JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet peker ut tre kampsaker i arbeidslivet

Arbeiderpartiet mener de har vunnet viktige seiere på arbeidslivsområdet, men varsler fortsatt kamp mot franchise, for pensjon fra første krone og strengere krav til bemanningsbyråene.
Arbeiderpartiets sommerpressekonferanse. Nestleder Hadia Tajik, partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng oppsummere ti saker hvor partiet fikk flertall sammen med de andre opposisjonspartiene mot regjeringa.

Arbeiderpartiets sommerpressekonferanse. Nestleder Hadia Tajik, partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng oppsummere ti saker hvor partiet fikk flertall sammen med de andre opposisjonspartiene mot regjeringa.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Da Arbeiderpartiet oppsummerte det siste halvåret, sa partileder Jonas Gahr Støre at det var på arbeidslivsområdet de hadde hatt de største politiske framgangene i stortingsperioden som nettopp er avsluttet.

Fikk ikke spisset programmet

– Og det er ikke noe rart. Vi hadde et program ved valget som var veldig godt, og vi må ta inn over oss at vi ikke klarte å fram det med alle sine sider. Vi fikk ikke spisset det nok, vi fikk ikke vist at det var noe som sto på spill, men i stortingsposisjon har vi fått gjennomført masse, sa Støre på pressekonferansen som oppsummerte de siste seks månedene.

Han mente også at dette halvåret har vist at Kristelig Folkeparti kan oppnå mer med å samarbeide med Arbeiderpartiet enn med regjeringen. Da det ble enighet i Stortinget om å begrense innleie var Støre og lederen i Kristelig Folkeparti på landsstyremøte i Fellesforbundet, og Støre tror det gjorde inntrykk på Hareide hvor viktig dette vedtaket var for Kristelig Folkeparti.

KrF avslår frieri fra Frp om samarbeid i arbeidslivs-politikken

Ikke regjeringsjakt

Arbeiderpartiet er ikke fornøyd med mindretallsmerknader. De vil ha gjennomslag for sin politikk, og Støre oppsummerte at det nå er en betydelig svakere regjering enn regjeringa som var for et år siden. Men han understreket at Arbeiderpartiet ikke er på regjeringsjakt.

– Det naturlige i det norske systemet er at en skifter regjering ved valg.

I den skriftlige oppsummeringa de delte ut, var det ti saker hvor Arbeiderpartiet har oppnådd flertall på tvers av regjeringas ønske. De tre første av dem gjaldt arbeidslivsområdet.

Samler flokken

Nestleder Hadia Tajik sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

– Arbeidet denne våren har gått ut på å samle flokken på venstresida. Vi samarbeider godt med SV og Senterpartiet. I tillegg må vi invitere Kristelig Folkeparti med. Det blir jo ikke flertall uten dem.

Også Tajik var stolt av vedtaket som begrenset innleie. Men hun pekt på flere viktige saker som Arbeiderpartiet kommer til å jobbe med framover.

Styringsrett gir arbeidsgiveransvar

– Det ene er at der en har styringsrett, har en også arbeidsgiveransvar. Det finnes arbeidsgivere som ønsker å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret, sa Tajik. Et eksempel på det er franchise. Hun trakk parallell til slik de hadde arbeidet med innleievedtaket med å kjempe for å øke oppslutningen om forslaget på Stortinget.

Stortinget vedtok et forbud mot null-timerskontrakter. Det var Tajik fornøyd med.

Pensjon fra første krone

– Det det er enighet om er arbeidstidas lengde og plassering. Men det som det ikke er enighet om er lønn. Det kommer Arbeiderpartiet til å jobbe med videre. Useriøse arbeidsgivere er grenseløst kreative for å kunne omgå regelverket.

Det siste saken Tajik nevnte er opptjening av tjenestepensjon fra første krone.

– Dette berører én million mennesker. De som har en årlig på 400 000 kroner går glipp av en årlig pensjon på 10 000 kroner. Det vil være prioritert for oss til høsten å få flertall for dette forslaget, avsluttet Tajik.

Nå får fagforeninger mer makt over innleie fra bemanningsbyrå. KrF sikrer stortingsflertall

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse