USIKKERT. Lena Grønstad aner ikke hva slags pensjon som venter i andre enden av arbeidslivet. Hun liker ikke at stadig mer av ansvaret skyves bort fra fellesskapet og over på den enkelte
Fredrik Olastuen
Statsansatt med kort fartstid:
Lena (32) skjønner allerede nå at pensjonen fra staten ikke blir spesielt lukrativ
Med bare fem år i statens tjeneste, er det allerede tydelig for Lena Grønstad at hun ikke kan belage seg på noen lukrativ fremtid som pensjonist. Men det som bekymrer henne aller mest, er at stadig flere ser ut til å mene at pensjon ikke er fellesskapets ansvar.
merete.jansen@lomedia.no
Vi møter henne i Hamar tingrett, der hun har jobbet som førstekonsulent siden høsten 2015. Tidligere var hun drøye to år på det lokale Nav-kontoret, bare avbrutt av en barnefødsel.
Foreløpig trives tobarnsmoren så godt at hun ikke ser for seg noen fremtid et annet sted. Men hvor lenge skal hun holde det gående før hun kan trekke seg tilbake og nyte pensjonisttilværelsen?
– Drømmen er selvfølgelig å kunne gå av tidlig. Men det spørs om det blir mulig, da.
• Får Anniken Hauglie det som hun vil, blir det store forandringer i pensjonen til 800.000 nordmenn
Jobbe lenger
Den siste store pensjonsreformen, som har vært virksom siden 2011, brakte med seg store endringer i folketrygden.
Viktigst er pensjonsopptjening fra alle år man har jobbet og levealdersjustering i folketrygden. Det siste innebærer at alderspensjonen blir justert etter hvor lenge hvert årskull er forventet å leve. Denne endringen har ført til at arbeidstakere i offentlig sektor må jobbe stadig lenger for å oppnå 66 prosent av sluttlønn i pensjon, den såkalte bruttogarantien.
Diskusjonen de siste årene har dreid seg om å bytte ut bruttogarantien med en «påslagsordning». I denne bygges pensjonsbeholdningen opp krone for krone, etter samme mønster som i folketrygden.
I bunn ligger folketrygden, så kommer AFP og offentlig tjenestepensjon på toppen. Alle år skal telle med i opptjeningen, og det vil derfor lønne seg å arbeide lenger med denne modellen.
Arbeidstakernes organisasjoner har fryktet at den nye ordningen kan slå dårlig ut for de med de tyngste jobbene og de laveste lønningene – som av helsemessige årsaker gjerne trenger å slutte tidligere.
• Høverstad: – Nesten alle i offentlig sektor kan få en svært dårlig pensjon
Sannheten
Lena Grønstad husker godt dagen for noen år siden da sannheten plutselig gikk opp for henne. I et brev fra KLP (Kommunal Landspensjonskasse) sto det svart på hvitt: Hun måtte jobbe til hun var 70 år for å tjene opp full pensjon fra det offentlige.
– Det var ikke akkurat det jeg hadde sett for meg! Men så klart, når man jobber på kontor, klarer man det nok fint.
Like etter ble hun ringt opp av DNB som mente at hun burde starte privat pensjonssparing. Skremt som hun var, takket hun ja til tilbudet. Det ble 100 kroner måneden i starten, siden har hun økt innskuddet til 1000 kroner. Men nå er hun mer usikker på om dette egentlig er det lureste:
– Fra andre hold har jeg blitt rådet til å betale ned på husgjelden i stedet. Disse spareordningene er det bare bankene som tjener på, er jeg redd.
Ny bevissthet
Bevisstheten om hva som venter i andre enden av arbeidslivet, er blitt langt større etter at Grønstad ble aktiv i NTL. Hun har oppdaget at det er store endringer på gang i pensjonsordningene, og at ting kan forandre seg på nytt mange manger før det blir hennes tur til å tre inn i pensjonistenes rekker.
– Før har jeg tenkt at de som jobber i staten, klarer seg fint med den pensjonen de får fra det offentlige. Og at man kan gå av når man fyller 62, hvis man ønsker det. Nå er jeg ikke like sikker lenger.
– Min generasjon er vant til å tenke at ting kommer av seg selv. Vi må nok bli mer bevisste på hva som venter oss i andre enden av arbeidslivet, og vi må kjempe for de godene vi har tatt for gitt.
Fellesskapet
Som styremedlem i NTL Domsstolene, opplever hun at pensjon er et viktig tema for de tillitsvalgte, og det er hun glad for. Men hun hadde gjerne sett at fokus ble dreid mer mot de med kort fartstid.
– Nå snakker man mest om at de eldre må få beholde de rettighetene de har opparbeidet seg. Kanskje vi unge må rope høyere for å få dem til å tenke mer på oss?
Det som imidlertid bekymrer Lena Grønstad langt mer, er hvordan samfunnet - både politikere og folk flest - forholder seg til pensjon.
– Hvorfor er vi på vei bort fra tanken om at alle skal dra lasset sammen? Det snakkes hele tiden om at den enkelte må ta ansvar for sin egen pensjon. Går det ikke an å tenke anderledes? At man for eksempel betaler litt mer skatt for å ha råd til å gi alle en pensjon å leve av?
• Hva skal konsulenten, fengselsbetjenten, postbudet og konduktøren leve av når de blir pensjonister?
Slik kan pensjonen bli
Om hun går av ved 62 år:
Gammel ordning: 252 000 kroner
Foreslått ordning: 217 500 kroner
Om hun går av ved 70 år:
Gammel ordning: 325 500 kroner
Foreslått ordning: 333 000 kroner
Forutsetninger:
Antatt startlønn 410 000 og lønnen øker jevnt til frem til sluttlønn 500 000, noe som gir en snittlønn for hele karrieren på 455 000.
Den foreslåtte ordningen baserer seg på regjeringens forslag fra desember 2015, med sparesats på 5 prosent. Alle summer er i dagens kroneverdi.
Beregningen er utført av Lillevold & Partners
«Min generasjon er vant til å tenke at ting kommer av seg selv. Vi må nok bli mer bevisste på hva som venter oss i andre enden av arbeidslivet, og vi må kjempe for de godene vi har tatt for gitt.»
Kanskje vi unge må rope høyre for at de skal tenke mer på oss?
Slik kan pensjonen bli
Om hun går av ved 62 år:
Gammel ordning: 252 000 kroner
Foreslått ordning: 217 500 kroner
Om hun går av ved 70 år:
Gammel ordning: 325 500 kroner
Foreslått ordning: 333 000 kroner
Forutsetninger:
Antatt startlønn 410 000 og lønnen øker jevnt til frem til sluttlønn 500 000, noe som gir en snittlønn for hele karrieren på 455 000.
Den foreslåtte ordningen baserer seg på regjeringens forslag fra desember 2015, med sparesats på 5 prosent. Alle summer er i dagens kroneverdi.
Beregningen er utført av Lillevold & Partners
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh