Flertallet på Stortinget vil stramme inn reglene for innleie av arbeidskraft
Regjeringa instrueres til å endre arbeidsmiljøloven
Det blir flertall på Stortinget mot «nulltimerskontrakter», husavtaler og for å gi Arbeidstilsynet sanksjonsmulighet mot ulovlig innleie.
Bjørnar Moxnes (Rødt), Solfrid Lerbrekk (SV), Trude Tinnlund (LO), Per Olaf Lundteigen (Senterpartiet), Arild Grande (Arbeiderpartiet) og Steinar Krogstad (Fellesforbundet) er glad for at det blir innstramminger for mulighetene for innleie av arbeidskraft.
Håvard Sæbø
Flertallet i arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget vil instruere regjeringa til å få slutt på de såkalte null-timers kontraktene. Kristelig Folkeparti støtter forslaget som dermed er sikret flertall på Stortinget.
• Det er Kristelig Folkeparti som avgjør i arbeidslivssaker
Lundteigen: – For svakt til å bli kvitt svineriet
Arbeiderpartiet har fremmet til sammen fem forslag som skal bekjempe skadevirkningene av innleie. SV, Rødt og Kristelig Folkeparti støtter forslaget. Senterpartiet synes forslagene ikke får langt nok og Per Olaf Lundteigen sier han ennå ikke bestemt seg for hva de vil stemme for når deres egne forslag ikke får flertall. Men det er lite trolig at Senterpartiet vil stemme mot forslagene.
– Det står i forslaget at regjeringa skal «vurdere» i forslaget. Det er for svakt for å bli kvitt dette svineriet, sier saksordfører Lundteigen som er saksordfører for saken i Stortinget.
Kristelig Folkepartis talsperson i denne saken, Steinar Reiten, sier til NTB at de vil støtte forslaget fra Arbeiderpartiet, fordi KrF erkjenner at omfanget av innleie har økt og at konsekvensene har vært negative, ikke minst for bygge- og anleggsbransjen i Oslo-området.
Smutthull skal tettes
I forslaget blir regjeringen instruert til også å fremme forslag om å endre arbeidsmiljøloven slik at det bare ble bedrifter som er bundet av landsomfattende tariffavtaler som har anledning til å gjøre avtale om innleie. I dag holder det med en husavtale, en avtale på den enkelte bedrift, for å kunne gi tillatelse til innleie. LO har vært svært klare på at dette har vært et smutthull i loven.
Det blir også gitt instruksjoner slik at misbruket av deltidsstillinger opphører. Dommen i Clockwork-saken sa at det arbeidskontrakter uten lønn mellom oppdrag var ulovlig. Mange bemanningsbedrifter lagde seg da en egen løsning ved å ansette folk i små deltidsstillinger og så gjennomsnittsberegne arbeidstida. For den ansatte gjorde dette liten forskjell i forhold til kontrakter uten lønn mellom oppdrag. Nå vil stortingsflertallet også tette dette smutthullet.
• Bemanningsselskapet tapte i retten, men fortsetter med «ingen lønn mellom oppdrag»
Arbeidstilsynet skal kunne gripe inn
I tillegg vil stortingsflertallet være med på å gi Arbeidstilsynet rett til å føre tilsyn med innleie. I januar skrev FriFagbevegelse om en byggeplass på Storo der 90 prosent av elektrikerne var ulovlig innleide.
EL og IT Forbundet henvendte seg til Arbeidstilsynet for å få dem til å gripe inn. Arbeidstilsynet svarte: «Arbeidstilsynet har ikke myndighet til å avgjøre om det foreligger lovlig eller ulovlig innleie. Når EL og IT Forbundet ber om å stoppe en eventuell ulovlig innleie fra bemanningsforetak, er dette med andre ord et forhold der Arbeidstilsynet ikke har håndhevingskompetanse.»
Nå vil stortingsflertallet gi Arbeidstilsynet verktøy for å gripe inn mot ulovlighetene.
• Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp
Vedtak før sommeren
Regjeringen har planlagt å komme med en proposisjon med deres forslag til endringer i arbeidsmiljøloven for å regulere innleie. Den er ventet senest 23. mars. Dette er siste frist for forslag fra regjeringen som skal bli behandlet i Stortinget i vårsesjonen. I innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen står det at det at disse forslagene må inn i denne proposisjonen og at «forslagene må fremmes på et tidspunkt som gjør det mulig for Stortinget å fatte vedtak i innen sommeren 2018». Det kommer med andre ord til å bli travle tider i departementet i ukene framover.
– Dette er to fluer i en smekk. Blir det endelige forslaget slik flertallet nå bestiller vil det gi betydelige muligheter til å begrense bemanningsbransjen og til å styrke det organiserte arbeidslivet. Vi vil kunne få et helt annet regime i forhold til innleie av arbeidskraft, sier en fornøyd nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.
