– Det er rett og slett et så stort omfang av innleie at verken fagbevegelsen eller myndighetene klarer å ha kontroll, sier Audun Lysbakken
SV-leder Audun Lysbakken utfordret statsministeren om bruken av innleide arbeidere.
Audun Lysbakken tok opp innleieproblematikken i Stortingets spørretime.
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
– Problemet er at de begrensningene som finnes ikke blir håndhevet. Det er for lite kontroll. Det er rett og slett et så stort omfang av innleie at verken fagbevegelsen eller myndighetene klarer å ha kontroll. Regjeringen siker at de gjør mye, men de gjør egentlig ingen ting. Sannheter er at høyresiden er mot de virkemidlene som faktisk kan virke. For det første ligger det i regjeringens ryggrad at man ikke vil regulere markedet eller stoppe mektige pengeinteresser. Derfor er ikke regjeringen med på forbud eller delvis forbud. Regjeringen er heller ikke villig til å gjøre noe som styrker fagbevegelsen. Når du ikke vil gjøre noe av disse tingene vil du egentlig ikke rydde opp, sier Audun Lysbakken til Frifagbevegelse.no etter dagens spørretime.
I spørretimen
Statsminister Erna Solberg stilte i onsdagens muntlige spørretime, og hovedspørsmålet fra SV-lederen ble stilt på bakgrunn av en undersøkelse gjort av FriFagbevegelse.no.
– På Storo i Oslo bygger Thon, en av regjeringen sine valgkampsponsorer, hotell, boliger og kino. Elektromontørenes fagforening avslørte i januar det de mener er ulovlig innleie. 90 prosent av elektrikerne på byggeplassen på Storo var innleide. 90 prosent, sa Audun Lysbakken.
– Frifagbevegelse.no har gjort en undersøkelse om bemanningsbransjens plass i arbeidslivet. Med utgangspunkt i Navs database over stillinger lyst ledige i 2017, fant man at 80 prosent av de ledige elektrikerjobbene i Oslo var via et bemanningsbyrå. Det blir ikke mye igjen av frasene om et trygt arbeidsliv. Nå trenger vi en arbeidslivspolitikk for de mange, ikke de få på toppen. Forrige uke behandlet Stortinget en rekke forslag om å legge begrensninger på bemanningsbransjen, ikke minst på byggeplassen i Oslofjordområdet. Regjeringspartiene stemte mot alle sammen. Hvorfor er regjeringen så glad i bemanningsbyråer som sørger for løsarbeid og utrygghet for de menneskene som bygger landet, var spørsmålet han stilte Erna Solberg.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
Ikke SÅ glad
– Vi er ikke så glad i bemanningsbyråer som skaper utrygghet. Vi er opptatt av trygghet i arbeidsliv. At det er et godt arbeidsliv og at det er mulig å ha en inntekt av den jobben du gjør. Og så er vi opptatt av å se på de utvekstene som kommer i arbeidslivet. Vi ønsker at det skal være en fleksibilitet, men også begrensninger slik at ingen blir utnyttet. Derfor har vi innført tiltak mot arbeidslivskriminalitet og satt fokus på spørsmålet om hvordan vi kan regulere innleie, nettopp fordi vi ser på utviklingen i Oslo hvor det er for mye bruk av innleie og stor bruk av selskap med bemanningsbyråer, svarte Erna Solberg.
Hun viste til tre forslag som ble sendt ut på høring i september i fjor:
Bedre definisjon av fast ansettelse, ny hjemmel for midlertidig ansettelse i bemanningsforetak og kvotebegrensning på innleie.
– Kvoteforslaget fikk hard medfart både fra de som ønsker mer og som vil ha mindre fleksibilitet. Derfor går vi ikke videre på det, men det ville jo hindret at vi ville fått de tilstandene som på Storo, svarte Erna Solberg.
Ikke økt fradrag
Statsministeren er uenig i påstanden om at regjeringen ikke gjør noe for å hindre utviklingen.
– Vi har varslet en melding til Stortinget, men det har tatt tid å finne fram til de beste forslagene. Det er uansett ikke enkelt. Vi må passe på at vi ikke lager regler som gjør at det bare er utenlandske selskaper som vinner anbudene fordi norske selskap ikke kan leie nok folk til å delta, mener Solberg.
Nok en gang avviste Erna Solberg å øke fagforeningsfradraget.
– Vi vet at det vil være viktig fordi økonomi har noe med å gjøre om man er organisert eller ikke. En høy organisasjonsgrad er bra for samfunnet. Og skattesystemet er et område man kan bruke for å øke organisasjonsgraden, mener Lysbakken.
– Jeg kan love at jeg sier nei til mange kreative forslag til skattelettelser. Det er mange som ønsker skattelette til sitt prosjekt, svarte statsministeren.
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
• EL og IT Forbundet kan ikke anmelde firma for ulovlig innleie – ber Arbeidstilsynet gripe inn
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.