Kvinner i fagbevegelsen tar oppgjør med sex-trakassering
736 kvinner i norsk fagbevegelse tar et oppgjør med seksuell trakassering. Flere forteller om intern motstand i arbeidet med oppropet.
LO og LO-forbundene
Jan-Erik Østlie
«Frihet fra seksuell trakassering er #ikketilforhandling», står det i oppropet i Aftenposten signert tillitsvalgte, ansatte og medlemmer i fagbevegelsen.
«Vårt engasjement i fagbevegelsen er utrettelig og våre hjerter brenner for rettferdighet og frihet for alle mennesker. Nå krever vi solidaritet og handling fra våre kamerater.», heter det videre.
«Ukultur»
«Vi vil med dette oppropet ta et oppgjør med den ukulturen og sexismen som finnes i hele samfunnet. Vi vil plassere skam og skyld der den hører hjemme – hos overgripere og de som beskytter dem.»
20 kvinner deler sine historier i oppropet, flere av dem handler om grove tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet. Kvinnene bak oppropet forteller til Aftenposten at de har opplevd motstand internt i arbeidet med å utarbeide oppropet. De ønsker ikke å gå nærmere i detalj.
– Det oppleves som et svik. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde sett for meg at det ville bli så mye motstand, sier Janne Lisesdatter Håkonsen, tillitsvalgt i Norsk Lokomotivmannsforbund og en av initiativtakerne til oppropet.
– Men innad i fag- og arbeiderbevegelsen har det siden tidenes morgen vært en kamp for kvinner å ta samme plass som menn. De samme mekanismene er til stede fortsatt i dag. Det har ikke forandret seg så mye som man kanskje skulle ønsket, sier hun.
Flere historier
Flere ansatte og tillitsvalgte har tidligere delt sine historier med frifagbevegelse.no om seksuell trakassering fra ansatte og tillitsvalgte i LO og forbundene.
• Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert
• Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb
• Tillitsvalgte i LO befølte og kløp servitørere på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet
• Kutt gjør Likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering