Orona-streiken endte med full seier til heismontørene
Sent fredag kveld ble de enige. Heismontørene i Orona får overenskomst, egne avtaler på innleie og opplæring og ikke minst et gedigent lønnshopp for arbeidere fra blant annet Polen og Spania.
Streikende heismontører på Brunstad i Stokke i slutten av juni. Leder i HMF, Markus Hansen (t.h.) har fulgt konflikten i orona i over ett år.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– Det er lettende å være ferdig med streiken nå, sier leder i EL og IT-klubben i Orona, Kristoffer Syvertsen til FriFagbevegelse. Han er en av dem som mandag morgen stiller på jobb igjen etter to måneder i streik.
Den startet 14. mai da 17 medlemmer i HMF/EL og IT gikk ut i streik. Ytterligere to sluttet seg til streiken en uke etter.
Les: Heismontørene i Orona streiker for tariffavtale
Selv om det er snart ferietid for de fleste av montørene tror Kristoffer det blir litt ekstra jobbing utover, ikke minst med å komme i land med prosjekter som nå har ligget brakk en stund.
Full seier
– Vi anser dette som en full seier. Bare så synd at det tok så lang tid, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (HMF). Han har kjempet for kravet om overenkomst for medlemmene i Orona-klubben i over ett år, men fulgte innspurten på streiken i går fra en annen tidssone i forbindelse med ferieopphold i Tyrkia.
Han er glad for at streikekampen endte så bra som den gjorde.
(saken fortsetter under bildet)
Klubbleder Kristoffer Syvertsen og leder i HMF, Markus Hansen (t.h.), på LOs representskapsmøte i juni.
Knut Viggen
Forhandlingsdelegasjon fra EL og IT Forbundet med forbundssekretær Jan Aasarmoen i spissen og Orona-ledelsen med daglig leder David Ángel Gonzales Espina og styreformann Aitor Menida møttes fredag med et klart mål for øye: Å komme til enighet og få en slutt på en to måneder lang streik.
Etter 12 timer med forhandlinger kom partene fram til et resultat som må betegnes som en nær hundre prosent full seier.
– Vi hadde én marsjordre og det var å få gjennom alle våre krav, forteller Markus Hansen.
Les: Heismontørene med klar beskjed til Orona: «Gi gutta våre tariffavtale!»
Og på ett lite unntak nær, lyktes de med det. Unntaket er tidspunktet for når heisoverenskomsten skal gjelde fra. I avtalen som nå er undertegnet er dato satt til 1. oktober.
– Imidlertid skal heisoverenskomsten gjelde som lokal avtale fram til denne datoen og i praksis blir dette det samme, sier Hansen.
Byks opp i lønn
Kravet om tariffavtale i Orona har samlet støtte fra en samlet fagbevegelse og i de to månedene streiken har foregått har det også strømmet inn støttemeldinger fra både inn- og utland.
Men heismontørene krevde også en egen innleieavtale og en avtale for opplæring, i tråd med overenskomsten. Også her fikk de fullt gjennomslag. Nå får EL og IT-klubben i Orona blant annet vetorett på innleie og de som ønsker å ta fagprøve som heismontør får rett til det.
– Det aller viktigste punktet var spørsmålet om hva de som kommer fra Polen og Spania skal tjene. AFP-spørsmålet har vært peanøtter i forhold til dette. Disse arbeiderne går nå opp ganske mye i lønn. De har sagt selv at de har 187 kroner i timen, det har nok gått litt opp i sommer, men nå vil de gjøre et skikkelig byks opp. Dette er virkelig en seier mot sosial dumping og en seier for fagbevegelsen, sier Markus Hansen.
– Ledelsen tok grep
Han sier hans inntrykk er at også ledelsen i Orona Norway AS er fornøyd med at de har kommet til enighet.
– En del av årsaken til at dette har tatt så lang tid er etter vår mening at det har vært folk som har uttalt seg på vegne av ledelsen i Orona, og som har skapt et unødig høyt konfliktnivå, gjennom blant annet å delta i avisdebatter og på sosial medier. Nå på slutten av streiken tok ledelsen i Orona Norway grep, byttet folk i forhandlingsutvalget og viste vilje til å finne en løsning. Nå føler vi at vi er på bølgelengde med Orona-ledelsen og vi gleder oss til å ta fatt på samarbeidet med dem, sier Markus Hansen.
Les: Heismontørene stoppet leveranser til byggeplass etter påstått streikebryteri
– Dette var starten
I dag har noen av gutta samlet seg til en liten markering, men mandag er det igjen hverdag.
Klubbleder Kristoffer Syvertsen sier jobben langt fra er gjort, selv om streiken er landet.
– Dette var bare starten. Det er nå jobben skal gjøres, sier han.
Han tror bedriften får en utfordring når man ikke lenger kan basere seg på billig arbeidskraft, men tror det er mulig å finne frem til løsninger sopm gjør at bedriften kan tjene penger igjen.
– Overenskomsten vil også gjøre det mer atraktivt for montører i andre selskap å søke seg jobb hos oss, sier han.
Streikende heismontører i Orona Norway AS var til stede under LOs representantskapsmøte i juni.
Knut Viggen