand behandle spørsmålet. Arbeiderpartiets representant Eirik D. Langeland stilte spørsmål til ordføreren om dagens modell for søppelhåndteringen var trygg og forutsigbar for kommunens innbyggere om at det ville være hensiktsmessig om det offentlige tok en større del av ansvaret ved for eksempel å gjeninnføre en egen renovasjonsavdeling i kommunen. I sitt svar konkluderte Høyre-ordfører Harald Furre med at kommunen ikke kunne gjøre en bedre jobb enn private selskaper, og at det derfor ville være lite hensiktsmessig at kommunen overtok avfallshåndteringen.

Arbeiderpartiet valgte likevel å fremme forslag om å vedt at bystyret skulle be administrasjonen i kommunen vurdere en sak om rekommunalisering av avfallstjenestene. Dette forslaget falt med 28 mot 24 stemmer. Arbeiderpartiet hadde imidlertid også et sekundært forslag om at "Bystyret ber administrasjonen vurdere å innføre en virksomhetsoverdragelse for ansatte i selskap som benyttes av Avfall Sør for innsamling av husholdningsavfall."

Dette ble vedtatt med 46 mot seks stemmer. De seks som stemte mot var fra FrP, pensjonistene og en av Høyres representanter.

Virksomhetsoverdragelse betyr at arbeidstakerens rettigheter, inkludert lønns- og arbeidsvilkår overføres til den nye arbeidsgiveren. Hvis administrasjonen lander på at virksomhetsoverdragelse skal gjelde, kan dermed ikke lavere lønnskostnader brukes som konkurransefortrinn ved nye anbud.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

– En revolusjon

Transportarbeiderforbundets tillitsvalgt for renovasjonsarbeiderne, Glenn Rinden, er strålende fornøyd.

– Dette er et stort skritt i riktig retning for å sikre arbeidstakere i en meget tøff bransje, sier Rinden.

Han har jobbet med få virksomhetsoverdragelse inn i anbudsdokumentene i Kristiansand siden 2013, og ekstra intensivt både fagligpolitisk og politisk den siste tiden.

– Det kan bli mange vinnere med dette vedtaket. De første er arbeidstakerne som i mange år har fått svekkede arbeidsvilkår ved hver nye anbudsrunde, men også bedriftene vil få bedre oversikt over anbudskonkurransen siden arbeidstakernes premiser ikke kan kuttes i. Dermed kan de også unngå å tabbe seg ut med usosiale anbud som ødelegger bransjen, understreker han, og trekker fram en tredje vinner.

– Så vidt jeg vet blir Kristiansand den første kommunen som velger å ta renovasjon på alvor dersom man implementerer virksomhetsoverdragelse i fremtide anbud. Jeg er meget stolt av å ha fått til en bred politisk enighet på tvers av alle partiene. Det viser at vår kommune er en fin politisk bukett i alle farger hvor fornuften og respekten for bransjen er i sentrum, skryter Rinden.

Vedtaket betyr at 19 år med anbud i renovasjonsbransjen uten virksomhetsovedragelse trolig er over. I hvert fall i Kristiansand.

– Jeg må ærlig påstå at dette er en revolusjon i bransjen. Dette vil sikre bedre overganger fra en bedrift til en annen, siden kompetansen vil bli beholdt. Dette vil også gi en helt annen forutsigbarhet for de ansatte dersom en ny bedrift overtar avfallshåndteringen, sier Rinden.

Utfordrer Fagforbundet

Han skulle likevel gjerne hatt et enda klarere vedtak.

– Det er litt vagt at vedtaket bare sier at administrasjonen skal vurdere virksomhetsoverdragelse, så jeg håper politikerne vil jobbe videre med dette. Det er åpenbart at implementeringen av virksomhetsoverdragelse på lik linje med bussbransjen vil bidra til å kvalitetssikre anbudene og bevare kompetansen i bransjen. Det vil også styrke bransjen, sier Rinden.

Han oppfordrer alle i bransjen til å jobbe opp mot politikere og kommunestyrer.

– Virksomhetsoverdragelse er et godt fundament for en seriøs bransje, og jeg ønsker å utfordre Fagforbundet til å delta i kampen mot usosiale anbud og useriøse bedrifter der rekommunalisering enten ikke er ønsket, eller vanskelig å få til, sier Glenn Rinden.

RenoNorden er konkurs - 140 kommuner kan bli stående uten søppelkjøring

Slik har det gått med kommunene som ble rammet av den store renovasjonskonkursen

Warning
Annonse
Annonse