Særskatt på arbeidskraft i finansnæringen fjernes
Etter pågang fra blant annet tillitsvalgte i LO Finans, er det nå enighet i Stortinget om at ordningen med særskatt på arbeid i finansnæringen skal fjernes.
FEIRET: LO-tillitsvalgte og Ap-representanter markerte finansskattens død med kakefest
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Peggy Følsvik i LO roser LO finans for arbeidet med å endre denne ordningen.
– LO Finans fikk gjennomslag i sitt krav om å endre innretningen på finansskatten, som i realiteten har vært en ekstra arbeidsgiveravgift, som har rammet arbeidsplasser. De har fryktet at den vil veltes over i ansattes lønninger og økte priser på finansielle tjenester og kunne føre til nedbemanninger i næringen, sier Følsvik.
Hun er glad for at opposisjonen på Stortinget nå har pålagt regjeringen om å komme tilbake med et forslag hvor verdiskapingen beskattes, ikke bare en av innsatsfaktorene – nemlig arbeidskraften.
– Dette er spesielt viktig i en næring der digitaliseringen går så hurtig at næringen preges av store nedbemanningene fra før av, sier Følsvik.
• Arbeiderpartiet peker ut tre kampsaker i arbeidslivet
Norge trenger flere, ikke færre jobber
– Norge trenger flere jobber - ikke færre. Derfor tok Ap tak i denne saken etter innspill fra både LO finans, Finansforbundet og Finans Norge, sier Ap-politikere Ingrid Heggø som selv sitter i finanskomiteen på Stortinget.
Ifølge Heggø var det egentlig ingen som ville ha dagens modell ved innføringen, som kom i skatteforliket.
– Dagens modell er urettferdig og har store negative konsekvenser, spesielt for de små og mellomstore bankene. Dette kan påvirke konkurransen, og det er ikke rettferdig at finansnæringen skal bli straffet for at de har arbeidsplasser rundt om i landet, sier hun.
Særskatt på arbeid fjernes
Det er nå enighet i Stortinget om at ordningen med særskatt på arbeid i finansnæringen skal fjernes. Ifølge Heggø betyr dette forslaget betyr at det nå igangsettes arbeid med å finne andre modeller, slik at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften på 5 prosent kan avvikles og erstattes med en ordning som ikke er en særskatt på arbeid.
– Regjeringen må legge frem et forslag, senest i statsbudsjettet for 2020, sier hun.
Heggø understreker at finansnæringen i Norge er en veldrevet næring, men at dagens innretning av finansskatten kunne true mangfoldet av banker.
– Vi er i likhet med LO Finans, Finans Norge og Finansforbundet bekymret for at dagens innretning av finansskatten kan føre til nedlegging av arbeidsplasser, særlig i distriktene, derfor jobbet vi frem et forslag som tilslutt fikk et samlet Storting bak seg, sier hun.
Finansskatt ga hodebry
Regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett å innføre en finansskatt på lønn (5 prosent) og overskudd. Skatt på overskudd gjennomføres ved at skatten på alminnelig inntekt for finansnæringen ikke reduseres fra 25 til 24 prosent. Dette skulle utgjøre en inntekt til staten på 1 790 000 000 i 2017.
Hensikten med finansskatten var å korrigere for manglende merverdiavgift på finansielle tjenester. Men forslaget har ført til større hodebry og ekstrakostnader for næringen. Det har også ført til at ansettelser i næringen har blitt dyrere.
Tillitsvalgte i LO Finans har i lengre tid fryktet at finansnæringen ville velge å outsource hele eller deler av sin virksomhet. Og var redd for at dette vil føre til store nedbemanninger og omstillinger i næringen i nærmeste fremtid.
• Finansnæringens likelønnsrapport er for lite ambisiøs på kvinnenes vegne, mener LO-representantene