JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

Nå blir det tøffere å være permittert over lengre tid. Regjeringa strammer inn reglene

Staten skal igjen bare dekke lønna ved permittering i 26 uker, nær en halvering. – Oppsiktsvekkende og usosialt, mener Fellesforbundet.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Da oljeprisen sank som en stein i 2014, ble det en viktig sak for fagbevegelsen å få staten med på å utvide permitteringstiden det offentlige dekket. Perioden der staten tar regninga ble etter mye om og men utvidet fra 26 til 49 uker.

I årets budsjett foreslår regjeringa å gå tilbake til 26 uker, og med det å spare 80 millioner kroner.

Rødt: – Alt for tidlig å endre permitteringsreglene

Færre permitterte

Regjeringa argumenterer med at ledigheten nå er sterkt redusert, og at etterspørselen etter arbeidskraft øker. Det er langt færre som går permitterte nå, ifølge forslaget til statsbudsjett var det ved utgangen av august 2.500 helt eller delvis permitterte i Norge. Det er 1.000 færre enn på samme tid i fjor.

Les mer om kampen for en lengre permitteringsperiode her

Rammer fortsatt

Fellesforbundet kjempet i sin tid hardt for å få til en utvidelse av permitteringsperioden, for å verne sine medlemmer mot oppsigelser i lavkonjunkturen og bedriftene fra å miste sin kompetente stab. Nå sier forbundsleder Jørn Eggum at det både er urimelig og uforståelig at regjeringa strammer kraftig inn regelverket for permittering. Han mener forslaget er dypt usosialt.

– Det er riktig at omfanget av permitteringer går betydelig ned. Men det er en mager trøst for de som er ute i en lengre permittering, og for de bedriftene som må permitterte over en lengre periode. Samtidig er det oppsiktsvekkende at regjeringa gjør dette, samtidig som den har nedsatt en arbeidsgruppe med partene i arbeidslivet for å se på ordningen, sier Jørn Eggum.

Vil ikke oppmuntre til flere permitterte

Regjeringa på sin side støtter seg på en studie fra Oslo Economics og Frischsenteret som «tyder på at et mer sjenerøst permitteringsregelverk med lengre fritaksperiode og kortere arbeidsgiverperiode bidrar til å øke innstrømmingen til permittering».

Les også:

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista

Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Regjeringen lar Color Line flagge om – 700 norske sjøfolk blir satt på land

Les alle saker om statsbudsjettet her

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse