JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

Rødt: – Alt for tidlig å endre permitteringsreglene

Som et akutt konjunkturtiltak, ble permitteringsreglene endret. Nå reverseres endringene.
Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener det er for tidig å stramme inn permitteringsreglene.

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener det er for tidig å stramme inn permitteringsreglene.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

– Bedringen i arbeidsmarkedet gjenspeiles i at antallet permitterte er redusert, mener regjeringen. Ved utgangen av september var det registrert 2.400 helt eller delvis permitterte. Det er 1.200 færre enn på samme tid i fjor.

Da oljeprisen sank som en stein i 2014, ble det en viktig sak for fagbevegelsen å få staten med på å utvide permitteringstiden det offentlige dekket. Perioden der staten tar regninga ble etter mye om og men utvidet fra 26 til 49 uker. I årets budsjett foreslår regjeringa å gå tilbake til 26 uker, og med det å spare 80 millioner kroner.

Regjeringa strammer inn permitteringsreglene

Rødt: For tidlig

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener det er alt for tidlig å stramme inn i permitteringsreglene nå.

– Regjeringen hevder at det er en svak bedring av arbeidsmarkedet. Men det er veldig små tegn til at det går bedre. Da er det for tidlig å innskrenke permitteringsreglene når det er veldig viktig for dem det gjelder, sier Marie Sneve til FriFagbevegelse.

– Det er ment som et akutt konjunkturtiltak?

– Ja, men det er jo ingen konjunkturbedring ennå. Jeg vil heller si at det er en konjunkturstillstand. Etter oljeprisfallet satte man i gang tiltak. Men å reversere det allerede nå er for tidlig. Det er utrolig skummelt å trekke bort ordninger som har fungert. De endret dagpengeordningen i fjor. Og å endre permitteringsreglene i år er et alt for raskt tilsvar på en veldig svak bedring, mener Sneve.

– Store seire for bedriftseiere

Hun mener årets statsbudsjett generelt er alt for mye den samme regla.

– Nok en gang vil forskjellene øke. Det er tydelig hvem finansministeren lager budsjett for. Det er NHO og aksjemeglere. Her er det store seire for bedriftseiere, med reduksjon av selskapskatten og aksjeskatten. Folk flest får svært lite, i tillegg til at barnetrygden står stille. Det vil si at den blir enda mindre verdt. Også økes skatten på kost og reise. For de som pendler og har langt til jobb, går det i minus, mener Marie Sneve Martinussen.

Les også:

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista

Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Regjeringen lar Color Line flagge om – 700 norske sjøfolk blir satt på land

Les alle saker om statsbudsjettet her

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse