JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringas lovforslag om bemanningsbransjen vil tette noen smutthull, men åpner for midlertidige ansettelser i bransjen

LOs Trude Tinnlund mener at det er synd at regjeringa legger et råttent eple i kurven. Det ødelegger for positive forslag for å begrense bemanningsbransjen.
LO-sekretær Trude Tinnlund mener forslaget om å åpne for midlertidige ansettelser i bemanningsbyråer er som å legge et råttent eple i kurven.

LO-sekretær Trude Tinnlund mener forslaget om å åpne for midlertidige ansettelser i bemanningsbyråer er som å legge et råttent eple i kurven.

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

Tirsdag la arbeidsminister Anniken Hauglie fram forslaget for Stortinget som skal begrense innleie av arbeidskraft. Hauglie fikk strenge føringer av stortingsflertallet 15.mars i år, og i hovedsak har hun fulgt opp det. Men arbeidsministeren står fast på forslaget om at det skal være anledning for bemanningsbransjen å ansette midlertidig.

Rødgrønn støtte til forbud mot bemanningsbransjen rundt Oslofjorden

Ny deifinsjon av fast ansettelse

Regjeringa foreslår en ny definisjon av fast ansettelser. Dette skal sette en stopper for kontraktsformen fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag – de såkalte nulltimerskontraktene.

Hauglie foreslår også at deltidsansatte skal få bedre informasjon om når arbeidet skal foregå. Dette forslaget skal tette et kreativt smutthull som bemanningsbransjen har benyttet seg av. Ved ikke å gi de ansatte en arbeidsplan for når de skal jobbe i en deltidsstilling, har de ansatte alltid måttet stå til disposisjon, men bare vært sikret en deltidsstilling.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

Landsomfattende tariffavtale

Kanskje den viktigste seieren for LO er at det stilles strengere krav til fagforeninger som kan gi dispensasjon fra forbudet mot innleie av arbeidskraft. I dag kan en hver husforening gi tillatelse etter Arbeidsmiljøloven til å leie inn arbeidskraft til bedriften.

Dette kravet skjerpes betydelig ved at bare bedrifter som er bundet av en landsomfattende tariffavtale inngått med fagforeninger med innstillingsrett, i praksis LO og YS, kan inngå avtale om innleie av arbeidskraft.

I vedtaket fra Stortinget heter det «at Arbeidstilsynet gis hjemmel til å føre tilsyn med innleie og sanksjonsmuligheter ved ulovlig innleie.» Dette vedtaket følger ikke regjeringen opp, og sier det må utredes nærmere. De mener at «å tildele Arbeidstilsynet større myndighet til tilsyn og håndheving på det privatrettslige området vil i prinsippet kunne bryte med håndhevingstradisjoner som er utviklet over mange tiår».

Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene

Avviser kvoter

Rett før sommerferien la arbeidsminister Anniken Hauglie fram et forslag for å begrense uheldige sider ved bemanningsbransjen. Et av forslagene var å innføre kvoter på innleie. Dette forslaget møtte massiv motstand fra byggenæringen, og Hauglie fremmer da heller ikke dette forslaget.

Et annet forslag var å gi bemanningsbransjen anledning til å ansette folk i midlertidige stillinger når de skal leies ut til vikararbeid.

– Råttent eple

– Det er synd at regjeringa legger inn et råttent eple i kurven, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Hun mener at forslaget om å tillate midlertidige ansettelser i bemanningsbyråer vil slå beina under mange av de andre forslagene.

– Men dette gjelder bare ved utleie til vikariater.

– Ja, men så var det det som gjelder muligheten til å kontrollere om det er reelle vikariater, sier Tinnlund.

Hun stiller seg positiv til de andre forslagene, men må ta et forbehold om at hun ikke har fått lest gjennom proposisjonen ennå når hun blir kontaktet av FriFagbevegelse.no.

Leder i El og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sier at disse tiltakene er langt fra nok for å få bukt med problemene med bemanningsbransjen.

– Vi må få helt andre virkemidler. For eksempel foreslås det ikke å innføre kollektiv søksmålsrett. Det er kanskje like interessant de sakene som ikke står her.

Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp

Uthuler innstrammingen

Også Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er kritisk til forslaget om å være midlertidig ansatt i et bemanningsbyrå.

– Forslaget Arbeiderpartiet fikk flertall for like før påske har tvunget regjeringen til å stramme inn på innleie og tydeliggjøre kravene til faste ansettelser. Det er bra. Men regjeringen uthuler viktige deler ved å åpne opp for økt midlertidighet for ansatte i bemanningsbransjen. Dette vil vi naturligvis gå imot, skriver hun i en e-post til FriFagbevegelse.no.

– Ansatte i bemanningsbransjen skal nå både være midlertidig ansatte i et bemanningsbyrå, for så å bli leid ut midlertidig til en annen arbeidsgiver. Dette vil gi økt usikkerhet for mange arbeidstakere. Vårt mål er i stedet å sikre flere faste ansatte i stedet for å legge til rette for bemanningsbransjen, sier Tajik som understreker at hun ikke har fått sett på hele forslaget ennå.

– Det er rett og slett et så stort omfang av innleie at verken fagbevegelsen eller myndighetene klarer å ha kontroll

Første gang i norgeshistorien

Senterpartiets Per Oalf Lundteigen sitter i Arbeids- og sosialkomitéen, og har vært svært engasjert i arbeidet med disse forslaagene.

– Dette er første gang i norgeshistorien at regjeringa vil lovfeste at en bedrift bare kan ha midlertidige ansatte. Dette er den viktigste endringen i forslaget regjeringa kommer med. Resten av forslaget er en minmusløsning i forhold til det Stortinget vedtok før påske, sier han.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse