JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet kan ikke anmelde firma for ulovlig innleie – ber Arbeidstilsynet gripe inn

EL og IT Forbundet oppfordrer Arbeidstilsynet til å gripe inn mot det de mener er ulovlig innleie av elektrikere ved Thons milliardprosjekt på Storo i Oslo.
Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet har henvnedt seg til Arbeidstilsynet for å stoppe ulovlig innleie på Thons milliardprosjekt på Storo i Oslo. Bildet er fra den politiske streiken mot bemanningsbransjen 15. november.

Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet har henvnedt seg til Arbeidstilsynet for å stoppe ulovlig innleie på Thons milliardprosjekt på Storo i Oslo. Bildet er fra den politiske streiken mot bemanningsbransjen 15. november.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Som FriFagbevegelse har skrevet, har firmaet AR Elektro Prosjekt 90 prosent innleie blant elektrikerne på Veidekkes prosjekt på Storo. Veidekke bygger hotell, kino og boliger for Thon. Av 72 elektrikere som arbeidet på prosjektet i november var 64 prosent innleid.

LO spår pensjonssmell for sliterne

Må gripe inn

Dette har fått EL og IT Forbundet til å reagere. De har nå henvendt seg til Arbeidstilsynet og bedt Arbeidstilsynet gripe inn overfor AR Elektro Prosjekt for å stoppe ulovlig innleie. Forbundet viser til arbeidsmiljølovens paragraf 14-12 hvor det står at innleie bare kan gjøres når det er et midlertidig behov. Forbundet mener at situasjonen på Thon-prosjektet på Storo ikke er et midlertidig behov. «Dette er helt ordinære oppdrag i bedriften», skriver forbundet i brevet.

FriFagbevegelse henvendte oss til AR Elektro Prosjekt og spurte daglig leder, Ole Einar Ørbeck, om innleie på plassen var lovlig, fikk vi svar på e-post: «Det er etter vår oppfatning at dette er lovlig, i tråd med (…) AML §14-12.»

Kollektiv søksmålsrett

I saken «På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer» fra 17. januar, varslet EL og IT Forbundets leder, Jan Olav Andersen, at han vil anmelde forholdet. Men det viser seg at det ikke er mulig. Tidligere var det en bestemmelse om «kollektiv søksmålsrett». Da kunne fagforeningene gå til sak hvis de oppdaget ulovligheter. Arbeiderpartiet har fremmet et forslag i Stortinget for å gjeninnføre dette.

I stedet har EL og IT Forbundet kontaktet Arbeidstilsynet for å få dem til å stoppe ulovlighetene.

Arbeidstilsynet har ikke rukket å se på henvendelsen fra EL og IT Forbundet, og vil komme tilbake til saken til uka.

Fra stortingshøringen om bemanningsbransjen

Én milliard kroner

Thon-prosjektet på Storo har Veidekke som hovedentreprenør. Selskapet oppgir på sine nettsider at prosjektet er på én milliard kroner pluss merverdiavgift. Det innebærer at elektroentreprisen er på mellom 100 og 200 millioner kroner.

Oslo-foreningen i EL og IT Forbundet, Elektromontørenes forening, mener at AR Elektro Prosjekt har som forretningsmodell å leie inn personell for å klare jobbene. Ørbeck benekter det i e-posten til FrifFagbevegelse.

Tre milliarder kroner

AR Elektro prosjekt er eid av det svenske elektrokonsernet Instalco som ifølge sine nettside omsetter for over tre milliarder svenske kroner i året, og omtaler seg selv som «ett av Nordens ledande installationsföretag» og «Installatör i världsklass».

Personellet som er leid inn til prosjektet på Storo kommer fra bemanningsforetaket Elektro Personell. To av eierne av bemanningsforetaket er også styremedlemmer i AR Elektro Prosjekt. Ingen av bedriftene er organisert i NHO.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse