Stillasmontasje på bygg er bygningsarbeid mener Arbeidstilsynet og bøtela et polsk firma som ikke ikke ville følge bygningstariffen.
Håvard Sæbø
Byggebransjen, Arbeidstilsynet:
Polsk firma fikk rekordbot for underbetaling av ansatte
Et polsk firma må betale en halv million kroner for gjentatte ganger ha brutt forskriften om minstelønn i byggebransjen.
torgny@lomedia.no
23. februar for tre år siden dukket Arbeidstilsynet uanmeldt opp på byggeplassen Veia Hageby i Mjøndalen. På plassen traff tilsynet på to polske stillasmontør som var ansatt i det polske firmaet Wena Alicja Kaczynska fra Gdynia. De var leid ut og utførte arbeid for det norske firmaet Stillastjenester. Formålet med tilsynet var blant annet å sjekke at arbeiderne hadde den fastsatte minstelønna, allmenngjort lønn.
Det hadde ikke stillasmontørene.
5.000 kroner om dagen
Da Arbeidstilsynet fikk lønnsslippene, fant de at de to arbeiderne ikke fikk betalt det som var allmenngjort lønn for bygningsarbeid. Tilsynet påla bedriften å rette opp i dette forholdet. Men Wena godtok ikke dette. De mente at så lenge de betalte etter overenskomsten for industriarbeid var dette lovlig. Firmaet som Wenas ansatte var utleid til jobbet på denne tariffavtalen.
Arbeidstilsynet var uenig. Stillasarbeid på byggeplasser er bygningsarbeid og da skal det betales 188 kroner timen for fagarbeidere. Lønnsslippene som Arbeidstilsynet mottok viste at de fikk 153 kroner timen. Arbeidstilsynet sto på sitt. Det gjorde også Wena helt til Arbeidstilsynet truet bedriften med tvangsmulkt på 5.000 kroner dagen.
Ny jobb med lav betaling
20. april 2017 mottok Arbeidstilsynet lønnsslippene som dokumenterte at de to stillasarbeiderne som hadde vært på jobb i Mjøndalen året før, fikk betalt det de skulle, som ufaglærte bygningsarbeidere.
I august 2018 var Arbeidstilsynet på tilsyn igjen. Denne gangen på et bygg i Haugesund. Arbeidstilsynet kom sammen med inspektører fra Skatteetaten og Kemneren. Det var det samme firmaet som i Mjøndalen, Stillastjenester, som hadde jobben, men arbeidet ble utført av tre stillasmontører innleid fra Wena.
Fulgte feil tariff
Under tilsynet viste det seg at de tre polske stillasmontørene tjente 162 kroner timen. Allmenngjort lønn for bygningsarbeidere i august i fjor var 185,50 kroner i timen for ufaglærte. 162 kroner timen tilsvarer timelønna for spesialarbeidere i industrien.
Da Arbeidstilsynet varslet om at de ville bli ilagt et overtredelsesgebyr, svarte Wena at de bare fulgte tariffavtalen som Stillastjenester hadde inngått. De betalte etter satsen i industrioverenskomsten. Stillastjenester er medlem av Norsk Industri og følger industrioverenskomsten mellom Norsk Industri og Fellesforbundet.
• Farlig arbeid i høyden gjorde at Arbeidstilsynet stengte halvparten av byggeplassene de kontrollerte
Stor bedrift
Wena er ingen liten bedrift. Den har over ett hundre ansatte. I 2016 hadde bedriften registrert 104 arbeidstakere i Norge, året etter var tallet økt til 186 arbeidstakere.
Arbeidstilsynet svarte det polske firmaet at dersom Wena vil benytte seg av denne tariffen, må bedriften være medlem av Norsk Industri, de ansatte medlemmer i Fellesforbundet og det må opprettes tariffavtale. «Tariffavtaler inngått for ansatte i Stillastjenester AS kan ikke gjøres gjeldende for innleide arbeidstakere.»
Én million kroner
Siden Wena også tidligere var tatt for å underbetale de ansatte, mente Arbeidstilsynet på Vestlandet at det var på sin plass å ilegge et overtredelsesgebyr. Et gebyr på én million kroner, mente Arbeidstilsynet på Vestlandet var passe. Dette er det største overtredelsesgebyr som Arbeidstilsynet noen gang har ilagt en bedrift for brudd på allmenngjøringsloven.
Wena klaget vedtaket inn for Direktoratet for Arbeidstilsynet. Direktoratet mente at bedriften bør ilegges et overtredelsesgebyr. «Når virksomheten lar vær å foreta seg noe til tross for denne uenigheten, viser dette manglende respekt for offentlig myndighet og Arbeidstilsynets vedtak. Direktoratet ser alvorlig på dette, og mener momentet med vesentlig tyngde taler for å ilegge et overtredelsesgebyr», heter det i vedtaket.
Men direktoratet halverte gebyret.
Halverte gebyret
– I den konkrete saken mener vi at et gebyr på 500.000,- er tilstrekkelig preventivt, skriver Seniorrådgiver Marion Ramberghaug i direktoratet for Arbeidstilsynet i en epost til FriFagbevegelse.
– Selv om virksomhetens økonomi var god, må det tas i betraktning at tilsynet kun avdekket at det var tre arbeidstakere som hadde ulovlig lønn og at det ulovlige forholdet hadde vart i en kort periode på en måned. Sett i denne sammenheng er et gebyr på kr 500 000,- høyt, mener direktoratet.
– Vi er glade for at Arbeidstilsynet slår ned på virksomheter som ikke følger allmenngjøringsforskriften og gir overtredelsesgebyr, sier forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet.
Selv om Wena ikke er medlem av Norsk Industri ville arbeidsgiverforening si sin mening.
Satt på spissen
– Vi har ikke engasjert oss direkte i det vedtaket gjelder. Vår involvering i saken har vært begrenset til å påpeke at saken reiser vanskelige spørsmål om grensene mellom virkeområdene i ulike tariffavtaler, og dermed også mellom ulike allmenngjøringsforskrifter, skriver kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i en epost til FriFagbevegelse.
– Dette ble satt på spissen i denne saken, ettersom Arbeidstilsynet mente at Wena var omfattet av en allmenngjøringsforskrift som er basert på en annen overenskomst enn den oppdragsgiver og vårt medlem var bundet av. Vi sendte et brev for å understreke at hvilket arbeid som faller inn under hvilken overenskomst, er et forhold som skal avgjøres av partene i arbeidslivet og ikke av tilsynsmyndighetene, skriver Langeland.
Ingen kommentar
Wena vil ikke uttale seg i saken, men henviser til sin advokat. Advokat Stula Vik Vestly i advokatfirmaet Responsa skriver til FriFagbevegelse at han ikke har noen kommentarer til denne saken utover det som er anført i klagen til Arbeidsdirektoratet.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
• Følg oss på Facebook
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning