Agnes Jongerius fra Nederland er vært en av to saksordførere for utstasjoneringsdirektivet i EU-parlamentet. Jongerius har arbeidet for nederlandsk LO (FNV) og valgt inn i parlamentet for sosialdemokratene.
Torgny Hasås
Reise, kost og losji kan bli en del av lønna for utsendte arbeidstakere
EU-parlamentet behandler denne uka et forslag som vil gi utenlandske arbeidere i Norge samme betaling for reise, kost og losji som norske arbeidstakere.
trogny@lomedia.no
Arbeids- og sosialkomiteen i Europaparlamentet behandlet mandag et nytt forslag til utstasjoneringsdirektiv. Hvis vedtaket ender opp som et ferdig direktiv, kan Eftas overvåkingsorgan ESA legge Verftssaken død.
• Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
Verftsdommen
Utstasjoneringsdirektivet regulerer lønn- og arbeidsforhold for arbeidere som er sendt til utlandet for å arbeide for sin arbeidsgiver. I Norge er deres lønn regulert av den lovbestemte (allmenngjorte) minstelønna. Også reise, kost og losji er lovbestemt. Det har til og med Høyesterett slått fast i den såkalte Verftsdommen. Men Eftas overvåkingsorgan ESA, er uenig og mener at den norske praksisen bryter med det gjeldende utstasjoneringsdirektivet.
De har lagt saken på is og overlatt til partene i arbeidslivet, det vil si Fellesforbundet og Norsk Industri, å finne en løsning som overvåkingsorganet kan godta.
• Navs beskjed til torturoffer: Du finnes ikke i systemet
Kompromisset
Men nå er utstasjoneringsdirektivet til behandling i Europaparlamentet. Kompromisset som ble vedtatt mandag med 32 mot 8 stemmer og 13 avholdne i komiteen omfatter både den konservative og den sosialdemokratiske gruppen.
Kompromisset innebærer at det er nå opp til de nasjonale myndighetene å bestemme hvilke ytelser de utstasjonerte arbeiderne skal få. I det første forslaget ble uttrykket: «minimum wages» (minstelønn) brukt.
I det forslaget som nå er til behandling heter det i den engelske versjonen: «All of the host country’s rules on remuneration, set by law or collective agreements, should apply to posted workers.» (Alle vertslandets godtgjørsler fastsatt ved lov eller tariffavtale, skal gjelde utsendte arbeidstakere. Min oversettelse)
Her heter det også: «Travel and accommodation costs must be reimbursed or be part of the wage.» (Reise- og oppholdsutgifter må bli dekket eller være en del av lønna. Min oversettelse).
• Pilotene rømmer fra Ryanair – til faste jobber og høyere lønn i andre selskaper
Første hinder
– Nå har vi passert det første hinderet, og det ser bra ut så langt, sier Knut Arne Sanden ved LOs Brussel-kontor til frifagbevegelse.no.
– Hvis det blir en avtale så kommer neste års tariffoppgjør til å bli mye enklere for Norsk Industri og Fellesforbundet når de skal rake glørne ut av ilden for regjeringen, sier Sanden.
Etter at ESA begynte å interessere seg for den norske løsningen varslet partene at Fellesforbundet og Norsk Industri var villige til å ta dette spørsmålet inn i neste års tariffoppgjør. Hvis de blir enige slipper regjeringen nye runder med politisk behandling. Det kan være at Fellesforbundets og Norsk Industris jobb blir mye enklere hvis EU har blitt enige med seg selv om hvordan utstasjoneringsdirektivet skal være.
Enighet i vest
Det første hinderet er passert, men allerede i morgen, torsdag, er det et nytt hinder på veien, da skal parlamentet stemme over om de skal sende saken over til en trilog. En trilog er en dialog mellom tre parter. Det vil i dette tilfelle si en samtale eller forhandlinger mellom parlamentet, EU-kommisjonen og ministerrådet. Hvis ikke EU-parlamentet går for trilog-løsningen blir saken sendt tilbake til parlamentet for andre gangs behandling. Da er det ikke sikkert at det kommer til å bli en løsning før neste års tariffoppgjør.
Selv om det er enighet mellom sosialdemokrater og konservative, er det langt fra sikkert at enighetene varer helt i mål. I disse sakene går uenigheten ofte mellom Vest- og Øst-Europa. Medlemslandene iøst mener at de rike landene i vest forhindrer dem i å bruke deres viktigste konkurransefortrinn, billig arbeidskraft, når de vedtar begrensninger i lønns- og arbeidsvilkår.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø