JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMF-leder Markus Hansen

– Dette er veldig naivt av ledelsen i Orona

Leder i Heismontørenes Fagforening (HMF), Markus Hansen, ber Orona-ledelsen om å rydde opp, men tror det kan dukke opp enda mer grums som kan skade bedriftens omdømme.
Markus Hansen i Heismontørenes Fagforening (HMF), ber ledelsen i Orona Norway innrømme at de har gjort feil og istedet satse på ordnede lønns- og arbeidsvilkår.

Markus Hansen i Heismontørenes Fagforening (HMF), ber ledelsen i Orona Norway innrømme at de har gjort feil og istedet satse på ordnede lønns- og arbeidsvilkår.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Det er viktig at dette kommer til overflaten. Bedriften bør innrømme at de har driti seg ut, legge seg flate og satse på å ha ordnede lønns- og arbeidsvilkår, sier Markus Hansen.

Det er ikke hvert år Heismontørenes Fagforening (HMF) blir kontaktet av arbeidere som ber om hjelp til å få utbetalt lønna de har krav på. Det skjedde tidligere i høst da to spanske arbeidere oppsøkte foreningen for å få hjelp.

Dagsavisen kunne i går fortelle historien om Johanna Rodriguez og ektemannen Fransisco Castillo som jobbet på tre ulike prosjekter for heisbedriften Orona Norway fra midten av august til midten av september. De ble også lovet kontrakt hos Orona i ett år av en av selskapets heismontører.

Heismontørenes Fagforening koblet på advokatfirmaet Braaten Skard, som i tillegg til å fremme lønnskrav på 260.000 kroner også tok beslag i en av bedriftens biler. Dagen etter at brevet ble sendt inngikk Orona forlik med det spanske ekteparet.

Uvanlig i heisbransjen

I etterkant bestrider selskapet at de har ansatt Castillo og Rodriguez og at dette skjedde uten selskapets kunnskap eller samtykke. I et skriv til Dagsavisen mener Glenn Selvik, operational manager i Orona Norway, at han er blitt ført bak lyset av en av selskapets montører og at han forøvrig er opptatt av å følge spillereglene.

Les: - Sagt opp på dagen og nektet lønn.

– Det som har skjedd på Orona er ikke vanlig i bransjen, det er veldig uvanlig for å si det sånn, når vi blir kontaktet av arbeidere som spør om vi kan hjelpe dem fordi de har satt opp flere heiser og ikke fått lønn for arbeidet og det er ikke bare at de ikke har fått lønn, det blir benekta at de i det hele tatt har jobba i selskapet. De stiller seg uforstående til det. Jeg synes det er veldig naivt av ledelsen i Orona å behandle folk på denne måten, sier Markus Hansen.

Krever tariffavtale

Heismontørenes Fagforening har i lengre tid krevd tariffavtale i bedriften. Han forteller at de tillitsvalgte tok opp problematikken med utstrakt innleie og bruk av underleverandører i et møte med bedriften senest i mai i år. Her varslet de tillitsvalgte om uregelmessige forhold knyttet til nettopp innleie av spanske arbeidere.

– Vi har jo jobba lenge med å prøve å få montører i Orona organisert. Nå har flere begynt å organisere seg for de skjønner hvor viktig det er å ha en tariffavtale, å ha ordna lønns- og arbeidsavtale, sier Hansen.

Han reagerer på det han oppfatter som mangel på ydmykhet fra ledelsen i Orona.

– Istedet velger de å ta denne saken her som et eksempel på at det er noen som er ute etter å ta Orona. Jeg er blitt forelagt skriv fra bedriften som de har sendt ut til alle ansatte om at det foregår en heksejakt på Orona fordi noen vil dem vondt, forteller Hansen.

Tap av omdømme

– Jeg skjønner ikke, i stedet for å legge seg flate og si at man har driti seg ut med den saken her og heller prøve å ha ordna lønns- og arbeidsvilkår, så graver man seg enda lenger ned. Det er så smålig at det hører ikke hjemme i Norge, sier Markus Hansen

Han mener denne saken vil få konsekvenser fro Orona.

– Det vil jo bli tap av omdømme, det var jo forsiden av Dagsavisen nå, kanskje blir det en annen forside i morgen, vi har liksom såvidt begynt å grave i grumset og det virker som om skjelettene bare begynner å ramle ut av skapet. Jeg tror dette bare er starten på en stor avdekning av hvordan de har drevet som bedrift og hvordan det har seg at de har økt såpass mye i omsetning og tar såpass store markedsandeler når de har den samme stokken med fast ansatte. Vi har stussa på det hele tida, sier Hansen.

Blir endelig trodd

Han mener det er feil å si at det er gøy det HMF nå opplever.

– Men det er veldig viktig at dette kommer opp til overflata. Vi hadde klubbmøte med de organiserte tirsdag, de er veldig glad for at dette skjer, de er glade over at folk begynner å tro dem. De har sagt hele tida at det er noe som skurrer, det er noe som ikke stemmer. De har forsøkt å spørre bedriften hvilke vilkår det er de spanske jobber på, men får beskjed om at det er taushetsbelagt og at dette har de ikke noe med. Nå begynner vi å skjønne grunnen, sier Markus Hansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse