JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Travel vår for arbeids- og sosialkomiteen:

17 arbeidslivssaker skal behandles av stortingspolitikerne før sommeren. Se alle sakene her

Før Stortinget tar sommerferie skal arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget ha behandlet 17 saker. Det er spesielt arbeidslivskriminalitet som opptar politikerne. Antall representantforslaget har økt kraftig i forhold til tidligere år.
Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget kommer til å få en travel vår.

Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget kommer til å få en travel vår.

Colourbox.com

torgny@lomedia.no

10. april gikk fristen for å fremme saker i Stortinget som skal behandles før sommerferien. Det gjorde at det i forrige uke kom sju nye representantforslag til komitéen.

Det har generelt på hele Stortinget vært en stor økning i denne typen forslag fordi en mindretallsregjering gjør at det er mulig for en stortingsrepresentant å få vedtatt et slikt forslag.

I tillegg har også arbeidsminister Anniken Hauglie kommet med to lovforslag og en stortingsmelding som skal behandles før slutten av juni.

Disse 11 styrer norsk arbeidsliv fra Stortinget

Tajik: – Nølende regjering

– Årsaken til at det er langt flere saker til behandling i arbeids- og sosialkomiteen er at det er flere representantforslag fra opposisjonspartiene. Det har både vist seg nødvendig og mulig for oss å drive frem forslag, når regjeringen har vært nølende og uvillig til å handle, sier nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik til FriFagbevegelse.no.

Hun mener at et klart eksempel på det, er forslagene om innstramming av innleie-regelverket.

– Der har Arbeiderpartiet, sammen med de andre opposisjonspartiene, klarte å drive frem et flertall som krever en definisjon av faste ansettelser, og en avgrensning på hvilke virksomheter som kan inngå avtaler om innleie og på hvilken måte. Dette hadde ikke skjedd uten samarbeidet på en samla venstreside og med Kristelig Folkeparti på laget, sier Tajik.

Regjeringa instrueres til å endre arbeidsmiljøloven

Forbedre allmenngjøringsordningen

I årets sesjon har komitéen hatt 23 representantforslag til behandling, i forrige sesjon var det 13 forslag og i stortingssesjonen 2015 til 2016 var det bare ni representantforslag til behandling.

Arbeiderpartiet har fire forslag til behandling i komitéen:

• Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere

• Opptrappingsplan for arbeidslivssentrene

• Forbedring av allmenngjøringsordningen

• Styrking av godkjenningsordningen for renhold

Senterpartiet har tre forslag:

• Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning gis forrang framfor EUs arbeidsmarkedsbyrå

• Endre arbeidsmiljøloven slik at definisjonen av utsendte arbeidstakere blir klarere

• Sikre fortrinnsretten for havnearbeiderne

Flertallet på Stortinget tvinger regjeringen til å jobbe for at fagforeningene får flere medlemmer

Stoppe arbeidslivskriminaliteten

Rødt som ikke har plass i komitéen har fremmet to forslag:

• Om å oppheve medleverforskriften i barnevernet

• Sikre ansatte i franchiseforetak bedre arbeidsforhold

Kristelig Folkeparti har heller ikke plass i komitéen, men har fremmet et forslag som inenbærer å styrke de grunnleggende rettighetene til mennesker med utviklingshemming.

SVs representant i komitéen, Solfrid Lerbrekk, har sammen med to andre SV representanter fremmet et forslag som inneholder ti ulike forslaget. Forslagene går ut på å gi ulike myndigheter, som Arbeidstilsynet, Politiet og Skatteetaten, mer effektive virkemidler for å stoppe arbeidslivskriminaliteten. De tar også utgangspunkt i den svenske loven om å utveksle informasjon for å stoppe organisert kriminalitet.

SV fremmar ti forslag mot arbeidslivskriminalitet

Sikkerhet i petroleumsvirksomheten

I tillegg til representantforslagene skal komitéen behandle endringene i offentlig tjenestepensjon og lovforslaget om bemanningsforetak. Lovforslaget om bemanningsforetak tar dels utgangspunkt i forslaget som regjeringen sendte på høring i jun i fjor, og dels de påleggene arbeidsministeren fikk fra Stortinget i mars i år.

I tillegg kommer en stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten, og en samleproposisjon om endringer i arbeidsmiljøloven blant annet som følge av at det er vedtatt en ny lov for statsansatte. I dette forslaget ligger også spørsmålet om å gi deltidsansatte fortrinnsrett til en del av en stilling.

Stortinget sier nei til lønnstak for ledere i staten

Aktive stortingsrepresentanter

– Arbeids- og sosialkomitéens arbeidsområde er et stort og viktig felt, og av og til blir det travle tider. Men det er mange og viktige saker som berører mange, sier komitéleder Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet.

– Er alle forslagene et uttrykk for at Stortinget ønsker å detaljstyre regjeringa?

– Det er bra med aktive stortingsrepresentanter, og vi skal sørge for at alle sakene blir forsvarlig behandlet til tross for at det blir travelt, sier Wiborg.

– Det er travle tider. Likevel tar dere tid til å arrangere høring om lovforslaget om bemanningsbyråer, til tross for at dere hadde en høring om det samme i januar.

– Dette er noe annet. Nå foreligger det et forslag fra regjeringa, og det er viktig at vi tar oss tid til å høre hva arbeidstakere og arbeidsgiverne mener om forslaget, sier komitélederen.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse

Flere saker

Annonse