KrF avslår frieri fra Frp om samarbeid i arbeidslivs-politikken
Erlend Wiborg (Frp), leder arbeidskomitéen på Stortinget, får en travel vår og vil gjerne ha med KrF i arbeidet. Men KrF sier nei takk.
Erlend Wiborg er leder Stortingets arbeids- og sosialkomité og får travle uker fram til sommerferien.
Sissel M. Rasmussen
torgny@lomedia.no
Leder i arbeids- og sosialkomitéen Erlend Wiborg (Frp) ønsker seg Kristelig Folkeparti inn i komitéen.
Det blir en travel arbeidsvår for stortingspolitikerne i komitéen som behandler arbeidslivsspørsmål, og i de fleste sakene vil KrF være på vippen, og Wiborg hadde ønsket seg dem inn i komitéen.
– Vi behandler én tredjedel av statsbudsjettet, så det er en viktig komité å være med i, sier komitélederen.
• 17 arbeidslivssaker skal behandles av stortingspolitikerne før sommeren. Se alle sakene her
Det er ingen regel som tilsier at en ikke kan bytte komité i perioden. For eksempel valgte Venstre å flytte Terje Breivik til arbeids- og sosialkomitéen fra 1. februar i år.
KrF vil på vår henvendelse ikke kommentere dette. «Vi gjorde en fordeling i høst ut fra en intern vurdering», skriver partiets informasjonsavdeling i en SMS til FriFagbevegelse.no.
Ny runde med bemanningsbyråer
Den største saken gjelder bemanningsbyråer. Regjeringen har fremmet en stortingsmelding, og der har komitéen valgt å avholde en høring. Denne meldingen inneholder både regjeringens egne forslag som opprinnelig ble lansert rett før sommeren i fjor og en oppfølging av Stortingets vedtak i mars. Spørsmålet er om stortingsflertallet er fornøyd med Hauglies oppfølging.
Det er to områder hvor det strides. Det ene er at en bedrift må være tilsluttet en landsomfattende tariffavtale for at de tillitsvalgte skal ha rett til å gi dispensasjon. Forslaget fra regjeringa innskrenker dette til bare å gjelde bygg- og anleggsbransjen.
Ennå ikke landet
Det andre området der regjeringa ikke følger opp, er spørsmålet om å gi Arbeidstilsynet rett til å håndheve arbeidsmiljøloven når de avdekker ulovlig innleie. Regjeringa foreslår å utrede spørsmålet framfor å gi Arbeidstilsynet det som kalles håndhevingskompetanse.
– Komitéen har ennå ikke landet i dette spørsmålet, sier Wiborg.
Komitéen har frist til 29. mai med å bestemme seg i denne saken. De fleste sakene har frist for komitéinnstillingen til 5. juni.
1. mai presenterte Hauglie en nyhet på NRK. Nå må også private kjøpere av renholdstjenester sørge for å sjekke at renholderne er registrert. Dette svarer på et forslag som Arbeiderpartiet har fremmet, og da kanskje blir trukket.
Problemet er at ingen har sett hva regjeringens endring går ut på. Da FriFagbevegelse.no spurte etter ordlyden. Fikk vi svar om at det ennå ikke forelå noe skriftlig. Det var med andre ord et medieutspill i anledning 1. mai.
Nasjonal minstelønn
Arbeiderpartiet har også et forslag om å forbedre allmenngjøringsordningen.
– Det er en viktig debatt, og her vi grunnleggende uenig, sier Wiborg.
Fremskrittspartiet og Venstre mener at en god del av problemene som allmenngjøringsordningen skal løse, ville være løst med en nasjonal minstelønn.
– Men det er det bare vi og Venstre som mener, sier Frp-representanten.
Medleverforskriften
Rødt har to forslag: et om forholdene for franchisetakere og et om å oppheve medleverforskriften. Denne forskriften gjør det mulig at ansatte på institusjoner har lange vakter sammen med beboere, slik at beboerne ikke får oppleve de hyppige vaktskiftene.
– Jeg håper virkelig ikke at dette forslaget får flertall. Dette er til beste for beboerne og pasientene på institusjonene, sier Wiborg.
• Rødt vil lukke smutthullet som fører til 28 døgns gratisarbeid hvert år for private omsorgsarbeidere
Kamp mot a-krim
Senterpartiet har et forslag som skal gi norske tariffavtaler og lov forrang foran vedtak fra EUs arbeidsmarkedsbyrå (ELA). Partiet har også et forslag som går ut på å gi utsendte arbeidstakere samme beskyttelse i varslersaker som andre arbeidstakere.
SV har sendt inn ti ulike forslag for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Forslagene går ut på å gi kontrollmyndighetene – Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet – utvidete muligheter til å kontrollere. De forslår også å begrense taushetsplikten i etater som jobber med arbeidslivskriminalitet og endre utlendingsloven slik at bakmennene kan straffes. I tillegg har de et forslag om å sørge for at a-krimsentrene får rett til å kontrollere om bedrifter følger reglene for pensjonssparing.
I tillegg skal komitéen behandle stortingsmeldingen om HMS på norsk sokkel.
– Blir det for mange representantforslag?
– Nei, det er viktig at representantene fremmer forslag for å vise fram partiets politikk, mener komitélederen.
• SV fremmar ti forslag mot arbeidslivskriminalitet
• Regjeringen slår fast at arbeidsmiljøloven gjelder for skip direkte knyttet til oljeproduksjon