JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen slår fast at arbeidsmiljøloven gjelder for skip direkte knyttet til oljeproduksjon

Industri Energi er fornøyd med at regjeringen vil avklare hvor arbeidsmiljøloven gjelder på norsk sokkel.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Eidesvik

torgny@lomedia.no

– Vi er i hovedsak positive til regjeringens HMS-melding, sier nestleder Lill Heidi Bakkerud i Industri Energi, og det kan se ut som om det kan bli en løsning på en del av problemene knyttet til flerbruksfartøy. Hun er også fornøyd med at regjeringen nå vil sette ned en partssammensatt arbeidsgruppe som vil klargjøre regelverket knyttet til flerbruksfartøy.

Rett etter påske la regjeringa fram stortingsmeldingen som omhandler Helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten.

Ap vil ha slutt på lovløse tilstander på norsk sokkel

Ikke lovtomt

Da Anniken Hauglie presenterte meldingen på oljemuseet i Stavanger, tok hun også opp hvordan en kan løse problematikken knyttet til fartøy som løser oppgaver innen petroleumsnæringen. På flytende installasjoner på norsk sokkel har det vært norsk lov som gjelder, men for skip som utfører de samme oppgavene har det vært uklart hvilket regelverk som gjelder.

– Noen har påstått at dette har vært et lovtomt rom, det er det ikke, slo Hauglie fast. Men var enige i at det var et komplisert regelverk.

Ikke dårligere sikkerhet

Hun avviste også at nedgangen i oljeprisene de siste årene har ført til at nivået på sikkerheten på norsk sokkel har blitt dårligere.

«Arbeidsmiljøloven gjelder for alle innretninger, faste og flytende, som har direkte kontroll over brønner. Videre omfattes floteller (boliginnretninger) og bemannede dykkeoperasjoner, uavhengig av om operasjonen skjer fra en petroleumsinnretning eller et skip», heter det i meldingen. Men noen fartøy faller utenfor. Det gjelder blant annet forsynings- og hjelpefartøy.

– For oss er det viktigste at vi får en avklaring av reglene så alle er sikre på hvilke regler som gjelder, sier Bakkerud.

Hun trekker også fram at Hauglie og stortingsmeldingen er så tydelig på at trepartssamarbeidet er avgjørende for sikkerhetsarbeidet.

To- og trepartssamarbeidet

I meldingen står det: «Petroleumsnæringen må vektlegge merverdien av partssamarbeidet. To- og trepartssamarbeidet er viktige bærebjelker i regimet, og må styrkes og videreutvikles.»

– Det har blitt mer og mer vanlig spesielt blant utenlandske selskap at konsultasjonen med tillitsvalgte i HMS-spørsmål bare blir å orientere om vedtak som allerede er fattet, i stedet for at de ansatte er involvert i hele prosessen, mener IE-nestlederen. Hun er derfor glad for at regjeringen er så tydelig i dette spørsmålet.

Innstilling 5. juni

Stortingsmeldingen er nå til behandling i Stortingets arbeids- og sosialkomité. De hadde onsdag møte med alle de sju arbeidstakerorganisasjonene som har medlemmer som jobber i petroleumsnæringen. 5. juni skal komitéens innstilling være ferdig, og det blir etter planen en stortingsdebatt om sikkerheten i petroleumsnæringen 12. juni.

Flerbruksfartøy holdes fortsatt utenfor arbeidsmiljøloven: – Må vi tigge om oppsigelsesvern?

«Utenfor loven»: Filmen om hvordan loven på norsk sokkel undergraves

Warning
Annonse
Annonse