Torbjørn Røe Isaksen nye arbeidsminister:
Røe Isaksen: – Jeg heier på fagorganisering i Norge
Den nye arbeids- og sosialministeren Torbjørn Røe Isaksen, er opptatt av trepartssamarbeidet og organisering, men mener at det vil bli liten forskjell i politikken selv om Fremskrittspartiet har gått ut.
Nøkkeloverrekkelse i Arbeids- og sosialdepartementet. Torbjørn Røe Isaksen (H) overtar etter Anniken Hauglie (H)
Terje Bendiksby / NTB scanpix
torgny@lomedia.no
– Det blir ingen forskjell på arbeidslivspolitikken med og uten Fremskrittspartiet i regjeringen, sa den nye arbeids- og sosialministeren Torbjørn Røe Isaksen da han overtok departementet fra Anniken Hauglie.
p
Røe Isaksens begrunnelse var at regjeringa fortsetter å styre på Granavollen-plattformen, og da blir det den samme politikken, men nå sitter det en annen person i statsrådsstolen, og da vil selvsagt vurderingene være preget av det.
Les også: Disse stridssakene venter den nye arbeids- og sosialministeren Torbjørn Røe Isaksen
Eriksson gjorde en bra jobb
– Da du var arbeidspolitisk talsperson for Høyre var du veldig opptatt av at Høyre skulle blir det nye partiet for arbeidsfolk, er du fortsatt det?
– Jeg er veldig opptatt av at Høyre som parti må forstå det norske arbeidslivet med trepartssamarbeidet. Jeg har lenge ment at det å organisere seg er viktig. Jeg heier på fagorganisering i Norge. Det kommer også til å prege de vurderingene jeg kommer til å gjøre i dette departementet.
– Synes du Robert Eriksson gjorde en fin jobb da han var arbeids- og sosialminister?
– Jeg satt i den samme regjeringen som Robert Eriksson så jeg sto bak de beslutningene. Jeg synes Robert Eriksson var en fin arbeidsminister, svarte Røe Isaksen på spørsmålet fra FriFagbevegelse.
Ingen endringer i sykelønnsordningen
Han kunne også berolige alle som frykter at det vil skje endringer i sykelønnsordningen.
Røe Isaksen satt i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget fram til han ble statsråd i 2013.
p
– På den tida var jeg en av de få i Høyre som hadde lyst til å jobbe med disse spørsmålene, men det er annerledes nå. I dag har Høyre en mye klarere forståelse av verdien av trepartssamarbeidet, verdien av et organisert arbeidsliv, svarte han.
I stortingsperioden 2009 til 2013 var Røe Isaksen fraksjonsleder for Høyre i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Faksimile Aftenposten
I mai 2012 ble han intervjuet i Aftenpostens om Høyres nye arbeidslivspolitikk. Røe Isaksen ble fotografert i en gate med en pil for å svingen til venstre, og bildeteksten lød: «Venstre om: Høyres Torbjørn Røe Isaksen sier at Høyre skal bli et parti for lønnsmottakere. Partiet foretar en snuoperasjon i arbeidslivspolitikken.»
Arbeidspartiet.no
I den forbindelse hadde partiet etablert nettstedet arbeidspartiet.no. Han signaliserte at Høyre skulle bygge ned barrieren mot fagbevegelsen, og foreta en «moderat oppmyking» av arbeidsmiljøloven «som vil møte forståelse på begge sier i arbeidslivet».
p
Tre år seinere, i januar 2013 klarte arbeidsminister Robert Eriksson å mobilisere hele fagbevegelsen til generalstreik mot det Eriksson karakteriserte som en «moderat oppmyking» av arbeidsmiljøloven.
Kilder i fagbevegelsen karakteriserer Røe Isaksen som en som «blinker til venstre, men kjører til høyre. Han er jo en av Høyres ideologer.»
Nav-saken
Nøkkeloverrekkelsen ble svært preget av Nav-saken, og det var mange spørsmål til avtroppende arbeidsminister, Anniken Hauglie om hvorfor hun trakk seg.
p
Svaret hennes var at hun hadde signalisert at hun var på vei ut av politikken, blant annet hadde hun sagt nei til å stille som kandidat til Stortinget, så det var bare et tidsspørsmål om når hun skulle gå av. Da Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringa og det kommer store endringer var det et naturlig tidspunkt.