Heismontørene med klar beskjed til Orona: «Gi gutta våre tariffavtale!»
Heismontører fra en rekke bedrifter stilte i morges opp på en markering til støtte for HMF-medlemmene i heisbedriften Orona Norway som nektes tariffavtale av bedriften de jobber i.
MYE FOLK: På kort varsel (under ett døgn) greide HMF å mobilsere en stor folkk med medlemmer til markering til støtte for medlemmene i Orona.
Knut Viggen
Knut.viggen@lomedia.no
Montører fra hele Oslo-området samlet seg utenfor inngangen til Quality Hotell på Mastemyr i Oppegård kommune før klokka sju i morges for å vise sin sympati og støtte til 17 HMF-medlemmer i Orona Norway som i 13 måneder har kjempet for å få tariffavtale.
FANE OG BANNER: - Vi krever tariffavtale på Orona, sier hesimontørenes Fagforening.
Knut Viggen
Markeringen ble gjennomført på kort varsel og anledningen var halvårsmøtet til Orona Norway, avdeling Oslo, som ble arrangert på hotellet samme dag. Da ledelsen etter hvert dukket opp, inkludert styreleder fra Spania, ble de møtt med taktfaste slagord - fra litt avstand, riktignok. Markeringen ble uansett lagt godt merke til og det var tidvis svært så folksomt på parkeringsplassen utenfor hotellet.
Innleie og sosial dumping
Kristoffer Syvertsen er klubbleder i Orona Norway. Han sier bedriften til nå har nektet å inngå tariffavtale.
TØFF JOBB: Kristoffer Syvertsen (midten), leder i Orona-klubben, har kanskje Norges tøffeste jobb for tiden, mener Markus Hansen (t.v.), leder i HMF.
Knut Viggen
– Vi har grunn til å tro at det er på grunn av innleie og sosial dumping, sier Syvertsen.
– Vi er imot dette og vil vise ledelsen at vi har støtte fra resten av fagforeninga for vårt rettmessige krav, forklarer han.
Spansk konsern
Orona er et spansk heiskonsern som har vært representert i det norske markedet siden 2015 da konsernet blant annet kjøpte seg opp i firmaet Elevator AS.
Oslo-avdelingen til heisbedriften Orona Norway avviklet halvårsmøte på Mastemyr utenfor Oslo onsdag.
Knut Viggen
– Orona er det eneste internasjonale heiskonsernet i Norge som ikke har tariffavtale. De er stadig vekk i foreningens søkelys når det gjelder bruk av underleverandører. Kanskje det groveste eksempelet var saken fra oktober, sier Markus Hansen.
I oktober i fjor skrev nemlig Dagsavisen om ekteparet Johana Rodriguez og Fransisco Castillo som ikke fikk utbetalt lønna de hadde krav på fra Orona. Ekteparet ba Heismontørenes Fagforening om assistanse. Det endte til slutt med forlik hvor bedriften gikk med på å betale kravet.
Les: Ekteparet fikk ikke lønna de hadde krav på - da tok advokaten deres firmaets bil som "gissel"
Da denne saken var oppe i fjor sa leder i Heismontørenes fagforening, Markus Hansen, at de aldri tidligere hadde opplevd lignende opptreden fra en heisbedrift.
Les: - Dette er veldig naivt av ledelsen i Orona
Hansen oppfordret da ledelsen i selskapet til å rydde opp og sa at HMF i lengre tid hadde krevd tariffavtale med bedriften.
– Merker misnøyen
– Selskapet har begynt å merke misnøyen spre om seg ved å se at de taper penger. Det er kanskje ikke rart når den spanske ledelsen selv nekter å møte i forhandlinger om tariffavtale med klubben. I forhandlingene sender de nemlig de tidligere sjefene, og verken styrelederen eller daglig leder deltar. Det sier kanskje litt om ledelsen deres, enten så bryr de seg ikke eller så vil de bevisst ikke omgås folk i arbeidsklær. Sånne respektløse holdninger skal vi ikke akseptere i 2018. Arbeidsfolk er vel så mye verdt som ledere, sier Hansen.
– Viktig å vise støtte
Seks måneder etter nekter bedriften fortsatt å inngå tariffavtale. Markus Hansen, som holdt en kort appell på Mastemyr tirsdag, sier han ikke tror tariffavtale vil være noe tema på allmøtet ledelsen i Orona Norway har med de ansatte denne gangen heller, men at det er viktig at fagforeningen viser sin støtte og at de viser ledelsen i bedriften at det står mange bak kravet.
STERK STØTTE: Heismontørenes fagforening (HMF) med sterk støtte til Oronoa-klubben. Fra venstre Terje Skog, Per Arne Salo, Markus Hansen og Kristoffer Syvertsen.
Knut Viggen
– Gutta har krevd tariffavtale i 13 måneder, ledelsen nekter å gi dem tariffavtale. Vi har prøvd lenge å få tariffavtale, vært gjennom masse møter og også opplevd at ledelsen har begynt å bli aggressive mot de tillitsvalgte, sier Markus Hansen.
Han sier dette ikke bare er Orona sin kamp, men hele heisbransjen og fagbevegelsen sin kamp.
– Markeringen i dag var en kort, spontan markering. Vi viste oss, de så oss, de vet at vi følger godt med på hva ledelsen driver med. Vi passer på medlemmene våres. Dette er vår alles kamp.
Hansen sier markeringen er spesielt viktig for å vise støtte til de tillitsvalgte i bedriften.
– Kristoffer i Orona har kanskje Norges tøffeste jobb akkurat nå. Vi støtter dem 100 prosent i kampen videre og håper det blir noen gode spørsmål videre til ledelsen, for å si det sånn, sier Markus Hansen.
Venter på svar
Operational manager i Orona Norway AS, Glenn Bergli Selvig, henviste onsdag kveld til Erik Kristiansen å besvare kritikken på vegne av Orona.
Erik Kristiansen har foreløpig i dag, fredag, ikke besvart spørsmålene.
I MORGES: De syntes godt, heismontørene som kom til Mastemyr for denne markeringen.
Knut Viggen
HMF: Heismontørenes Fagforening mobiliserer.
Knut Viggen