Han peker på at alle de tre viktigste elementene forbundet har arbeidet for er tatt med i bestillinga som nå går fra stortingsflertallet til arbeidsminister Hauglie.
• Alle er enige om at noe må gjøres med innleie i byggebransjen
– En tydelig definisjon av fast ansettelse vil øke jobbtryggheten. Vi har også lenge ønsket å heve adgangen til å avtale innleie til bedrifter som har tariffavtale som er landsdekkende, for å unngå husavtaler. Og så er det svært positivt at det kreves styrket tilsyn og sanksjonsmuligheter fra Arbeidstilsynet, sier Krogstad.
Nestlederen understreker at selv om forbundet er svært fornøyd med de føringene som statsråden nå får fra Stortinget, gjenstår det å se hva hun til slutt leverer.
– Men hvis hun kommer med noe som er fullt av huller så kan det eventuelt rettes på i den videre behandlingen.
Glad KrF har skifta side
– Vi er fornøyd med at partiene har klart å samle seg om et forslag, sier LO-sekretær Trude Tinnlund i en kommentar. Det var et viktig budskap fra LOs side under høringen om forslagene i januar.
– Det er viktig å få en klarere definisjon på hva som er en fast stilling, slik at en kan bli kvitt stillingene som kalles «fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag», sier Tinnlund. Men hun vil ikke være for bastant før hun ser hva som kommer i proposisjonen.
Rødts Bjørnar Moxnes mener at dette er et skritt i riktig retning, hvis forslaget som det foreligger vedtas.
– Da er det mulig å bli kvitt innleie med hjelp av husavtaler, men vi skal huske på at det meste av innleie foregår i andre bedrifter, sier han. Moxnes synes det er spesielt bra at Kristelig Folkeparti nå tar denne stillinga i arbeidslivsspørsmål.
– Tidligere har de stort sett vært på den gale siden.
Solfrid Lerbrekk fra SV er enig med Rødt i at dette er et skritt i riktig retning, at det er fint at det blir et flertall for noe som faktisk har betydning.
– Men vi skulle ønske at vi nådde lenger. Vi ønsker et nesten totalt forbud mot bemanningsbyråer, og synes det er synd at vi ikke kom nærmere det idag. Vårt ønske er å rulle tilbake lovverket til slik det var før man slapp kontrollen på disse selskapene i år 2000.
Krav om at noe må skje
– Flere og flere, også arbeidsgivere, har den siste tida blitt klar over den alvorlige situasjonen i arbeidslivet og stiller seg bak kravet om at noe må skje, sier Arbeiderpartiets Arild Grande. Han er en av forslagsstillerne bak forslaget som nå ser ut til å få flertall.
– Vi har våre egne primærstandpunkter som vi kommer til å stemme for, men dette forslaget er det det er mulig å få flertall for i Stortinget, så derfor fremmer vi dette. Partiene på venstresida har et stort ansvar for å få til et vedtak, sier Grande.
– Dette er et viktig første skritt på veien mot en tryggere hverdag for norske arbeidsfolk. Når Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Kristelig Folkeparti i dag innstiller på at regjeringen må legge frem forslag til endringer i loven så har vi stor tro på at vi skal klare å få flertall for det. Det betyr å begrense innleie og verne om at faste, hele stillinger skal være standarden i norsk arbeidsliv. Det er viktig for å sikre et seriøst arbeidsliv for oss alle, og det er viktig for å sikre tryggheten i hverdagen for den enkelte, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar.
Her er forslaget:
Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
Stortinget ber regjeringen i den varslede proposisjonen om forslag til endringer i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse, midlertidig ansettelse i og innleie fra bemanningsforetak vurdere å fremme forslag til endringer som sikrer:
- en tydelig definisjon av faste ansettelser, hvor fast ansettelse innebærer at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset og at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, samt hvor det understrekes at fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag ikke oppfyller lovens krav til fast ansettelse.
- en plikt for arbeidsgiver til å gi forutsigbarhet for arbeid og inntekt gjennom en arbeidsplan og som forhindrer kontrakter der arbeidstakere er fast ansatt med den konsekvens at de må stå til disposisjon hele tiden og likevel ikke være sikret mer enn en deltidsjobb.
- at adgangen til innleie begrenses slik at kun virksomheter som er bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett kan inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie, og at virksomheten og bemanningsforetaket på forespørsel fra Arbeidstilsynet skal fremlegge dokumentasjon på at virksomheten er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte.
- at Arbeidstilsynet gis hjemmel til å føre tilsyn med innleie, og sanksjonsmuligheter ved ulovlig innleie.
Forslagene må fremmes på et tidspunkt som gjør det mulig for Stortinget å fatte vedtak innen sommeren 2018.
Les mer:
• Fikk du med deg denne? Fagforeningsveteran: – Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
• Disse yrkene topper bemanningsbyråenes ønskeliste
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
• Arild Grande (Ap) mener det er hårreisende at Arbeidstilsynet ikke kan stoppe ulovlig innleie
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside